Ta ett iskallt grepp om vintern – med våra halkbekämpningsprodukter!

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-12-03 klockan 08:43. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Att tänka på innan du sprutmålar väggar

Att tänka på innan du sprutmålar väggar

Som man brukar säga: tid är pengar! Har du redan övervägt att skaffa en färgspruta? En färgspruta erbjuder många fördelar: den möjliggör professionell färgbeläggning på väggar, innertak, staket, med mera, och detta upp till tre gånger snabbare än traditionell målning med pensel eller roller! Här får du reda på fördelarna med att sprutmåla väggar och vad du behöver tänka på innan du börjar ditt projekt!

Tänk på detta innan du sprutmålar

Lär dig sprutmåla som ett proffs! För användning av färgsprutor behövs inga speciella förkunskaper. För att resultatet verkligen ska bli perfekt, har vi sammanställt de viktigaste delar som är bra att ta i beaktning innan du börjar ditt projekt:

Rena ytor Se till att ytorna som ska målas är rena, dammfria, fettfria samt torra. Även de finaste partiklarna kan störa ytbilden, eftersom den finfördelade färgen lägger sig tunt på ytan.
Viskositet För en jämn utflytning bör färgen som skall sprutas ej vara för segt flytande (ha hög viskositet). Följ viskositetsrekommendationen enligt bruksanvisningen.
Temperatur Låga färg- och lufttemperaturer påverkar negativt ytfinishen och hållbarheten.
Rör om färgen Endast välblandad färg garanterar ett jämnt färglager.
Spädning av färg Följ färgtillverkarens instruktioner på förpackningen.
Testsprutning Testspruta på provyta för att kontrollera att inställningarna är optimala innan du påbörjar arbetet.
Säkerhetsåtgärder Tänk på att vid användning av lösningsmedelsburna färger att ha tillräcklig tillförsel av frisk luft, arbeta helst med andningsskydd.

Fördelar med att sprutmåla väggar & tak

1. Optimal ytbeläggning
Färg applicerad med färgspruta ger finare och slätare ytor. Tack vare färgsprutornas innovativa teknik uppnår du perfekt täckförmåga. I jämförelse med att stryka med pensel uppnår du det med en färgspruta redan vid det första färgskiktet.

2. Användning kring hemmet
En färgspruta – många användningsområden! Med våra färgsprutor från Wagner och Graco gör du inte bara dina väggar vackrare, du kan även använda dem till att sprutlackera fönster, dörrar och möbler. För att måla olika typer av underlag finns det olika typer av färger, exempelvis väggfärg, snickerifärg, lasyr och grundfärg till förfogande.

Sprutmåla väggar
Sprutmåla väggar

3. Enkel hantering
Wagners färgsprutor är enkla att hantera och rengöra. Med Click&Paint-systemet kan den färgförande delen separeras från turbinen och vilket möjliggör enkel rengöring samt snabbt färgbyte.

4. Tidsbesparing
Jämför man färgsprutor och vanliga penslar är tidsbesparingen tydlig vid målning av stora ytor, detta till färgsprutans fördel. Även vid detaljarbeten sparar du mycket tid. Vinklar och svårtillgängliga ställen, som du knappt kan nå med penseln fixar du lätt med en färgspruta.

5. Rent och perfekt resultat
Med en färgspruta blir det enkelt att stryka på färgen och resultatet blir imponerande:

  • Droppar inte
  • Jämna, täckande färgskikt
  • Rena kanter och hörn med exakt färgmängd

Hur använder man en färgspruta?

1. Rengör ytan du ska sprutmåla
Börja med att rengöra ytan du ska måla. Vilket rengöringsmedel som bör användas, beror på vilket typ av yta du ska måla.
Vanliga inomhusväggar brukar räcka att dammsuga för att få bort löst sittande smuts.
Till snickerier används målartvätt och till fasader särskild fasadtvätt.

2. Maskera
Täck ytorna runtom det som ska målas med maskeringstejp, täckpapp och/eller täckfilt.

3. Välj rätt munstycke
Att välja rätt munstycke till din färgspruta är väsentligt för att obbet ska bli så bra och effektivt som möjligt. Läs mer om att välja rätt munstycke >>

4. Ställ in rätt tryck
På Airless-färgsprutor kan du själv justera tryck och vilken form/vinkel strålen ska ha.
Ska du till exempel måla något smalt, kan en lodrät vinkel vara att föredra, för att undvika att mycket
av färgen hamnar utanför ytan du ska sprutmåla. Testa dig fram!

5. Testmåla
När du ställt in tryck och form/vinkel på strålen är det alltid bra att testmåla på en skiva, bräda eller dylikt.
Testa dig fram när det kommer till avstånd från ytan som ska sprutmålas. Ett större avstånd sprider färgen på en större yta,
medan ett kortare avstånd koncentrerar färgen och täcker en mindre yta.
Ett avstånd på 20-30cm från ytan som ska målas brukar vara lagom.
När du tycker att det kommer rätt mängd färg, rätt form/vinkel på strålen och rätt avstånd är det bara att sätta igång och måla.

6. Sprutmåla
Sprutmåla med jämna rörelser både lodrätt och vågrätt. Avsluta med att lägga det sista lagret färg i ytans längdriktning (exempelvis lodrätt på ett stående staket).
Se också till att alltid måla vått i vått, så att färgen flyter samman.

7. Rengör sprutan
Plocka isär delarna till färgsprutan, enligt tillverkarens anvisningar, och rengör noga när du är klar med målningen. Gör rent med vatten och en borste och var
noga med att komma åt överallt, framför allt i själva munstycket. Fuska inte med rengöringen, den är avgörande för din färgsprutas hållbarhet.

Välja rätt munstycke till färgsprutan

Munstycket är bara en liten del av färgsprutan, men ack så viktig. Rätt munstycke ger mindre sprutdimma och därmed bättre kontroll och finish. Det går inte bara åt mindre färg med rätt munstycke, faktum är att jobbet också går fortare att göra.

Välj rätt munstycke till din färgspruta från Magnum by Graco

I PDFen nedan hittar du tips och råd på hur du väljer rätt munstycke till din färgspruta från Magnum by Graco.

Välj munstycke från Magnum by Graco >> (PDF, 2 082 KB)

Välj rätt munstycke till din färgspruta från Wagner

I filmen nedan hittar du tips och råd på hur du väljer rätt munstycke till din färgspruta från Wagner.

Lönar det sig att köpa en färgspruta?

Om du vet med dig att du har ett stort projekt på gång, som exempelvis ett nybyggt hus, eller om du helt enkelt målar ofta, kan det vara värt att köpa en färgspruta. Det går betydligt snabbare med en färgspruta, än med pensel och roller. Dessutom blir reslutatet oftast bättre med en färgpruta. Att måla med färgspruta kräver dock en viss teknik. Att testmåla en del innan du börjar dina riktiga målarprojekt är därför att föredra.

Varumärken färgsprutor

Magnum by Graco

Magnum by Graco

Magnum målningsutrustning med högtrycksteknik, gör målningen snabb, enkel och rolig. Avsluta dina gör-det-själv-projekt på kortare tid, samtidigt som du får professionella resultat. Magnum by Gracos mindre maskiner är perfekta för hemmafixaren som letar efter ett snabbt och effektivt alternativ till penslar och rollers. Magnum by Gracos Pro-sortiment är perfekt utformat för hantverkare och fastighetsskötare som på heltid hanterar ett stort antal projekt.

Se vårt sortiment av färgsprutor från Graco >>

Wagner

Wagner

Wagner har anpassade produkter för både hantverkare och gör-det-själv-entusiaster. Hantverkare använder tillförlitliga och sparsamma produkter med olika teknologier som exempelvis Airless – för applicering av färger. För gör-det-själv-entusiaster har Wagner en hel serie med användarvänliga produkter för renovering, exempelvis färgspruta W125.

Se vårt sortiment av färgsprutor från Wagner >>

Mer om målning

upp