Steg för steg-guide

Så monterar du ett vindskydd

Så monterar du ett vindskydd

Ska man köpa färdiga skärmväggar eller bygga själv? Fördelen med att köpa färdiga är att det bara är att montera dem på plats - arbetet går betydligt fortare och du får mer tid över till annat! Bygger du dem själv så kommer dem bli precis så som du vill ha dem - måttanpassat och en individuell prägel.

Det här behöver du till ditt projekt

Observera:

Innan du monterar ditt nya vindskydd bör du kolla vad som gäller angående bygglov i just din kommun!

Montera ett vindskydd med färdiga skärmväggar – steg för steg

01

Markera ut platsen för skärmen med pinnar som trycks ner i marken där skärmstolparna ska placeras.

Räkna med ett cc-mått på 1-1,5m. Börja med hörnpinnen och låt övriga mått utgå från den. Dra därefter ett snöre mellan pinnarna och kontrollera att hörnet blir vinkelrätt.

 Bygga vindskydd
02

Är markförhållanderna lättforcerade är stolpspjut enklast att använda. Placera en spillbit trä på spjutet och slå ner det i marken med en slägga eller hammare.

Är marken rotfylld eller stenig får man istället gräva ut för en plint. Här är det viktigt att hålla den utstakade linjen och kontrollera noga att stolparna hamnar i rätt höjd. Spänn snöret mellan spjuten/plintarna och använd vattenpass.

 Bygga vindskydd
03

Kapa stolparna till rätt längd samt snedkapa dem upptill för att underlätta vattenavrinning.

Om du har grävt ut för plintar fortsätt istället på detta sätt: Placera stolparna på plats i fästet och skruva fast med fransk träskruv. Kontrollera sedan med ett vattenpass att stolparna står i lod.

 Bygga vindskydd
04

Skruva därefter fast skärmväggarna i stolparna. Detta görs på olika sätt. Ett sätt är att du använder färdiga beslag och skruvar skärmväggarna omlott direkt i stolpen.

Ett annat sätt är att först montera en regel/lä̈kt centrerad lä̈ngs med stolpens långsida som skärmväggarna därefter skruvas fast i. För ett jä̈mnt avstånd mellan skärmväggarna används en distanskloss. Kontrollera efterhand skärmväggarna med ett vattenpass.

 Bygga vindskydd
05

Placera slutligen en stolphatt på de snedkapade stolparna. Stolphattarna skruvas fast i stolparna underifrån med ett vinkelbeslag mellan stolpen och stolphatten.

Ditt vindskydd är nu klart!

 Bygga vindskydd

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Mer om att bygga på uteplatsen