Fördelar med att arbeta med en vedklyv
- Den skonar din rygg
- För dig innebär det mindre ansträngning än att klyva veden för hand
- Enkel att hantera och manövrera
- Det är låg skaderisk, om du jämför med att arbeta med yxa
- Den spar tid, energi och pengar på lång sikt
- Du delar enkelt både torr, fuktig och blöta stockar
Olika varianter och drivtyper
Alla vedklyvar har samma uppgift, men finns ändå i många olika varianter. Förutom att du kan välja om din vedklyv ska klyva vertikalt eller horisontellt, så skiljer det i hur kraftfulla de är, hur de drivs, vilken storlek på stockarna som de kan dela och hur långa och breda resultatet på vedträet ska bli.
Eldriven vedklyv
En eldriven vedklyv är relativt tystgående och den vanligaste varianten av hydralisk vedklyv. Mindre hydralkolvar kan drivas med 230 volt, men det finns också större varianter som kräver 380 volt för att leverera tillräckligt med kraft.
Vedklyv med bensin eller dieselmotor
Om det är mycket ved du har att klyva upp eller om du befinner dig i skogen, så kan en variant med bensinmotor vara intressant. Denna vedklyv klyver veden med en egen förbränningsmotor och är inte beroende av någon strömförsörjning. Med andra ord så kan du arbeta var som helst med dessa. De mindre varianterna drivs oftast med fyrtaktsbensin medans de större varianterna drivs med diesel.
Vedklyv med kraftuttag
Hydralpumpen kan också drivas med hjälp av kraft från exempelvis en traktor. En vedklyv med kraftuttag har en trepunktsanslutning som kopplas till traktorn. Resultatet blir en kraftfull vedklyv som kan användas direkt på plats, i skogen.
Vedklyv med kombinationskraft
En vedklyv som är utrustad med kombinationskraft är ett mycket flexibelt redskap. Beroende på vilken plats maskinen finns på så kan den användas på olika sätt. En vanlig kombination är med elmotor och kraftuttag. Dessa vedklyvar kan arbeta tyst i närheten av bebyggelse och är samtidigt mycket mobila i sin användning.
Delningsverktyg: Kil, kors eller krans
Det finns olika delningsverktyg som du kan utrusta din vedklyv med. Antingen sker delningen med en enkel klyvning, en korsning eller en klyvring, samtliga modeller är tillverkade av massivt stål. Delningsverktyget trycks in i vedträet och delar upp detta i antingen två, fyra, sex eller upp till åtta lika stora delar.
Horisontell- eller vertikal vedklyv
Horisontell vedklyv
Denna modell är lämplig för villaägare som ska elda med ved under hela vintern. I dessa varianter pressas träet med en tryckplatta och delas mot klyvkniven. Beroende på vilken diameter och längd du vill ha på din ved, så kan du med denna vedklyv producera ved som är redo för din eldstad direkt. Det är alltså inte nödvändigt att du böjer dig ner, plockar upp vedträet för att dela det igen.
Se HORNBACHs sortiment av horisontella vedklyvar i webbshoppen >>
Vertikal vedklyv
Denna modell är mer lämpad för ägare av kamin eller öppen spis, de som bara elder för mysfaktorn. Träet delas upp med en kil som rör sig uppifrån och ner. Efter delning förblir stockarna nära eller till och med i gapskanalen. Alternativt kan den placeras på armarna. Detta underlättar avsevärt om du ska göra flera uppdelningar.
Tips! De horisontella timmerdelarna har den stora fördelen att även tjocka stockar kan rullas direkt från marken in i arbetsområdet utan stor ansträngning. Det är också möjligt att föra timmeravdelare till en bekväm arbetshöjd med en lämplig understruktur (t.ex. arbetsbänk).
Se HORNBACHs sortiment av vertikala vedklyvar i webbshoppen >>
Olika egenskaper hos en vedklyv
Säker användning
Ska du köpa vedklyv idag, så är de flesta utrustade med ett tvåhandsgrepp. Detta innebär att du behöver ha båda händerna på specifika punkter för att maskinen ska fungera. När exempelvis spaken släpps går tryckmekanismen tillbaka. Det är en säkerhetsdetalj som är viktig, så att inga armar eller ben kan komma i kläm.
Spaltlängd
Den maximala skärlängden som en vedklyv klarar av kallas delningslängd. För standardmaskiner är detta mått mellan 55–110 cm. Inom skogsbruket används vedklyven för att kapa stockar med en diameter på upp till 32 cm och sedan dela dessa i längder på mellan 25 till 50 cm.
Spaltlängden får aldrig överstiga den maximala storleken på vedpannan, kaminen eller skorstenen.
Klyvkraft
En annan viktig nyckelspelare för vedklyven är klyvkraften. Det är måttet på maskinens effekt och ges vanligtvis i ton (t). Utgångsnivåerna för olika enheter varierar från 4 ton för vedbearbetning, till professionella maskiner med en klyvkraft på 40 ton.
Hur stor delningskraft olika enheter behöver beror på ett antal saker. Dessa inkluderar:
- Träslag
- Längd på stocken
- Diameter på stocken
- Stockens skick
För privata användare som endast utför enklare arbete (och inte i så hög hastighet), är den allmänna regeln att om mjukt trä som gran eller furu främst bearbetas, så är vedklyvar med en klyvkraft på fem till sex ton tillräckliga. Om du i huvudsak ska dela bok och ek, bör du hellre välja en maskin med nästa effektnivå (7,5 till 9 ton).
Tips:
Klyv stockarna så fort som möjligt efter att du har fällt träet. Ju mer det torkar desto svårare blir det annars att dela. Kraftiga stockar kan med fördel delas redan efter avverkning, upp till ett år efter fällning så är det väldigt svårt att bearbeta materialet. Fryst trä är sprött och lätt att dela, därför är vintern en populär tid att arbeta med trä. Om stockarna är för smala för att dela, ska de barkas av, för att kunna torkas lättare.
Arbeta säkert med en vedklyv
När du arbetar med vedklyv bör du först se till att klyven står på ett stabilt och jämnt underlag och att det inte står några ömtåliga föremål i närheten.
- Klyven drivs endast av en person.
- Som regel är nu en klyv utrustade med ett så kallat tvåhandsgrepp. Delningsverktyget rör sig således bara fram när användaren trycker ner båda manöverspakarna samtidigt.
- Elektriska startskydd förhindrar att enheten startar automatiskt, till exempel efter strömavbrott.
- I grund och botten är det bara en person som ska använda vedklyven åt gången. Stockar och vedbitar som kastas i luften kan orsaka skador. Barn får inte vara i närheten av klyven!
- När du sätter i trästycket, se till att endast färskt trä delas. Om torrt trä delas tvärt, spricker det, flisor kan då flyga upp till fem meter upp i luften och kan orsaka allvarliga skador.
- Om vedklyven inte automatiskt tar hand om flisen och spån, bör du rengöra klyven då och då.
- Arbetskläder och arbetsskydd bör alltid bäras vid jobb med en vedklyv. Skyddsglasögon, en hjälm, arbetshandskar och skyddsskor är särskilt viktiga.
Observera:
När du arbetar med motorsåg och vedklyv bör du säkerställa att du använder ett ordentligt hörselskydd. För att kunna avgöra vilket skydd som är rätt, rekommenderar vi att du tittar på följande information från tillverkaren.
- Ljudeffektnivån (Lw) värdet på energidekalerna förkortas dB
- Ljudtrycksnivån (Lp) värdet på energidekalerna förkortas dB(A)