Steg för steg-guide

Så gjuter du ett betongbord

Lästid: 8 min.
Så gjuter du ett betongbord

Att gjuta bänk- och bordsskivor i betong är populärt och ett projekt som de flesta klarar av på egen hand. Ett stadigt underlag är viktigt och möjlighet att kunna blanda en större mängd betong – i övrigt krävs egentligen väldigt lite förberedelser för att komma igång. Här visar vi hur du går tillväga – steg för steg.

Det här behöver du till ditt projekt

Förberedelser

Börja med att noggrant mäta den plats där den färdiga betongskivan ska placeras. Gör du ett fristående bord är det inte lika noga med millimetrarna, men för bänkskivor till kök är det viktigt att måtten stämmer.

Hur tjockt du gjuter din betongskiva är en smaksak. Lite tjockare skivor blir stadigare men såklart tyngre, medan en tunn skiva är ömtåligare och lättare spricker. En gyllene medelväg brukar vara mellan 30-40mm. Då finns det plats för armering och skivan blir visserligen tung – men inte omöjlig att hantera. Om skivan blir väldigt stor kan det ibland vara en bra idé att dela upp skivan i två gjutningar, för att undvika alltför tung hantering.

Gjuta bord i betong – steg för steg

Bygg en gjutform – bottenskiva

01

Betongskivan gjuts liggande i en gjutform av formplywood. I formen hälls sedan betongen. Börja med att kapa till bottenplattan i formplywood. Bottenplattan ska ha samma storlek som den färdiga betongskivan, plus plats för ramen.

Exempel: Du vill ha en betongskiva som är 800x2000mm och formplywooden du använder är 12mm i tjocklek. Då behöver bottenplattan vara 824x2024mm för att du ska få rätt storlek på den färdiga betongskivan.

Gjuta bord i betong
Gjuta bord i betong

Bygg en gjutform – ramen

02

Runt hela bottenskivan byggs en ram. Ramen ska vara lika hög som den färdiga betongskivans tjocklek. Detta gör det enkelt att få exakt rätt mängd betong i formen.

Lägg listerna (fyra sidor = fyra lister) till ramen på plats runt om bottenplattan. Fixera dem med tvingar. Förborra några hål genom listerna samt bottenplattan. Skruva sedan fast listerna i bottenplattan med en skuvdragare.

Gjuta bord i betong
Gjuta bord i betong

Bygg en gjutform – tätning

03

För att inget vatten eller betong ska läcka ut ur gjutformen, tätas skarven mellan ram och bottenskiva med en tunn sträng latexfog. Stryk ut fogen med ett fuktat finger och se till att den tätar hela vägen runt samt är slät och fin. En ojämn fog ger tråkiga avtryck i den färdiga betongen. Låt latexfogen torka enligt tillverkarens instruktioner.

Gjuta bord i betong
Gjuta bord i betong

Ytbehandling av gjutform

04

För att vara säker på att den härdade betongen kommer släppa från formen, rekommenderas att du behandlar den med någon form av olja. Det finns speciella formoljor, men det fungerar normalt sett med vilken neutral olja som helst (exempelvis rapsolja eller matolja).

Behandla hela formen med olja och torka bort eventuellt överflöd innan betongen hälls i.

Gjuta bord i betong
Gjuta bord i betong

Placering av gjutformen

05

För att gjutningen ska bli bra är det viktigt att formen står stadigt och helt i våg. Placera gärna gjutformen uppe på ett annat bord för att få en bekväm arbetshöjd. Väg av med vattenpass och justera vid behov. Ett tips är att använda kilar för att få bordet helt i våg.

Gjuta bord i betong
Gjuta bord i betong

Gjutning

06

Gjuta bordsskivor gör du bäst med finbetong. Finbetongen går att få väldigt slät och den flyter ut bra i formen. Blanda enligt recept på förpackningen i en murarhink och använd gärna en kraftig omrörare. Ska du blanda riktigt mycket betong kan det vara lämpligt att hyra eller köpa en riktig betongblandare – en så kallad tombola.

Gjuta bord i betong
Gjuta bord i betong

Armeringsnät:

För att betongbordet ska bli hållbar måste den armeras. Enklast är det att armera med färdiga armeringsnät som enkelt anpassas för att passa i formen. Gör gärna armeringen ett par centimeter mindre än gjutformen, så är risken minimal att den råkar slå igenom betongen.

Gjutning

07

Häll i betongen och fördela ut jämnt i gjutformen. Blanda till ytterligare säckar och fyll på i formen. När cirka halva formen är fylld lägger du i armeringsnätet. Fyll sedan på med betong upp till kanten av gjutformens ram.

Innan betongen lämnas för att härda, är det viktigt att få ut så mycket luft som möjligt ur betongen. Använd gärna en gummiklubba och slå försiktigt runt om hela formen. Luften letar sig då upp till ytan och försvinner.

Gjuta bord i betong
Gjuta bord i betong

Gjutning

08

Jämna till sist av hela ytan med en träregel. Dra över ytan med sågande rörelser för att få så jämn och slät yta som möjligt.

Gjuta bord i betong
Gjuta bord i betong

Härdning

09

Betongen ska nu ges gott om tid att härda. Detta tar olika lång tid beroende på temperatur och fuktighet. Räkna med minst 3-4 dygn, men helst en vecka innan formen tas bort.

För att inte härdningen ska gå alltför fort kan det vara bra att täcka in hela ytan med plast. På detta sätt stannar fukten kvar längre och betongen härdar i ett bra tempo. Skulle ytan bli alltför torr, kan det vara bra att lite då och då spraya på vatten med en sprayflaska.

Gjuta bord i betong
Gjuta bord i betong

Ta bort gjutformen

10

När betongen har härdat, är det dags att ta bort formen. Lossa försiktigt delarna till ramen och lyft sedan bort hela betongskivan. Tänk på att den kan vara mycket tung, så det är bra att vara några stycken som hjälps åt. Vänd skivan så att sidan som varit nedåt kommer uppåt. Har du nu lyckats, möts du av en slät och fin yta!

Tänk på:

En gjuten betongskiva är inte riktigt genomhärdad förrän efter cirka 30 dagar. Tänk på det när du hanterar den, då den fortfarande är skör.

Ytbehandling

11

Innan skivan kan tas i bruk, måste den slipas och ytbehandlas. Slipa bort eventuella vassa kanter. Fukta ner ytan med vatten och gå över med ett fint sandpapper. Detta för att få en slät yta, och så att den så kallade betonghuden försvinner.

Betongskivor kan behandlas på många olika sätt. Vissa fördrar olja, såpa eller vax medan andra gärna lägger på en skyddande polymerbehandling. Ska skivan användas som bänkskiva i ett kök, bör du behandla med något som står emot fettfläckar – exempelvis en skyddande lack.

Gjuta bordsskiva i betong
Gjuta bordsskiva i betong
12

Betongskivan är nu färdig för att användas som matbord, bänkskiva eller kanske som ytskikt i ett utekök. Se alltid till att lägga den på ett mycket stadigt underlag. Även om den är armerad kan den, om man är oförsiktig, spricka.

Gjuta bord i betong
Gjuta bord i betong

Du kanske också är intresserad av