Steg för steg-guide

Så målar du ett trätak

Så målar du ett trätak

Dags att fräscha upp ditt gamla trätak? Med lite färg på taket kan rummet bli som nytt! Här visar vi hur du går tillväga – steg för steg.

Det här behöver du till ditt projekt

Måla trätak – steg för steg

Förberedelser

01

Förbered rummet genom att flytta ut så mycket möbler som möjligt. Täck hela golvet med täckfilt. Täckfilten är mer robust än täckplast och du kan lättare arbeta med en stege eller en liten byggnadsställning.

Täck väggytorna under taket och resten av möblerna med täckplast, så att de också håller sig rena. Maskera taklister med maskeringstejp. Plocka bort lampor och dylikt från taket.

 Måla trätak
02

Om taket redan har ett färg- eller lackskikt som sitter dåligt behöver detta tas bort. För detta kan du använda färgborttagningsmedel, som du applicerar med pensel, låter verka i 1-4 timmar. För att påskynda denna process kan du täcka ytan med plastfolie och höja rumstemperaturen. Skrapa sedan bort det gamla lagret med en spackelspade eller dylikt. Ta bort resterande, torkade färgrester med sandpapper eller en excenterslip.

Om taket har ett färg- eller lackskikt som är jämt och sitter bra, eller om det är obehandlat, räcker det att bara slipa upp ytan med sandpapper eller en excenterslip. Detta för att färgen ska fästa bättre.

 Måla trätak
03

Ta sedan bort slipdammet noggrant med en dammborste eller en dammbindande trasa.

 Måla trätak
04

Om det finns hål eller repor i taket bör dessa fyllas i med snickerispackel. När spacklet har torkat slipar du det slätt med ett sandpapper.

Innan du börjar måla måste underlaget vara torrt, rent, damm- och fettfritt. Det är därför att rekommendera att tvätta taket med målartvätt.

 Måla trätak

Målning

05

Då trätak ofta innehåller massa kvistar, är det att föredra att grundmåla med en spärrfärg. Då slipper du gå och kvistlacka varje enskild kvist, utan kan istället måla hela taket med spärrfärgen (som innehåller kvistlack).

Följ tillverkarens rekommendationer för hur många strykningar du ska lägga.

 Måla trätak
06

Måla hörn och skarvar med en pensel. En vinklad pensel med långt skaft är ett bra alternativ för detta.

 Måla trätak
07

För att grundmåla de stora ytorna är en korthårig roller att rekommendera. Med en roller går jobbet snabbare och smidigare, men om du hellre vill använda en pensel går detta också bra.

 Måla trätak
08

När grundfärgen har torkat (läs tillverkarens rekommendationer för torktid) går du över den målade ytan med ett fint sandpapper. Arbeta alltid i träfibrernas riktning. Ta sedan bort slipdammet noggrant med en dammborste eller dammbindande duk.

 Måla trätak
09

Nu är det dags för färdigstrykningen. Applicera snickerifärg på samma sätt som med grundfärgen – först med pensel i hörn och skarvar, och sen med finhårig roller.

När det första färglagret är torrt (följ tillverkarens rekommendationer för torktiden) kan du slipa ytan lätt igen. Ta sedan bort slipdammet helt och applicera det andra lagret snickerifärg på samma sätt som det första.

 Måla trätak
10

Ta till sist bort all täckmaterial från väggar, golv och möbler. Koppla in belysningen igen. Du är nu klar!

 Måla trätak

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Mer om målning