Behöver du hjälp av proffs till ditt projekt? Boka installation via Hantverkartjänster >

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-03-02 klockan 01:32. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Så staplar och lagrar du din ved

Så staplar och lagrar du din ved

För att din ved ska hålla en hög kvalité och du ska få ut maximalt med värmeenergi ur den, så är det viktigt att du staplar och förvarar den korrekt.

Energivärde i ved

Olika träslag ger olika mycket värmeenergi. Ju tätare träet är desto mer energi innehåller det. Det viktigaste är att veden får torka ordentligt innan du eldar med den.

Träslag Energivärde (kWh/m³)
Bok 3000
Ek 2900
Björk 2650
Al 2350
Asp/gran 2000

Så mäter du ved

 • 
				Kubikmeter själpt ved

  Kubikmeter stjälpt ved

  Stockarna är (vanligen 25 eller 33 cm lång) helt enkelt "hällda" i en behållare (1 kubikmeter stor), huller om buller. Detta resulterar ibland att stora luckor uppstår, 1 kubikmeter stjälpt ved motsvarar ungefär 0,7 kubikmeter travad ved.

 • 
				Kubikmeter travad ved

  Kubikmeter travad ved

  1 kubikmeter travad ved (1 m³t). Här mäter man travens yttermått när den är staplad och packad. Det är betydligt mindre med luft än hos själpt ved, men för cirkulationens skull och att kvalitén ska bibehållas så finns även här luftspalter.

 • 
				Fast kubikmeter

  Fast kubikmeter

  1 massiv kubikmeter (Fm) = 1 m³ massivt packat trä, utan luftspalter och där kantlängderna är 1mx1mx1m.

Så förvarar du ved

Det är viktigt att du sedan förvarar din ved på ett korrekt sätt, det kan vara avgörande för hur kvalitén i slutändan blir.

Tips:

När träet är färskt innehåller det 45% vatten. Om du skulle elda med den då så skulle det bildas en massa rök. Innan du ska använda den så måste den torka. Då vatteninnehållet inte bör vara högre än 25% när du använder veden. Hugger du upp din ved tidigt under våren så bör den kunna användas under den kommande vintern. Ved som inte har bearbetas, utan som fortfarande har bark runt sig tar betydligt längre tid på sig att torka.

Ved skall alltid hållas torr! Det är det absolut viktigaste. Så antingen ska den förvaras i ett vedskjul, garage, eller förråd alternativt under en presenning om det inte finns en byggnad att förvara veden i. Fuktinnehållet varierar beroende på träslag, säsong m.m. En tumregel är att veden brinner som bäst när det återstår maximalt 20% vatten i den.

För att veden ska torka ordentligt bör du vara särskilt uppmärksam på dessa tre faktorer:

 • Bra exponering för värme
 • Tillräcklig lufttillförsel
 • Skydd mot regn och andra väderpåverkan

Observera: Förvara aldrig veden i stängda rum, det måste finnas en tillströmning av luft.

När den lagras utomhus torkar veden naturligt genom sol och vind. Hur länge den ska lagras kan man inte med säkerhet säga. I slutändan är den avgörande faktorn alltid fuktigheten i veden.

Ved ska inte förvaras längre än fyra år. Efter det kan dem gasrika beståndsdelarna i veden inte förångas och den biologiska nedbrytningsprocesser minskar brännvärdet.

Så staplar du din ved

Stapla ved

Den optimala lagringen av veden är en sak, men den ska inte bara skyddas utan också staplas säkert, här är några punkter som du bör tänka på när du staplar och torkar din ved:

1. Stapla alltid vedträna med barken uppåt, så att veden inte ruttnar.

2. Förvara alltid vedträna med barken uppåt, så att veden inte ruttnar.

3. Börja igen i den andra raden, men lägg loggarna över. Sen fyll i hela raden.

4. Stapla nu växelvis rader över, så trähögen blir stabil och säker.

Har du inget vedskjul att stapla din ved i, inga problem! Gör en fristående 'hög' som är skyddad från fukt. Till exempel skyddar en presenning ovanifrån och Euro-pallar, stenar eller trädgårdsplattor som placeras under. Stapeln kan också placerad torrt under ett lutande tak. Ska du staplade längst med husväggen?Husets södra sida rekommenderas då för detta. För att garantera god ventilation bör vedstaplarna vara minst 10–15cm från husväggen och skyddad från den fuktiga marken.

Mer om skogsbearbetning och ved

upp