Steg för steg-guide

Så målar du på tapet

Så målar du på tapet

Kan man måla på tapet? Svaret är ja, det går utmärkt och det behöver inte vara komplicerat, så länge du gör ett bra förarbete och har rätt verktyg. Här visar vi hur du målar på tapet – steg för steg.

Det här behöver du till ditt projekt

Måla på tapet – steg för steg

Förberedelser

01

Börja med att täcka möbler, golv och lister. Möblerna flyttas till mitten av rummet och täcks över med täckplast. Golvet täcks med täckfilt eller golvskyddspapp och lister maskeras med maskeringstejp.

Måla på tapet
Måla på tapet
02

För att säkerställa att tapeten sitter ordentligt på väggen, kan du göra ett vattentest. Om den sväller av vattnet kommer den också svälla av vattenbaserad färg, och kan då behöva tas bort innan du går på med färg.

Gör så här: använd en sprayflaska, borste, svamp eller dylikt och applicera rejält med vatten på en liten del av tapeten. Om tapeten nu sväller kan det innebära att samma sak händer vid målning. Det kan också vara så att tapeten klarar vattentestet utan blåsor, men att det blåsar sig när du målar. Då kan det räcka att låta färgen torka ordentligen över en natt, då brukar blåsorna lägga sig.

Måla på tapet
Måla på tapet
03

Om tapeten inte klarar vattentestet är det läge att ta bort dem helt och hållet. Det finns lite olika tekniker för att ta bort tapeter beroende på vad det är för tapet. Är det en så kallad spaltbar tapet går det att dra av det översta lagret. Annars kan du behöva använda dig av tapetborttagningsmedel eller tapetångare för att få bort tapeten.

Se vår guide över hur du tar bort tapeter >>

Måla på tapet
Måla på tapet
04

Även om tapeten klarar vattentestet kan det finnas vissa delar av tapeten som sitter dåligt. Det är nu läge att riva bort det som sitter dåligt. Du bör vara särskilt noga att kolla så att tapetskarvarna sitter ordentligt. Om du har en tapet där skarvarna sitter omlott behövs dessa skäras bort. Detta gör du enklast med en tapetskarvhyvel.

Grundmåla på tapet

05

Nu är det dags att grundmåla. När du målar på tapet rekommenderar vi att du använder en förankringsgrund (binder) som minskar risken för blåsbildning när du sedan målar med täckfärgen.

Börja med att måla ytorna närmast lister, tak, fönster och dörrar med en pensel. Övriga väggytor målar du enklast med en roller. Använd ett förlängningsskaft eller stege för att komma åt överallt. Låt grundfärgen torka.

Måla på tapet
Måla på tapet

Spackla tapetskarvar & ojämnheter

06

Spackla sedan över hål, tapetskarvar och övriga ytor där du behövt riva tapeten. Vid större hål och ojämnheter kan du behöva spackla två gånger. Låt spacklet torka och slipa sedan med sandpapper och slipverktyg för att få en jämn yta.

Måla på tapet
Måla på tapet

Måla på tapet

07

Måla nu första strykningen med väggfärg. Gör på samma sätt som med grundfärgen; måla först ytorna närmast lister, tak, fönster och dörrar med en pensel, och övriga väggytor med en roller. Använd ett förlängningsskaft eller stege för att komma åt överallt. Låt färgen torka enligt tillverkarens instruktioner.

Måla sedan en andra strykning på samma sätt. Ta bort all maskeringstejp innan färgen hinner torkar. Ditt projekt är nu klart!

Måla på tapet
Måla på tapet

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Tips:

Använd rikligt med färg när du målar på tapet för att undvika att färgen blir flammig.

Går det att måla på vinyltapet och våtrumstapet?

Vinyltapeter har ofta två olika skikt där ytskiktet är gjort av kraftig plast. Det brukar kallas för att de är spaltbara, och det innebär att man enkelt kan dra av, spalta, det yttersta skiktet för att komma in på det undre papperslagret. Det går utmärkt att måla på det undre papperslagret så länge det sitter ordentligt. Då gör du på samma sätt som i steg för steg-guiden ovan.

Läs mer om hur du tar bort spaltbar tapet här >>

Att måla direkt på en gammal våtrumstapet är oftast ingen bra idé, då våtrumstapeten innehåller ett mjukmedel som gör att färgen känns klibbig, och damm fastnar väldigt lätt. Att måla på våtrumstapet är därför inget vi rekommenderar.


Mer om målning