Ta ett iskallt grepp om vintern – med våra snö- & halkprodukter!

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-12-05 klockan 05:36. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Så väljer du rätt grästrimmer och röjsåg

Så väljer du rätt grästrimmer och röjsåg

Tydliga kanter och finslipning! Överallt där gräsklippare eller gräsklippartraktorer inte kommer åt fäller grästrimmers och röjsågar stora byten. Trimning gör skillnaden mellan en vanlig gräsmatta och en mycket speciell grönska! Viktig information om grästrimmers och röjsågar har vi sammanställt åt dig här.

Vad är skillnaden mellan en grästrimmer och en röjsåg?

Grästrimmers och röjsågar skiljer sig bland annat åt när det gäller deras tillgängliga prestanda som huvudsakligen beror på skärverktyg (klinga eller tråd) och driftstyp (el-, batteri- eller bensindrift). En grästrimmer är ett vanligt redskap i trädgården och passar bättre till lättare och mer detaljerade jobb, medan röjsågen lämpar sig bäst till grövre jobb, såsom skogsarbete, snår och buskage. Röjsågen är normalt sätt tyngre än grästrimmern. Innan du köper bör du tänka på var och vad du främst vill klippa, och sedan besluta dig för en maskin i lämplig prestandaklass.

Grästrimmer

Grästrimmer för detaljer och svåråtkomliga ställen

En så kallade grästrimmer passar främst för att klippa gräs på svåråtkomliga ställen som kanter, runt buskar eller längs väggar. De används också ofta för att klippa små, branta eller oöverskådliga gräsytor eller grönområden. Klassiska gräsklippare kommer inte långt här och dessutom slits de mer på sådan mark eftersom underlaget ofta är ojämnt eller stenigt.

Röjsåg

Röjsåg för snår och buskage

I allmänhet använder man röjsågar där vanliga maskiner har svårt att komma åt eller inte kommer åt alls eftersom de är för stora. Om du har mycket snår eller buskage på din mark rekommenderar vi att du använder en starkare motordriven röjsåg. Sådana maskiner kommer enkelt fram, även genom snår och tunnare buskage.

El, batteri eller bensin?

Grästrimmers och röjsågar och finns med el-, bensin- eller motordrift. Här kan du läsa mer om vilken driftstyp som passar till vilket jobb.

För enkla och mindre klipparbeten

Här rekommenderar vi en eldriven eller batteridriven grästrimmer. De är visserligen inte så kraftfulla som bensinmodellerna men istället tysta, avgasfria, lätthanterliga och platssparande.

För större marker

Bensindrivna grästrimmers och röjsågar är bara genom sin tank något tyngre och ofta skrymmande, vilket försvårar hanteringen. De är däremot sladdfria. Det gör att de är oberoende och kan arbeta på större marker. Dessutom har dessa maskiner ordentligt med kraft under huven.

Oavsett vilken driftstyp du bestämmer dig för kommer de att underlätta ditt arbete och spara mycket tid. Bara att klippa gräsmattans kanter kostar mycket tålamod och arbetstid när det måste göras för hand.

Grästrimmer

Konstruktion och arbetssätt

Motortrimmers, grästrimmers och röjsågar arbetar enligt samma princip: via en axel driver motorn ett snabbroterande skärverktyg som kapar fritt utan en motsatt egg. Olika system är vanliga som skärverktyg:

  • Trådhuvud där en eller flera nylontrådar är fästa
  • Skärning med plastvingar som knivar
  • Sågklinga i stål
  • Cirkelsågblad

Trådhuvud

Trådstycken eller tråd som rullats på en spole spänns genom centrifugalkraften och slår av grässtråna. De är inte hårda som sågklingor och anpassar sig därför efter hinder som stenar, väggar eller träd utan att orsaka skada. Trådar är, i motsats till sågklingor, mycket lätta att byta. Om trådänden är utsliten använder man antingen en ny bit eller drar fram mer tråd från spolen i trådhuvudet. Vid flera motortrimmers dras tråden t o m fram av en halvautomatisk mekanism.

Trådhuvud
Sågklinga

Sågklingan i en röjsåg kan ha olika form beroende på användningsområde:

  • Tveeggad dubbelklinga ("gräsklipparblad") för lätta krav när man klipper gräs
  • Stjärnformad klinga ("snårklinga") för att klippa tovigt gräs eller snår
  • Cirkelsågblad för att ta bort buskar upp till tunna träd

Sågklinga
Grästrimmer

Klipptekniker

Nu håller du för första gången din nya trimmer i handen och vill sätta igång. Men hur använder man den på bästa sätt? Kors och tvärs är inte den bästa idén. Vi visar dig några vanliga klipptekniker:

Grundteknik

Sväng maskinen framför dig i en halvcirkel från höger till vänster och arbeta steg för steg framåt. Eftersom skärverktyget roterar moturs är den här klipprörelsen från höger till vänster en fördel. Med den här metoden faller det avklippta gräset på den klippta ytan.

Klippteknik vid högt gräs

Vid mycket högt gräs eller envist ogräs eller snår är det bättre att använda en något annorlunda klippteknik. Klipp i två rörelseriktningar. Klipp först gräsets övre del med en rörelse åt höger och sedan den lägre delen med en rörelse åt vänster. Med den här metoden faller det avklippta gräset till vänster.

Grästrimmer

Klippa på branta ytor

I en sluttning rekommenderar vi att du klipper rad för rad. Klipp en rad parallellt med sluttningen och gå sedan tillbaka i den redan klippta strängen. Sedan kan du klippa den ovanliggande raden. Även här faller det avklippta gräset alltid på den klippta ytan.

Klippa kring buskar och träd

Om du vill klippa kring träd och buskar är det rådligt att använda en trimmertråd som skärverktyg. Med den skadar du inte trädets bark eller växterna om du råkar komma åt hindren. För skyddet till din motortrimmer direkt mot trädets eller buskens stam och rör dig runt hindret på så sätt.

Stora och jämna ytor

Vid stora ytor tappar man snabbt överblicken. Var har jag varit, var har jag inte varit? Då är det rådligt att ta sig an arbetet med en plan. En beprövad metod är att klippa i kvadrater. Dela in ytan som du vill klippa i en kvadrat och arbeta utifrån och in.

Säkerhetstips vid hantering av grästrimmer och röjsåg

För att undvika skador bör man endast använda trädgårdsmaskinerna med lämplig skyddsutrustning:

  • Använd trådskydd, skyddsglasögon och rejäla skor vid arbete med grästrimmer.
  • Använd klingskydd, skyddsglasögon, hörselskydd, skyddsdräkt, handskar och säkerhetsskor vid arbete med röjsåg.

Röjsåg

Tänk på:

Under arbetet kan småsten och liknande föremål virvlas upp, vilket kan vara en fara för dem som står runt omkring. Därför får ingen uppehålla sig i den arbetande maskinens direkta närhet. Med ett avstånd på 15 meter är man alltid på den säkra sidan.

upp