Behöver du hjälp av proffs till ditt projekt? Boka installation via Hantverkartjänster >

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-03-01 klockan 22:06. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Tälta i naturen – tips & råd

Tälta i naturen – tips & råd

Är du sugen på att ge dig ut och tälta i naturen? Här ger vi dig tips på bland annat vad som kan vara bra att ha med sig, tips på mat som går att laga över öppen eld och hur du bygger ett tillfälligt regn- och vindskydd.

Laga mat i naturen

Matlagning ute i naturen kan både vara roligt och utmanande på samma gång, och en sak brukar de flesta hålla med om – mat smakar som bäst när den lagas och äts ute i det fria! Nedan hittar du tips på vad för mat du kan laga ute i naturen – och vilka redskap du kan behöva.

Laga mat över öppen eld

Att laga mat över öppen eld, ute i naturen är enligt många det bästa sättet att laga mat på. Och det går att laga så mycket mer än korv med bröd över öppen eld. Om du tar med dig en stekhäll ut på dina äventyr, går det att tillaga allt som du annars tillagar i en stekpanna hemma på spisen – och mer därtill!

Exempel på mat du kan laga över öppen eld:

På stekhäll över öppen eld:

 • Raggmunk med stekt fläsk och lingonsylt
 • Pyttipanna med stekt ägg
 • Kebab i pitabröd
 • Stekt ris med grönsaker, ägg och jordnötter
 • Råraka med räkor, creme fraiche, stenbitsrom, citron och dill
 • Chili con carne
 • Amerikansk frukost

Laga mat i naturen

Sen kan det givetvis vara så att du måste begränsa både vikt och packutrymme på ditt äventyr. Då rekommenderar vi ett litet stormkök och lätt mat, så som frystorkat och nudlar.

Observera:

Det är viktigt att du tar reda på om det är eldningsförbud i just den kommunen du befinner dig i, och har tänkt elda.

Du hittar information om eldningsförbud på kommunens, länsstyrelsens eller räddningstjänstens webbplats.

Grilla på en portabel grill

Om du inte ska vandra så långt innan du slår upp ditt tält, kan en grill vara trevligt att ta med. Det finns portabla grillar som inte väger så mycket och inte tar speciellt mycket plats.

Exempel på vad du kan grilla när du är ute och tältar:

 • Grillat kött, kyckling eller grönsaker med färdig potatissallad
 • Hamburgare
 • Grillostburgare
 • Grillad korv med pulvermos och rostad lök
 • Grillad färskpotatis i foliepaket
 • Grillade majskolvar med smör och parmesan
 • Grillade paprikor fyllda med chévre och honung

Laga mat i naturen

Skydda dig mot regn och vind

Om det skulle bli regn under din tältresa, kan det vara bra att ha en plan på hur du ska kunna laga mat och dylikt, utan att bli genomvåt. Nedan beskriver vi hur du gör ett tillfälligt regn- och vindskydd av en presenning – steg för steg. Regn- och vindskyddet funkar också som tillfällig övernattningsplats, om du inte har något tält med dig. Allt du behöver är en presenning, ett snöre och en kniv.

1. Leta upp två rejäla träd som har ett lagom avstånd mellan varandra.

2. För att regn- och vindskyddet verkligen ska fungera, behöver du ta reda på vilket håll det blåser från – och se till att ha öppningen på skyddet åt motsatt håll.

3. Mät ut hur långa snören du behöver och skär av med kniven. Varje snöre ska räcka till att knyta fast runt ett träd och till att knyta fast i presenningens ögla.

4. Knyt fast det ena repet runt ett av de utvalda träden. Knyt samma snöre runt ena öglan i presenningen. Gör samma sak runt det andra trädet. Se till att spänna upp snöret ordenligt, så att vindskyddet blir stabilt.

5. Avsluta med att vika presenningen ner mot marken, så att du även får ett "golv" i regn- och vindskyddet. Lägg stenar eller eller en stock längst ner där "väggen" möter "golvet". Detta för att skyddet ska ligga på plats och helt enkelt göra plats för dig att sitta under det.

6. Om du drar ett snöre från ett träd till ett annat, lite längre in från öglorna, får du även ett litet tak på regn- och vindskyddet (se bild).

Tälta i naturen

Håll naturen ren

När du är ute och tältar är det viktigt att du lämnar platsen som du hittade den – alltså lämna inget skräp och dylikt. Ta med soppåsar på din tältresa, för att med säkerhet veta att du har någonstans att lägga ditt (och andras) skräp.

Lys upp mörka kvällar

Att kunna lysa upp i mörkret när du är ute och tältar är ett måste. Dels om någon skulle skada sig och du behöver plåstra om, dels för att kunna se vart du sätter fötterna – så att risken för att snava är mindre, och dels för att du ska kunna hitta bland dina grejer, även när det är mörkt. Minst en campinglampa, ficklampa eller pannlampa bör du ta med dig.

Glöm inte extra batterier!

Tälta i naturen

Ladda mobil i tältet

Att kunna ladda mobilen när du är ute och tältar är nästan också ett måste. Framför allt är det viktigt att ha en fungerande mobil om något skulle hända, och du behöver ringa ett nödsamtal. Med en powerstation kan du ladda allt från mobiltelefoner och kameror, till laptops och musikspelare.

Passa på att ladda powerstationen innan du åker hemifrån. Vet du med dig att du kommer vara borta länge, eller har mycket prylar att ladda under resan, kan det vara smart att införskaffa solpaneler till din powerstation. Med solpaneler kan du ladda powerstationen mitt ute i skogen!

Tälta i naturen

Var alltid beredd om olyckan skulle dyka upp

Se till att vara redo om olyckan skulle vara framme, genom att ha med ett välfyllt första hjälpen-kit. Det är viktigt att du vet vad kitet innehåller – och hur du använder innehållet. Ha första hjälpen-kitet lättillgängligt i tältet och se till att alla som är med och tältar, vet vart kitet är placerat.

Om du inte redan vet hur du genomför samtliga åtgärder i listan nedan, är det superviktigt att du lär dig detta. Vissa åtgärder kan rädda liv:

 • Tvättar sår
 • Lägger på ett förband
 • Lindar en stukad fot
 • Stoppar en aktiv blödning
 • Spolar rent ett öga
 • Kyler brännskador
 • Tar bort fästingar och stickor
 • Heimlich manöver
 • Hjärt- och lungräddning

Du kanske också är intresserad av

upp