Behöver du hjälp av proffs till ditt projekt? Boka installation via Hantverkartjänster >

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-03-01 klockan 21:31. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Så inreder du en liten lägenhet – tips & råd

Så inreder du en liten lägenhet – tips & råd

Att inreda en etta, eller en liten lägenhet överlag, kan kännas svårt, ibland nästan omöjligt. Därför har vi samlat inspiration och flera inredningstips på hur du på bästa sätt inreder en liten lägenhet, så du kan få ut så mycket som möjligt av ditt hem.

Inredningstips för mindre lägenheter – få små rum att kännas större

Det finns flera sätt att få mindre rum att kännas större. Olika färger och former kan lura ögat, och därför få ett litet rum att upplevas som stort. Nedan har vi samlat olika inredningstips på hur du kan få din lilla lägenhet att kännas större.

Väggfärg

Ljusa kulörer i ett rum, exempelvis vita och ljusgula toner, reflekterar dagsljus, och kan därför får rummet att kännas större. Svalt blåa och gröna nyanser verkar också för att ett rum ska upplevas som luftigare och större. Väggar i mörka toner kan ge rummet mer djup, detta eftersom konturer inte framhävs på samma sätt som med ljusare väggar. Mörka väggar tillåter även mörka möbler att smälta in väl i rummet. Därmed kommer möblerna upplevas som mindre otympliga, och rummet som mer rymligt. I vår färg- & tapetsguide kan du ta del av ytterligare inspiration och tips, när du ska välja väggfärg.

Inreda liten lägenhet
Inreda liten lägenhet

Speglar

I en etta utan stora fönster, blir vanligtvis mindre ljusinsläpp i lägenheten. Då kan du välja att montera stora speglar som reflekterar dagsljuset, och få rummet att se större ut. Förutom att speglar reflektrar ljus, så skapar de en känsla av att rummet inte tar slut. Satsa på speglar som sträcker sig hela vägen upp till taket, eller en spegel som löper över en hel vägg, för maximal effekt. Du kan även kombinera en rund spegel bredvid exempelvis en rektangulär tavla. Att bryta av med olika former är ett bra sätt att skapa liv i lägenheten.

inreda liten lägenhet
inred liten lägenhet

Belysning

Vill du få en liten lägenhet att kännas större krävs det oftast mer än en ensam taklampa. Att sprida ut belysningen på flera platser i ett rum, kan få rummet att kännas större. Du kan välja spotlights som du monterar med jämna mellanrum i taket, för att skapa djup. Du kan även använda dig av ljusslingor som du virar runt exempelvis gardinstången, för bredare belysning. Även ljusstakar & ljuslyktor är bra komplement till din belysningen i hemmet, samtidigt som det höjer mysfaktorn i lägenheten. Möjligheterna är många när det kommer till belysning i hemmet.

Läs mer om belysning till olika rum >>

inred liten lägenhet
inred liten lägenhet

Tavlor

Att klä dina väggar med tavlor är ett bra sätt att väcka liv i rummet. Men vill du få din lägenhet att kännas större finns det några tumregler att förhålla sig till. Det är fördelaktigt att välja färre större tavlor, än flera små. Stora tavlor är särskilt iögonfallande och skapar en känsla av att rummet är större. Vill du använda dig av mindre tavlor, är ett bildgalleri eller en tavelvägg ett bra alternativ. Montera dina tavlor i en rät linje för att vidga rummet. På så vis kan du kombinera mindre och större tavlor, utan att de uppfattas som rörigt. Vill du inte hänga dina tavlor direkt på väggen kan du placera dem på en tavelhylla. Då kan du lättare byta plats på dina tavlor, utan att lämna tråkiga hål i väggen.

inred liten lägenhet
inred liten lägenhet

6 tips på förvaring i en liten lägenhet

När du ska inreda en etta kan det vara svårt att komma på hur du ska förvara alla dina saker. Här har vi listat smarta förvaringslösningar som kommer göra ditt liv lite enklare och din lägenhet mer praktisk och prydlig.

inred liten lägenhet

1. Lådor under sängen

Skaffa utdragningsbara lådor som du kan placera under sängen. Välj en sängstomme med inbyggada förvaringslådor, eller ta till vara på utrymmet framför sängen för att få plats med ytterligare förvaring.

inreda liten lägenhet

2. Väggskåp

Utnyttja höga väggar genom att montera väggskåp och garderober som går hela vägen upp till taket.

inred liten lägenhet

3. Möbler med förvaring

Välj möbler med inbyggd förvaring. Exempelvis soffor, sittpuffar eller soffbord har som lådor, eller där du kan lyfta på locket för att få plats med dina saker.

inred liten lägenhet

4. Fönsterbrädor

Använd dina fönsterbrädor för inredning och krukväxter. Du får en fin inredningsdetalj i dina fönster, samtidigt som du skapar mer plats för dina saker.

inred liten lägenhet

5. Byrå istället för bänk

Att inreda med en byrå istället för exempelvis en tv-bänk, ger mer förvaringsmöjligheter i ditt hem. Du kan även välja ett nattduksbord med lådor, för att få mer utrymme för dina saker.

inred liten lägenhet

6. Strukturerad garderob

En välplanerad garderob underlättar en hel del, när det kommer till förvaring i en liten lägenhet.
Få mer tips om hur du organiserar den perfekta garderoben >>

Möblera en liten lägenhet

När du ska möblera en mindre lägenhet, finns det många smarta inredningslösningar som du kan använda dig av för att spara utrymme. Nedan hittar du inspiration från flera olika inredningsstilar för mindre lägenheter. Låt dig inspireras!

Inspiration: Inreda en etta

Det finns många smarta och snygga sätt att inreda en etta. Ta till vara på, och utnyttja utrymmet i din lägenhet så mycket du bara kan. Och framförallt – tänk kreativt och våga prova nya inredningslösningar!

inred liten lägenhet
inred liten lägenhet
 Make space
Visa produkter +
inred liten lägenhet
inred liten lägenhet
 Fresh & Happy
Visa produkter +
inred liten lägenhet
inred liten lägenhet
 Inredningstrend Botanical beauty
Visa produkter +
inred liten lägenhet
inred liten lägenhet

Du kanske också är intresserad av

upp