0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
2024-05-01 08:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-04-20 klockan 03:13. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Husbilssemester – tips & råd

Husbilssemester – tips & råd

Dags att ge sig ut på vägarna i en husbil? Här ger vi dig tips och råd på vad som kan vara bra att tänka på innan du ger dig i väg – och framför allt vad som kan vara bra att ha med sig på husbilssemestern.

Laga mat i husbil

Vad är egentligen bra husbilsmat och vad krävs för att tillaga den? I en husbil har du möjlighet att laga mat inne på plattor och i vissa fall även i ugn, men ytan är oftast begränsad och lättlagad mat kan vara att föredra. Om det är bra väder kan det också vara härligt att laga maten ute på en grill eller stekhäll. Nedan tipsar vi om mat som är smidig att tillaga i, och utanför, husbilen.

Laga mat på grillen

En grill är nästan ett måste när man åker på husbilssemester! Att laga mat utomhus när vädret tillåter är härligt, och du har oftast mer plats för matlagning utanför husbilen, än i den. Vi rekommenderar att införskaffa en gasolgrill, då kolgrillar kan vara förbjudna på vissa campingplatser – främst utomlands.

Det finns en gasolgrill för alla! Små och smidiga för de som inte har så mycket plats, medelstora för de som vill kunna grilla åt hela familjen och de riktigt stora för den prylgalna grillmästaren, som vill ha det största och bästa.

Det går även att köpa till stekbord, pizzastenar, röklådor med mera – för att kunna sköta all matlagning på grillen.

Husbilssemester tips

Laga mat på stekhäll

En stekhäll som drivs på gasol är perfekt att ta med på husbilssemester. Det finns oändligt med rätter som går att tillaga på en stekhäll – och det bästa av allt är att du får vara utomhus och göra det.

Exempel på maträtter som går att göra på en stekhäll:

  • Paella
  • Biff Rydberg
  • Stekt fisk med potatis
  • Diverse grytor
  • Pasta och risotto
  • Kolbulle
  • Omelett
  • Kött- eller grönsaksbiffar
  • Vitlöksstekta räkor med bröd
  • Friterat – fisk, pommes, halloumi, arancini med mera.

Husbilssemester tips

Laga mat inne i husbilen

I ugn

Om din husbil är utrustad med en ugn, är det utmärkt att laga mat som sköter sig själv i en ugnsform. Exempel på sådana rätter kan vara lasagne, potatisgratäng, tacogratäng, fiskgratäng, kyckling med ugnsrostade grönsaker (potatis, morot, kålrot, rödbetor med mera). Vill du att det ska vara extra smidigt så köper du färdiga gratänger och värmer i ugnen.

På spis

De flesta husbilar är utrustade med i alla fall två plattor (för det mesta gasplattor). På dessa går de att laga all typ av mat som går att göra på vanliga spisplattor, men ytan är oftast begränsad. Det kan därför vara bra att ha lite framförhållning när det kommer till matlagningen. Hacka allt som ska hackas först och städa sedan undan knivar och skärbrädor innan du påbörjar själva matlagningen.

Husbilssemester tips

Med tanke på den begränsade ytan är det smidigt med maträtter som går att tillaga i en och samma kastrull eller stekpanna. Exempel på sådana maträtter kan vara one pot pasta, olika typer av grytor, soppor, pyttipanna eller stekt ris.

Solskydd och luftkonditionering för varma dagar

Solsegel – flexibelt och portabelt

Klart man vill vara utomhus under soliga och fina dagar. Men för många timmar i direkt solljus kan vara jobbigt och utmattande. Vi rekommenderar därför att du tar med dig ett portabelt och smidigt solskydd på husbilssemestern. Solsegel tar inte mycket plats och monteras smidigt i träd och/eller i husbilen.

Luftkonditionering & fläktar – för ett behagligt klimat i husbilen

Under de riktigt varma sommardagarna kan det vara skönt att kunna sänka temperaturen i husbilen. Detta kan du enkelt göra om du skaffar en portabel AC till husbilen. Har du inte plats för en portabel AC i husbilen kan du istället investera i en liten bordsfläkt. Fläkten hjälper till att svalka under de varmaste nätterna och dagarna.

Om du står på en plats som inte har tillgång till el, kan du koppla in ACn eller fläkten i en powerstation.

När elen är begränsad i husbilen

Om du är ute och fricampar, eller av någon annan anledning inte har tillgång till el, finns det givetvis alternativa energikällor. Normalt sett går husbilens elektriska prylar på gasol när den inte är kopplad till eluttag. Om du vill spara på gasolen, eller ha möjlighet att ladda mobilen utanför husbilen, kan det vara bra att införskaffa en powerstation. Passa på att ladda powerstationen innan du åker hemifrån, när du står på en campingplats med eluttag eller med hjälp av solpaneler.

Powerstation

Husbilssemester med barn

För soliga dagar

Om ni står med husbilen på en camping med pool, eller vid havet eller en sjö, kan det vara roligt för barnen om ni har med vattenleksaker. De flesta barn älskar att bada och kan spendera flera timmar i vattnet om de har roliga leksaker att leka med.

Tänk på att alltid hålla koll på barnen när de badar!

Köpa pool

För regniga dagar

Dagar då vädret är lite sämre, kan det vara svårare att hålla barnen sysselsatta. Vi rekommenderar att du packar med en hel del pysselmaterial, för att kunna hålla barnen roade, utan att de ska behöva sitta vid surfplattan hela dagen lång.

Även en del konstnärsmaterial, så som hobbyfärger och färgpennor, kan vara roligt att ha med sig på husbilssemestern – både för dig och för barnen.

Pyssel

Var alltid beredd om olyckan skulle dyka upp

Se till att vara redo om olyckan skulle vara framme, genom att ha med ett välfyllt första hjälpen-kit. Det är viktigt att du vet vad kitet innehåller – och hur du använder innehållet. Placera första hjälpen-kitet på ett lättillgängligt ställe i husbilen och se till att alla som åker med, vet vart kitet är placerat.

Om du inte redan vet hur du genomför samtliga åtgärder i listan nedan, är det superviktigt att du lär dig detta. Vissa åtgärder kan rädda liv:

  • Tvättar sår
  • Lägger på ett förband
  • Lindar en stukad fot
  • Stoppar en aktiv blödning
  • Spolar rent ett öga
  • Kyler brännskador
  • Tar bort fästingar och stickor
  • Heimlich manöver
  • Hjärt- och lungräddning

Du kanske också är intresserad av

upp