Steg för steg-guide

Så bygger du en egen fågelmatare

Det sägs att man äter med ögonen. Om det gäller även för fåglar vet vi inte, men om du ändå ska bygga en fågelmatare kan den lika gärna vara snygg. Med en gammal glasflaska, lite trä och ett metallfäste får du en praktisk fågelmatare som fyller på sig själv. Vi visar hur du bygger den – steg för steg.

Det här behöver du till ditt projekt

Viktigt:

Tänk på att använda obehandlat trä eftersom impregnerat trä är giftigt för fåglar.

Bygg en fågelmatare – steg för steg

01

Såga ut alla delar genom att mäta, rita och såga ut bottenstycke, tak och sidobitar ur plankan. Snedsåga sidobitarna för att få lutning på taket. Tänk på att bottenstycket skall vara djupare än sidobitarna så att det blidas en plattform där fågelmaten skall serveras.

 Fågelmatare
02

Limma fast sidostyckena på bakstycket med trälim. Såga, hyvla eller fila takets bakre kant om du vill att taket ska sluta an bättre mot bakstycket. Limma fast taket. Komplettera gärna med spik för att få en ännu stabilare konstruktion.

 Fågelmatare
03

Mät upp hur lång metallbit du behöver för att den ska nå runt glasflaskan. Kapa metallbiten i rätt längd. Sätt fast metallbiten i skruvstädet och böj den till en rundad form. I varje ände böjer du till ett fäste med vinkelrät linje. Borra ett hål i varje ände av metallbiten.

 Fågelmatare
04

Mät ut hur flaskan skall vara placerad mot bakstycket och markera och borra ett hål vid vardera sida av flaskan. Fyll glasflaskan med fågelfrön, och placera den upp och ner mot bakstycket. Skruva fast metallfästet runt flaskan genom att fästa skruven på baksidan med vingmuttrar. När du behöver fylla på med fågelfrön skruvar du lätt av fästet.

 Fågelmatare

Din fågelmatare är nu klar!

Fågelmatare

Du kanske också är intresserad av