Behöver du hjälp av proffs till ditt projekt? Boka installation via Hantverkartjänster >

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-03-01 klockan 22:11. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Så förbereder du din pool inför vintern

Så förbereder du din pool inför vintern

När badsäsongen är över och det inte längre är aktuellt att bada i poolen, är det dags att ta ställning till hur den ska vinterförvaras. Fast Set-pool, barn- och stålrörspooler rengörs, torkas, monteras ner och förvaras inomhus. Stålväggspooler och andra vintertåliga pooler behöver förberedas inför vintern. När poolen tas ur bruk inför vintern är det också viktigt att göra ett avslutande underhåll för att nästa säsong ska kunna inledas utan problem.

Få en bekymmersfri start på nästa säsong

Det magiska ordet mot ansträngande skrubbning under vårrengöringen är övervintringsmedel! Det hindrar dessutom poolens vatten från att frysa under vinterhalvåret. Det övervintringsmedel som du köper på HORNBACH är en produkt av hög kvalité som är fosfatfri, och vid rätt dosering underlättar den vårrengöringen.

Övervintringsmedlet minskar utkristalliseringen av mineralsalter, vilket innebär att uppkomsten av besvärliga kalkränder reduceras avsevärt. Tillväxt av resistenta algsorter samt anhopning av bakterier och mikroorganismer i fogar, hörn och kanter förhindras eller reduceras dessutom i stor utsträckning. Börja med att rengöra din pool grundligt med håv och bottensug.

Så applicerar du vintermedel i poolvattnet

Vänta ett par dagar efter att badsäsongen är avslutad och det fortfarande finns klor i vattnet. Sänk sedan vattennivån nedanför poolfästena och tillsätt övervintringsmedlet med den dosering som motsvarar vattnets hårdhet. Om vintermånaderna är varmare än normalt stimuleras tillväxten av alger igen vilket leder till att övervintringsmedlet delvis förbrukas.
Dessutom har det visat sig att innehållet i pooler som inte täcks över under vintern nästan till hälften ersätts med vatten från snö och regn. Det innebär att poolvattnet i dessa fall bör kontrolleras optiskt så att ytterligare övervintringsmedel vid behov kan fyllas på.

Täck poolen med ett överdrag under vintern

Det finns flera anledningar till varför du ska ha ett överdrag på din pool vintertid. Dels är det en säkerhet, så att ingen riskerar att trilla ner i poolen av misstag. Men också för att slippa skräp och föroreningar i poolen under vintern. Många råkar ut för att tyngden av snö och regn ändå trycker ner vinterskyddet i poolen. Detta kan du undvika genom att exempelvis placera en pilatesboll i mitten av din pool under vintertäcket. Då får du en viss lutning på överdraget och nederbörd halkar lättare av.

Skillnaden mellan poolskydd för sommar- och vinterbruk, är i huvudsak kvalitén och styrkan på poolskyddet, samt låsningen för att få det att sitta fast. Ett poolskydd som är avsett att användas under vintern är betydligt starkare för att det ska hålla tyngden från snö och is. Spännet som håller poolskyddet på plats är också rejälare, och inget du gärna plockar bort dagligen. En pooltäckning som är avsedd för sommaren är enklare och kommer oftast med ett insytt gummispännband i kanten, för att du enkelt ska kunna ta av och på skyddet när du känner för ett dopp!

Mer om att sköta pool

upp