0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
2023-06-06 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-06-02 klockan 02:43. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Hugga ved med yxa - så gör du

Lästid: 4 min.
Hugga ved med yxa - så gör du

Hur hugger man ved? Det vanligaste sättet är att hugga ved med en yxa. På denna sida kan du läsa mer om hur du väljer rätt yxa för jobbet, samt hur du hugger ved på bästa sätt.

Förberedelser - vedbearbetning

1. Stabil yta

För att hugga din ved säkert och effektivt behöver du en stabil yta. Det är bäst att använda en huggkubbe som är ungefär lika hög som dina knän och står på plan och hård mark. Skulle marken vara mjuk, minskar kraften i ditt slag.

2. Placering

Du börjar med att ställa vedträt uppe på huggkubben. Backa sedan några steg, så att du har huggkubben så långt från dig som möjligt. Om du nu skulle missa vedträt så hamnar yxan i kubben och inte i ditt ben.

3. Raka armar

Håll sedan skaftet på yxan med raka armar. Och då får du mer kraft i slaget och håller samtidigt yxan på ett säkert avstånd från dig själv. Höj dina raka armar ovanför huvudet och sedan med ett kraftigt slag slår du yxan ner i vedträet.

Hugga ved med yxa

Skillnaden mellan olika yxor

Visst, alla yxor klyver trä, men de har olika förutsättningar för detta och används på olika sätt. En huggyxa har en större egg och längre skaft än vad till exempel en handyxa har. Detta för att du ska få mer kraft och kunna arbeta med båda händerna. En handyxa är däremot lite lättare. Detta för att du ska kunna arbeta med endast en hand och utföra finare arbeten. Skillnaden mellan olika yxor är framför allt eggens utföranden och hur skaftet ser ut.

Handyxa

Handyxa

Om du vill klyva mindre vedträn eller utföra ett mer precist arbete med en yxa, passar en handyxa bäst. Denna modellen liknar en huggyxa, men är tänkt att användas med bara en hand och är därför mindre och lättare.

Huggyxa

Huggyxa

Huggyxan används för att hugga saker, vanligtvis träd, eller för att klyva ved på en kubbe. För att ge kraft åt huggen har yxan ett tungt och kilformat huvud, för att hugget ska ta djupare. Skaftet är S-format och tänkt att hållas med två händer. Detta för att du ska kunna svinga den tunga yxan med full kraft.

Klyvyxa

Klyvyxa

Det finns också en typ av yxa som har utformats särskilt för att klyva ved och större timmerstockar, en klyvyxa. Klyvyxan är utrustad med ett större och tyngre huvud än en huggyxa, som är helt kilformat. Det finns också olika varianter av klyvyxan - som exempelvis släggyxan. Skillnaden mellan de två är att nacken på släggyxan har hårdhärdats för att tåla slag mot hårda ytor, så att yxan kan användas för att slå i kilar.

Olika yxhuvuden och egg

1. Konkav egg

Denna modell av egg används på bland annat handyxa, snickaryxa eller täljyxa. Dessa modeller skiljer mellan olika storlekar på yxhuvudet och därmed vikten. Man använder denna typ av yxa till mer fint arbete, exempel att producera ved i små mängder.Den lätta vikten gör att denna yxa är lätt att ta med sig ut i trädgården, på hajk eller camping. Det finns även modeller som används i köket för styckning av kött och ben.

2. Rak egg

Detta är det universella verktyget bland yxor. Bladet är mycket smalare än hos den delande yxan, eftersom det är utformat för att skära träet mot stålet. Det kommer speciellt till användning om du vill fälla träd.Denna utformning av yxhuvud kommer i olika modeller beroende på vilken storlek yxan har. Du hittar i denna kategori av yxhuvud huggyxan och träyxan.

3. Konvex egg

Detta är den största och tyngsta modellen av yxhuvuden. Och det behöver den vara, för med den här kan du dela även grövre stockar. Eggen är tillverkade för att dela träet längst med fibrerna. Till skillnad från en huggyxa som delar trädets fibrer rätt av.Yxhuvudet är smalare framtill och blir tjockare mot slutet. Detta för att den lätt ska kunna tränga in i trät och sedan separera det. I denna kategori hittar du exempel klyvyxan.

yxans olika egg

Mer om skogsbearbetning och ved

upp