Steg för steg-guide

Så målar du på trägolv

Så målar du på trägolv

Dags att ge ditt gamla trägolv ett lyft? Genom att måla om golvet kan rummet upplevas både fräschare och modernare, utan att du behöver lägga massa tid och energi på att totalrenovera. Vi visar hur du går tillväga när du målar ett trägolv – steg för steg.

Det här behöver du till ditt projekt

Måla trägolv – steg för steg

Förberedelser

01

Börja med att gå över ytan som ska målas, och kolla efter utstickande spikar. Utstickande spikar ska slås ner, för en jämn yta. Tvätta sedan alla ytor som ska målas, noggrant med målartvätt. Låt ytorna torka och gå över med en färgskrapa för att få bort löst sittande färg.

Nu är det dags att slipa hela ytan som sedan ska målas. Detta gör man för att det ska bli bättre vidhäftning, det vill säga att färgen fäster bättre. Efter att du har slipat behöver du torka av ytorna för att få bort all slipdamm.

Måla golv
Måla golv
02

Måla på kvistlack på alla kvistar, alternativt lägg en spärrfärg över hela träytan. Gör du inte detta, finns det en stor risk att kvistarna blöder igenom färgen. Detta är alltså extra viktigt om du ska måla golvet med en ljus kulör.

Måla golv
Måla golv
03

Nu är det dags att spackla igen ojämnheter och gamla spikhål med ett snickerispackel. Låt spacklet torka och slipa sedan av. Gör samma sak en gång till, men spackla även kvistarna denna gång.

Torka av ytorna från slipdamm och tejpa maskeringstejp längs lister och karmar (om även lister och karmar ska målas. Ska endast golvet målas tejpar du istället på listerna och karmarna.)

Måla golv
Måla golv

Måla trägolvet

04

Börja måla golvet utmed listerna. Till detta använder du en lackpensel. Ska du även måla lister och karmar i samma färg målar du även dessa nu.

Måla golv
Måla golv
05

Använd sedan en roller med förlängningsskaft för att måla de stora golvytorna. Tänk på att ju längre lugg rollern har, desto mer struktur blir det i färgen. Börja måla i ett hörn, med utgången i ryggen, så att du inte "målar in dig".

De flesta färger kräver att du målar två strykningar för att få en jämn och täckande yta, men följ färgtillverkarens rekommendationer. Andra strykningen gör du på samma sätt som den första. Se till att följa färgtillverkarens rekommendationer även när det kommer till torktid mellan strykningarna. Ta bort täckmaterial och låt färgen härda innan du ställer tunga möbler på golvet. Ditt projekt är nu klart!

Måla golv
Måla golv

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Tänk på:

Om du använder en tvåkomponentsfärg härdar färgen, vilket innbär att penslar och rollers inte går att tvätta ur, utan måste slängas efter en användning.

Tänk också på att tvåkomponentsfärgens härdning börjar när du blandat de två komponeterna, och du får därför köpa en förpackning per strykning.

Mer om målning