Steg för steg-guide

Så målar du en träfasad

Så målar du en träfasad

Våren är på ingång och det är snart dags att måla, eller måla om, ditt hus. När du målar din träfasad är grundarbetet A och O. Om du slarvar med grundarbetet kan fasaden i värsta fall ruttna, och jobbet blir då betydligt större. I denna guide visar vi hur du går tillväga när du målar, eller måla om, din träfasad – steg för steg.

Planering

När du ska måla din träfasad kan det vara bra att planera projektet ett tag i förväg, framförallt för att du ska vara redo när det optimala målarvädret visar sig! Tänk på att det inte bör vara under 10° och helst inte över 25° när du målar. Temperaturen gäller inte bara under själva målningen utan under hela torkningsprocessen. Tänk på att ytorna ska vara torra och rena när du målar.

Om du ska måla om huset bör du använda samma typ av färg som redan sitter. Om du är osäker på om det tidigare är målat med olje- eller latexfärg kan du göra ett enkelt färgtest: Fukta en trasa med T-sprit och gnid mot träfasaden. Om vätskan löser upp färgen är det en latexfärg. Om du inte får någon färg på trasan är det med största sannolikhet en alkydoljefärg.

Räkna ut hur många kvadrat som ska målas så blir det enklare att beräkna hur mycket färg som går åt. Då slipper du stå utan färg när halva huset är målat, eller lägga ut massa pengar på färg som du inte kommer att göra åt.

Läs mer om vad du bör tänka på innan du målar om en träfasad >>

Det här behöver du till ditt projekt

Måla träfasad – steg för steg

Förarbete

01

Om du ska måla om fasaden, som tidigare redan är målad måste du tvätta den först. Till detta använder du fasadtvätt. Tänk på att använda handskar och skyddsglasögon när du tvättar med fasadtvätt, då det kan vara skadligt att få på sig. Om du har mögel på fasaden kan du också behöva tvätta med ett anti-mögelmedel. Ett tips är att tvätta fasaden en dag när det regnar, då får du hjälp att skölja bort tvättmedlet.

Om du ska måla en ny fasad som har stått en längre tid gäller samma regler för rengöring.

 Tvätta fasaden
02

Skrapa eller slipa sedan de tidigare målade träytorna för att ta bort gammal, löst sittande färg. Ju noggrannare du är desto bättre blir slutresultatet. När du ändå går över fasaden med en skrapa kan du passa på att kolla efter eventuella skador, så som hål, lösa spikar och dåliga plankor. Känn efter med en kniv om träet är mjukt – då ska det bytas ut mot nya plankor.

 Måla träfasad
03

Täck och maskera alla närliggande ytor som inte ska målas. Exempelvis fönster, dörrar, grunden och marken.

 Måla fasaden

Måla fasaden

04

När du gjort allt förarbete är det dags för själva målningen. Först ska du grundolja allt rent trä och var särskilt noga med att ändträet får rikligt med grundolja. Är det en ny fasad som ska målas ska alltså alla ytor grundoljas. Låt torka.

 Måla träfasad
05

Målar du en ny fasad ska den nu grundmålas en strykning med grundfärg. Måla fasaden uppifrån och ner några plankor åt gången, för att slippa en skarv där färgen har torkat. Målar du om en tidigare målad fasad räcker det att grundmåla de trärena ytor som du lagt grundolja på. Låt torka.

 Måla träfasad
06

Nu är det dags att lägga själva täckfärgen. Om du målar en ny fasad, eller om du ska byta kulör på en tidigare målad fasad, ska du måla två gånger med täckfärgen. Måla på samma sätt som med grundfärgen; uppifrån och ner några plankor åt gången, för att slippa en skarv där färgen har torkat. Det är väldigt viktigt att du målar ändträet noggrant, då det annars finns risk för att fukt smyger sig in och fasaden ruttnar.

Tänk på att inte måla i direkt solljus. Passa på under molniga dagar, eller börja måla på skuggsidan. Måla heller inte när det är risk för regn inom några timmar.

 Måla träfasad
07

Avsluta med att ta bort all maskeringstejp och täckmaterial. Ditt projekt är nu klart!

 Måla fasaden

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Tips:

Använd en pensel som matchar bredden på plankorna så blir arbetet enklare.


Du kanske också är intresserad av