Behöver du hjälp av proffs till ditt projekt? Boka installation via Hantverkartjänster >

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-03-04 klockan 00:27. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Cortenplåt i trädgården – tips & råd

Cortenplåt i trädgården – tips & råd

Låt trädgården rosta! Cortenplåt är inte bara snyggt, utan också ett mer miljövänligt alternativ att ha i trädgården. Som insynsskydd, rabattkant, krukor och odlingslåda – bara fantasin sätter gränser. Här går vi igenom vad cortenplåt är, hur du får det att rosta snabbare och vad du kan använda det till i trädgården.

Vad är cortenplåt?

Cortenplåt är ett väderbeständigt konstruktionsstål. Oavsett om det är en rabattkant eller en odlingslåda du köper, så är cortenplåten i princip blankvalsad från början – det vill säga med en metallisk glans.

Cortenplåt består av bland annat koppar, nickel, krom och fosfor. Detta gör att cortenplåt både är rosttrögt och motståndskraftigt. Den senare tiden har cortenplåt blivit mycket omtyckt som material i trädgårdar, då det är helt underhållsfritt.

Cortenplåt
Hur får man cortenplåt att rosta?

Det typiska, rostiga utseendet hos cortenplåt utvecklas med tiden. Rostprocessen börjar efter ca 2-3 veckor i din trädgård, och slutar först efter cirka 1,5-3 år. Det går dock att påskynda denna process – mer om det längre ner på sidan.

Under rostskiktet bildar cortenplåten ett tätt spärrskikt av sulfater och fosfater, som säkerställer att det inte rostar såpass mycket att det vittrar sönder. Detta gör cortenplåten extra hållbar.

Syre spelar en avgörande roll för att skapa det typiska rostiga utseendet hos cortenplåt. Därför är det så viktigt att rabattkanter, odlingslådor med mera, utsätts för ständiga förändringar mellan vått och torrt.

Om cortenplåten permanent utsätts för endast fukt, kan varken det typiska, rostiga utseendet, eller det skyddande barriärskiktet bildas. Har du cortenplåt inomhus rostar det inte.

Kan man böja cortenplåt?

Cortenplåt är formbart, precis som vanligt stål. Detta innebär att det går att böja. kapa, svetsa och borra i det på samma sätt som i vanligt stål. Köper du exempelvis en rabattkant i tunn cortenplåt är den enkel att forma och böja.

Få cortenplåt att rosta snabbare

Vill du att din cortenplåt ska rosta snabbare? Du kan påskynda rostprocessen genom att göra så här:

1. Börja med att noggrant avfetta ytan med aceton eller lacknafta.
För ett mer miljövänligt alternativ kan du avfetta med hjälp av diskmedel och en skrubbsvamp. Fördelen med denna variant är att ytan även ruggas upp en del.

2. Sedan behandlar du cortenplåten med en lätt syra – som du enkelt kan blanda själv.

Ingredienser till 1 liter syra:

  • ½ tsk salt
  • 0,25 l vinäger
  • 0,75 l kranvatten

3. Rör om ordentligt tills alla saltkristaller löst upp sig. Häll blandningen i en sprayflaska och spraya jämt på cortenplåten. Jämna ut med en pensel.

4. Efter 3-4 timmar kan du spola rent cortenplåten med vatten. Upprepa sedan hela processen en gång till.

Cortenplåt i trädgården

Cortenplåt som rabattkant

Rena och raka linjer mellan gräsmatta och rabatt, eller kanske mellan gräsmatta och trädgårdsgång. Ett enkelt sätt att uppnå detta, är med en rabattkant av cortenplåt.

En rabattkant av cortenplåt ger inte bara ett snyggt utseende i trädgården, utan håller även sniglar borta! Då cortenplåt innehåller en viss del koppar, hindrar den sniglar från att krypa över rabattkanten. Kopparandelen i cortenplåt genererar en liten elektrisk spänning mellan snigelns slem och kopparens laddning, och håller därför sniglarna borta.

Cortenplåt i trädgården

Cortenplåt som odlingslåda

Känner du bara till odlingslådor av trä, plast eller metall? Ett annat alternativ är en odlingslåda i cortenplåt.

Fördelar med odlingslådor i cortenplåt:

  • En odlingslåda i cortenplåt är väderbeständig och hållbar.
  • Cortenplåten håller sniglar borta från dina grönsaker.
  • En odlingslåda i cortenplåt kräver ingen speciell skötsel.
  • Den är lätt att sätta upp och är stabil.
  • Insidan av den odlingslådan behöver inte kläs med plastfolie. Du kan helt enkelt fylla bädden med jord direkt.

En odlingslåda i cortenplåt är inte rostig vid levereras. Rostpatinan utvecklas med tiden.

Cortenplåt i trdägården

Du kanske också är intresserad av

Så lägger du en trädgårdsgång

Här får du veta hur du måste gå tillväga, steg för steg, när du ska anlägga en trädgårdsgång. En trädgårdsgång ska vara både vacker och funktionell och vilken typ av markbeläggning du ska välja när du ska lägga en gång b ...läs mer

upp