Muurikka stekhällar
En Muurikka stekhäll med gasol är ett utmärkt komplement till kol- eller gasolgrillen, för alla som gillar att laga mat ute. Stekhällarna finns i flera olika storlekar, från den minsta med
Till de största stekhällarna kan du köpa till sidobord, för att få en praktisk avlastningsyta för fat, skålar och andra tillbehör.
Gasolbrännaren har två eller tre gasringar med steglösa individuella vred. På så sätt blir det enkelt att justera värmen. Dessutom är det möjligt att ha olika temperaturzoner under matlagningen. Perfekt när du ska tillaga en rätt på hällen, och samtidigt hålla en annan varm.

En Muurikka stekhäll för öppen eld är anpassad för att ta med på utflykter, för att du ska kunna laga god mat vart du vill – över öppen eld. Stekhällen finns i storlekarna 38-78 cm i diameter, och du kan välja om du vill ha med eller utan ben. Muurikkas allra största stekhällar är 100-120 cm i diameter. Dem kan man inte bära med sig på utflykten, och de säljs därför endast tillsammans med gasolbrännare på stativ.

Vilken Muurikka ska jag välja?
Nedan kan du lära dig mer om de olika stekhällarna från Muurikka – så att du lättare ska kunna välja den som passar dina behov bäst.
Observera
En regulator med tillhörande slang som har invändigt mått om minst 10mm, behöver köpas till.

Frågor & svar om Muurikka stekhäll
Innan du börjar använda din nya stekhäll behöver den brännas in. Börja med att rengöra med hett vatten och milt diskmedel. Torka stekhällen genom att hetta upp den tills den är helt torr.
Behandla med fett
Börja med att hetta upp stekhällen tills den mörknar. Bred sedan ut ett tunt och jämnt lager fett över hela stekhällens inre yta. Använd gärna Silava
Rengör stekhällen direkt efter användning – gärna medan den fortfarande är varm. Då släpper rester lättare och livslängden förlängs. Tänk på att inte använda diskmedel vid rengöring. Diskmedel löser upp det skyddande fett som som finns, och en ny fettbehandling behövs.
Rengöring med vatten
1. Torka bort matrester med papper eller med en trasa.
2. Häll i vatten i pannan och låt koka upp. Vattnet löser upp smuts och gör det enklare att rengöra hällen. Upprepa steg 1 och 2 vid behov.
3. Torka av pannan och smörj in stekytan med Silava
Om stekhällen blivit rejält smutsig eller om en smak satt sig i stekytan, kan rengöring med salt passa bättre.
Rengöring med salt:
1. Värm upp stekhällen och strö på ett rejält lager med grovt salt.
2. Låt saltet mörkna i hällen några minuter, så att det absorberar upp fukt, smuts och fett.
3. Skrapa bort saltet med en
4. Häll på lite vatten i stekhällen och torka rent.
Stekhällar är tåliga, men för att de ska hålla så länge som möjligt, bör de förvaras på en torr plats. Om stekhällen inte ska användas på länge, rekommenderas att rengöra den ordentligt och göra en ny fettbehandling innan den ställs undan.
Om stekhällen skulle rosta, använder du en grillborste eller stålull och gnider bort rostfläckarna tills de försvunnit. Rengör sedan stekhällen och fettbehandla den på samma vis som inför första användning. Därefter kan du använda den precis som vanligt.
Muurikka tillbehör
Muurikka rökugnar
Att röka mat behöver inte vara svårt eller dyrt. Muurikka erbjuder både en enklare
Med Muurikkas rökugnar är det lätt att röka alla typer av livsmedel – fisk, kött, grönsker och korv. Och allt som behövs för att komma igång är själva
I filmen nedan kan du se hur lätt det är att röka mat i en Muurikka rökugn!
