Ta ett iskallt grepp om vintern – med våra snö- & halkprodukter!

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-12-05 klockan 07:26. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Så fäller du träd med motorsåg

Så fäller du träd med motorsåg

Innan du beger dig ut i skogen med din motorsåg för att börja fälla träd, så är det viktigt att du vet hur du gör detta korrekt. För att det inte ska bli farligt så är det viktigt att du planerar först hur trädet ska falla och sedan hur du med rätt teknik använder din motorsåg.

Så förbereder du dig för skogsarbete

Om du ska såga och bearbeta träd i skogen, ska du aldrig gå ensam. Om olyckan skulle vara framme så finns det någon som kan larma eller vara behjälplig på andra sätt. Ta med dig mobiltelefonen så att du kan ringa om det behövs. Du bör också bekanta dig med din omgivning innan, för att veta exakt var du befinner dig.

Viktigt:

Säkerheten kommer först! Det viktigaste när du arbetar med en motorsåg är att du är säker på hur du ska använda den. Låt gärna en expert visa dig hur du ska göra och hur du bäst skyddar dig. Din säkerhet ska alltid vara högsta prioritet!

Så fäller du ett träd

Välj fallriktning:

Först måste du bestämma i vilken riktning trädet ska falla. Flera faktorer spelar roll här: Har trädet redan en naturlig lutning? Har det fler grenar på ena sidan? Hur blåser vinden? Gör det enkelt för dig och låt det falla i den riktning som det skulle falla naturligt. Andra människor i närheten bör hålla sig minst två trädlängder borta.

Rensa den nedre delen av trädstammen:

Sedan måste du såga bort alla grenar som är i vägen för dig när du avverkar, du måste kunna arbeta fritt. Ta även bort sly och grenar som ligger framför och runt trädet, så att det kan landa fritt. Du bör även ha ett fritt arbetsområde så att du kan ta några steg tillbaka om rotens ände hoppar upp vid fallet.

Inskärning:

För att trädet ska falla i den riktning du har valt gör du först skåran. Det betyder att du sågar ut en kilformad bit på den sida som trädet ska falla på. Skåran bör ha en 90 graders öppning.

Avverkning:

För att sedan fälla trädet utför du avverkningen på motsatta sidan. Såga då i samma höjd som skåran på den andra sidan. Sedan faller trädet i planerad riktning. Sluta inte att såga under avverkningen, då riskerar motorsågen att fastna i stammen på trädet. Skulle det vara svårt att få trädet att ramla kan du ta hjälp av en fällkil eller kofot.

Så kvistar du stammen på trädet

När trädet har fällts måste stammen kvistas (rensas) innan den fraktas bort för vidare bearbetning. Du gör detta antingen med en motorsåg eller med en yxa. Detta beror lite på grenarnas tjocklek. När du kvistar finns det stor risk för att motorsågen kastar. Det är därför viktigt att du håller ett löst grepp i motorsågen, så att det går snabbt att växla mellan olika grepp, du kvistar med fördel hela stammen på en gång.

För att sedan kunna dela stammen i mindre bitar bör den hamna en bit ovanför marken, annars är det svårt att komma åt. Det är perfekt om trädet faller direkt på en annan trädstubbe eller en stor sten. Men det fungerar inte alltid. Då krävs helt andra förberedelser.

Fälla träd med motorsåg

Viktigt:

Viktigt när du arbetar med motorsåg:

  • Arbeta aldrig över axelhöjd
  • Stå inte direkt bakom sågen, utan lite åt sidan
  • Använd utrymmet mellan dig och sågen som en barriär

Mer om skogsbearbetning och ved

upp