steg för steg-guide

Så målar du betonggolv

Så målar du betonggolv

Dags att måla om ett gammalt betonggolv? Eller har du nytt betonggolv som du vill piffa till med färg? Här går vi igenom vad som kan vara bra att tänka på innan du börjar måla, men även hur du målar själva golvet – steg för steg.

Det här behöver du till ditt projekt

Att tänka på innan du börjar måla ditt betonggolv

Rätt fukthalt

För i princip all typ av ytbehandling är underarbetet det som avgör kvalitén på slutresultatet. När du målar ett betonggolv är den absolut viktigaste faktorn att se till att betongen håller rätt fukthalt. För att kunna ytbehandla betong bör den ha en relativ fuktighet som understiger 85%. Detta är normalt sett inga problem för golv och innerväggar som inte ansluter mot yttervägg eller mark. På källargolv och väggar som har kontakt med ytterväggar, eller vid nybyggnation gör du klokt i att mäta fukthalten noga innan du påbörjar målning eller annan typ av ytbehandling.

Fuktmätning

Enklast är att köpa eller hyra en digital fuktmätare som direkt ger ett värde på betongens relativa fuktighet. Mät på flera ställen för att få ett tillförlitligt värde.

Ett annat mycket enkelt sätt att kontrollera om det finns fukt i ett betonggolv är att helt enkelt tejpa en bit tätslutande plastfolie mot golvet. Lägg en liten distans under plasten för att få lite luft mellan betong och plast. Om det efter nåt dygn bildas vattendroppar på insidan av plastfolien, innehåller betongen för mycket fukt och behöver torka ytterligare.

Vad händer om betongen innehåller för mycket fukt?

Att måla på betong med för hög fukthalt (över 85% RF) innebär en stor risk för att färgen kommer att spricka och till slut lossna.

Måla betonggolv – steg för steg

Slipa

01

Ny, obehandlad betong
Vid alla betonggjutningar bildas det en så kallad betonghud på ytan. För att få färg att fästa på betongen måste betonghuden slipas bort. Ska du måla ett golv är det absolut enklast att hyra en golvslipmaskin avsedd för betong och helt enkelt slipa bort det översta tunna lagret. Slipningen gör också ytan extra slät vilket såklart är bra inför målningen.

 Måla betonggolv
02

Tidigare behandlad betong
På betongytor som är behandlade sedan tidigare räcker det oftast med en lättare slipning. Använd gärna ett ledat sliphandtag med förlängningsskaft så går jobbet snabbt och enkelt.

Eventuell gammal löst sittande färg skrapas bort med en stålspackel eller en stålborste.

 Måla betonggolv

Spackla

03

Efter slipning kan det vara bra att gå över ytan och fylla igen eventuella småsprickor och hål med spackel. Är ytan mycket ojämn kan du behöva spackla helt ytan för att uppnå ett bra slutresultat. Enklast är då att använda flytspackel, som gör ytan både rak och slät.

 Måla betonggolv

Tvätta

04

För att den nya färgen ska fästa ordentligt är det viktigt att ytan är helt ren och fri från lösa partiklar. Tvätta därför ytan mycket noga med målartvätt och se till att inga rester av vare sig tvättmedel eller smuts blir kvar. Upprepa tvättmomentet om det behövs.

När betongen har torkat igen dammsugs hela ytan mycket noga för att få bort allt damm och lösa partiklar.

 Måla betonggolv

Val av färg:

Om du misstänker att golvet du ska måla kan komma att utsättas för underliggande fukt, bör du inte välja en alltför tät färg. Eventuell fukt från betongen ska ha en möjlighet att tränga upp, utan att förstöra färgen. En helt tät färg stänger inne fukten som till slut kommer att förstöra färgen underifrån. Vattenburna akrylatfärger är diffusionsöppna och passande i detta läge. Exempelvis Hagmans 1K golvfärg eller Sandolins golvfärg.

Vet du däremot att betongen inte utsätts för underliggande fukt och vill ha en extremt tålig yta kan du välja en tvåkomponentsfärg. Exempelvis Hagmans EP-V golvfärg. Tänk på att använda skyddshandskar och ha heltäckande kläder på dig när du jobbar med en tvåkomponentsfärg, då det finns en risk för allergisk reaktion om du får färgen på huden.

Fråga gärna personalen i ditt varuhus så att du får rätt färg innan du drar igång ditt målningsprojekt.

Måla

05

Obehandlat betonggolv ska antingen grundmålas med en lämplig grundfärg, eller späda första strykningen färg med vatten.

Om du ska måla med Hagmans 1k golvfärg, ska golvet först grundas med en dammbindande primer för att få bästa möjliga vidhäftning. Om du målar med Sandolins golvfärg så späder du ut första strykningen med 20% vatten. Sedan stryker du 2 gånger med färdigfärgen.

Tidigare målade ytor behöver inte grundmålas. Däremot är det viktigt att du tvättar ordentligt med målartvätt och tar bort gammal, löst sittande färg, innan du målar. Var noga med att följa torktiderna enligt tillverkarens instruktioner.

06

Måla golvet med en bred roller som är monterad på ett förlängningsskaft för att enkelt komma åt och få bättre kraft. I hörn och längs kanter är det lättast att använda en pensel, alternativt en liten roller. Detta görs innan du går på den stora ytan.

För att undvika ett randigt resultat bör golv alltid målas vått i vått, vilket innebär att du hela tiden målar mot en våt färgkant. Använd flödigt med färg och se till att rolla ut ett jämnt och fint lager.

Golv bör målas minst två gånger. Låt färgen torka enligt tillverkarens instruktioner innan nästa lager målas. Se också till att färgen får härda ordentligt innan du ställer in möbler och dylikt på golvet.

 Måla betonggolv

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Du kanske också är intresserad av