0 Önskelista 0 Varukorg

Så väljer du rätt sorts hammare


Här ska det hamras! En bra hammare bör finnas i alla hushåll – då och då måste man slå i en spik eller hamra fast olika byggdelar med den. Här finns en översikt över de viktigaste hammarna för hem och hantverk.

Olika typer av hammare

Olika användningsområden kräver olika hammare. Hammare skiljer sig vanligen åt genom mått, skaftlängd och huvudets form och material. Huvudets plana slagyta kallas "bane" och den kilformade, avsmalnande delen av huvudet kallas "pen".

Välja hammare

Gummihammare – för känsligt material

Gummihammaren har ett huvud av en hårdgummiblandning och används till att slå fast känsliga material eller byggdelar, exempelvis kakel och klinker.

Klyvhammare – för att klyva virke

Klyvhammaren används främst för att klyva virke. Huvudets baksida är plant och eggen har en mindre vinkel än en yxa (30°). Därigenom kan du med klyvhammaren klyva virke snabbare.

Klohammare – för snickerier

Klohammaren används inom snickeri och kallas därför även "snickarhammare". Hammarhuvudet har en spetsig, avsmalnande pen och kan därför slås i ett trästycke för att ha den andra handen fri vid tunga arbeten. Dessutom har klohammaren en spikutdragare som är integrerad i huvudet.

Murarhammare – för sten

Murarhammaren används till att forma stenar. Därför har murarhammare en vass, vågrät kant på huvudets bakre del.

Slägghammare – mångsidigt handverktyg

Slägghammaren är är ett mellanting mellan hammare och slägga. Den har en härdad slagyta och är ett handverktyg med många användningsområden.

Slägga – för rivningsarbeten

Släggan är lik slägghammaren, men har en annan form på huvudet, en kvadratisk bane och en avrundad pen. Släggor har stor slagkraft och används därför för rivningsarbeten och för att slå i bultar och kraftiga spikar.

Mer om verktyg

upp

HORNBACH använder cookies. När du fortsätter surfa på vår sida godkänner du användandet av cookies. Mer information

x