Ta ett iskallt grepp om vintern – med våra snö- & halkprodukter!

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-12-05 klockan 12:25. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Så väljer du rätt sorts hammare

Så väljer du rätt sorts hammare

Här ska det hamras! En bra hammare bör finnas i alla hushåll – då och då måste man slå i en spik eller hamra fast olika byggdelar med den. Här finns en översikt över de viktigaste hammarna för hem och hantverk.

Olika typer av hammare

Olika användningsområden kräver olika hammare. Hammare skiljer sig vanligen åt genom mått, skaftlängd och huvudets form och material. Huvudets plana slagyta kallas "bane" och den kilformade, avsmalnande delen av huvudet kallas "pen". Nedan kan du läsa mer om de olika hammartyperna och vilka egenskaper de har.

Gummihammare

Gummihammare – för känsligt material

Gummihammaren har ett huvud av en hårdgummiblandning och används till att slå fast känsliga material eller byggdelar, exempelvis kakel och klinker.

Den lämpar sig även vid arbeten av andra känsliga material, så som lackerade ytor, trä, plast, plåt och stenskivor.

Klohammare

Klohammare – för snickerier

Klohammaren används inom snickeri och kallas därför även "snickarhammare". Hammarhuvudet har en spetsig, avsmalnande pen och kan därför slås i ett trästycke för att ha den andra handen fri vid tunga arbeten. Dessutom har klohammaren en spikutdragare som är integrerad i huvudet.

Klyvhammare

Klyvhammare – för att klyva virke

Klyvhammaren används främst för att klyva virke. Huvudets baksida är plant och eggen har en mindre vinkel än en yxa (30°). Därigenom kan du med klyvhammaren klyva virke snabbare.

Murarhammare

Murarhammare – för sten

Murarhammaren används till att forma stenar. Därför har murarhammare en vass, vågrät kant på huvudets bakre del.

Slägghammare

Slägghammare – mångsidigt handverktyg

Slägghammaren är är ett mellanting mellan hammare och slägga. Den har en härdad slagyta och är ett handverktyg med många användningsområden.

Slägga

Slägga – för rivningsarbeten

Släggan är lik slägghammaren, men har en annan form på huvudet, en kvadratisk bane och en avrundad pen. Släggor har stor slagkraft och används därför för rivningsarbeten och för att slå i bultar och kraftiga spikar.

Du kanske också är intresserad av

upp