Behöver du hjälp av proffs till ditt projekt? Boka installation via Hantverkartjänster >

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-03-03 klockan 23:36. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Att tänka på när du väljer uppvärmning till din pool

Att tänka på när du väljer uppvärmning till din pool

Inte så förtjust i kallbad? Med en poolvärmare håller sig poolen behagligt varm och du kan njuta av en längre badsäsong. Här berättar vi om de olika sätten att värma upp en pool, och vad som kan vara bra att tänka på.

På HORNBACH kan du köpa flera olika sorters poolvärmare – så blir din badsäsong både längre och behagligare!

Olika sätt att värma upp din pool

Sommaren i Sverige kan vara både varm och solig, men den brukar tyvärr vara ganska kort. Har du fyllt upp en pool i din trädgård så vill du såklart bada i den, trots att inte solen har hunnit värma upp den. Med en poolvärmare kan du få en behaglig temperatur i din pool redan från start, och dessutom kommer badsäsongen bli betydligt längre!

När du ska köpa en solfångare eller värmepump ska du ta hänsyn till vilken storlek poolen har, kapacitet på pumpen och vattenvolymen som ska värmas. Det har också betydelse vart i landet man bor, hur mycket det blåser och hur lång du vill ha din badsäsong.

I tabellen nedan hittar du de olika sätt en pool kan värmas upp på (utöver en hög utomhustemperatur).

Solfångare på marken Solpaneler på taket Värmepump
  • Ej frosttålig.
  • Avsedd för mindre pooler.
  • Montering på hustak krävs.
  • Avsedd för markpooler.
  • Håller alltid den temperatur du vill ha.
  • Fungerar till både ovanmarkspooler och markpooler.

Observera:

Optimal kapacitet hos solfågaranläggningen är endast möjlig vid tillräcklig filterkapacitet. Ju längre bort solanläggningen är placerad från filteranläggningen, respektive ju större höjdskillnaden är mellan filteranläggningen och solanläggningens högsta monteringspunkt, desto starkare filterkapacitet krävs.

Solfångare på marken

Yippie, vattnet är varmt! Använd solens kraft och strålar för att värma upp poolvattnet. Med en solfångare värms vattnet upp både snabbt och enkelt, därmed kan badsäsongen dra igång tidigare.

Solen värmer upp solfångarens paneler i vilka poolvattnet passerar och höjer då temperaturen i poolen. Dessa solfångare är avsedd för mindre pooler och monteras eller läggs ut direkt på marken intill poolen. Solfångaren bör drivas med en sandfilteranläggning eller en kraftigare filterpatron.

En solfångare som du lägger ut på marken är inte frosttålig, utan måste tömmas på vatten och förvaras frostfritt över vintern. Vattenrester i rören kan annars frysa sönder och expandera, och då går de sönder. Demontera absorbatorn för att undvika detta.

Solfångare på marken

Solpaneler på taket

Dessa solfångare är avsedd för montering på hustak eller någon annan närliggande byggnads tak. Om solpanelerna ligger i söderläge skall du ha paneler motsvarande 50% av poolens yta. Om du har solpanelerna liggande i väster eller österläge skall du ha panelerer motsvarande 75% av poolens yta. Denna solpanel är avsedd för en markpool.

Solpaneler på taket

Uppvärmning med värmepump

Med en värmepump håller ditt poolvatten alltid den temperatur du vill ha. När du håller en jämn temperatur i vattnet slipper du skenande kostnader och kan njuta hela sommaren. Med en värmepump kan upp till 80% av energieffekten erhållas från den omgivande luften.

Värmepumpen är en effektiv värmekälla och inte beroende av att solen ska vara framme. Istället så nyttjar värmepumpen den omgivande luften och överför den via en värmeväxlare till poolvattnet. Värmepumparna på HORNBACH är både tystgående och välbyggda och klarar av alla yttre påfrestningar samt kemikalier.

Värmepump till pool

Mer om pool och poolskötsel

upp