0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-02-23 klockan 04:21. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Att ha i krislådan

Att ha i krislådan

Vi listar råd och produkttips om hur du kan förbereda dig för längre samhälleliga krissituationer – och vad som kan vara bra att ha hemma utifall en oförutsett situation skulle uppstå.

Kommunikation

En handdriven radioapparat eller vevradio är utmärkt för att hålla sig uppdaterad med information från myndigheter utan behov av elektricitet, medan exempelvis en satellittelefon är en pålitlig kommunikationslösning när mobilnätverken är nere. Dessa verktyg är avgörande för att kunna ta emot och skicka information, koordinera hjälpinsatser och upprätthålla kontakt med omvärlden under alla typer av krissituationer.

Vattenförsörjning

För att säkra tillgången på rent vatten, se till att ha hinkar, dunkar och/eller tunnor. Dunkar är utmärkta för långtidsförvaring, vilket ger en tillförlitlig och praktisk lösning för alla typer av vattenbehov.

Matlagning

Vid strömavbrott eller andra situationer där traditionella spisar inte är tillgängliga, överväg att skaffa ett gasolkök eller en gasolbrännare. De är effektiva för att tillaga mat och enkla att använda, även i utomhusmiljöer.

Strömförsörjning

Att ha en powerstation eller powerbank kan vara avgörande för att hålla viktiga enheter som mobiltelefoner och radioapparater laddade. De är särskilt användbara när tillgången till el är begränsad.

Förvaringslåda

Förbli alltid redo genom att hålla de viktiga resurserna och verktygen samlade i en tillgänglig låda. På så sätt kommer du alltid snabbt att vara väl rustad inför olika situvationer.

Funktionella kläder

Funktionella kläder en viktig del av din beredskap inför krissituationer eftersom de kan erbjuda skydd, komfort och funktionalitet som är avgörande för din förmåga att hantera olika typer av utmaningar som kan uppstå.

Belysning

En stark och pålitlig ficklampa eller pannlampa är ovärderlig i mörkret. Tänk på att välja modeller med lång batteritid och bra ljusstyrka för att navigera säkert under alla förhållanden.

Ljus & eld

Stearin- och värmeljus kan vara en utmärkt lösning för både belysning och värme under strömavbrott. Se till att ha tändstickor eller en pålitlig tändare till hands.

Första hjälpen

Ha alltid ett välutrustat första hjälpen-kit tillgängligt. Det bör innehålla plåster, bandage, desinfektionsmedel och andra nödvändiga förnödenheter för att hantera mindre skador och akuta situationer.

Avslutningsvis

HORNBACH erbjuder en rad produkter som är viktiga att ha till hands vid ett längre strömavbrott eller andra oväntade situationer. Dock är det viktigt att komma ihåg att inte alla nödvändigheter finns i vårt sortiment. Utöver de produkter vi listar ovan, vill vi även påminna om följande förberedelser:

  • Mat med lång hållbarhet: Handla hem exempelvis konserver och hårt bröd. Börja med att äta maten i kylskåpet, därefter frysen, och slutligen mat med lång hållbarhet. Ha även mat som inte behöver värmas, eller som kan tillagas på alternativa värmekällor.

  • Kontanter: Vid strömavbrott kan elektroniska betalningssystem bli otillgängliga. Se till att ha en reserv av kontanter hemma, vilket kan vara avgörande för inköp när kortterminaler inte fungerar.

  • Viktiga kontakter: Ha ett papper med viktiga telefonnummer och kontakter utskrivna, samt instruktioner och manualer för viktiga apparater och utrustning.

  • Kommunikation: Lyssna på lokalradion (P4) för uppdateringar och information. Ha gärna en vevradio hemma. Låt en lampa vara påslagen för att se när strömmen återvänder.

  • Samla hushållet: Vid ett längre strömavbrott kan det vara effektivt att hela hushållet samlas i ett rum, helst med en kamin eller öppen spis, för att bevara värmen.

  • Nödtoalett: Använd plastpåsar i toaletten för att undvika att gå utomhus. Hantera och släng dessa påsar på ett säkert och hygieniskt sätt.

Att vara förberedd handlar om mer än att bara ha rätt utrustning; det handlar om att ha kunskap och en plan. Se till att regelbundet kontrollera och uppdatera din krislåda och håll dig informerad om potentiella risker i ditt område. Med rätt förberedelser kan du och din familj hantera oväntade situationer på ett säkert och effektivt sätt.

Du kanske också är intresserad av

upp