Steg för steg-guide

Så målar du fönster & dörrar utomhus

Så målar du fönster & dörrar utomhus

En av fördelarna med trämaterial är att du lätt kan förnya och renovera ytorna. Även skadade ytor kan repareras och sedan målas över – ett nytt lager färg gör ofta underverk! Denna steg för steg-guide kommer att vara till din hjälp när du ska måla träytor utomhus.

Det här behöver du till ditt projekt

Måla fönster & dörrar – steg för steg

Ta bort gammal färg

01

För en slät och snygg yta bör du ta bort den gamla färgen, på träytorna du vill måla om. Detta skapar bra förutsättningar för den nya färgen att hålla länge.

Använd färgborttagningsmedel för att ta bort det gamla lagret av färg. Applicera med en pensel. Låt det verka i ungefär 30 minuter.

 Måla träytor utomhus
02

När färgborttagningsmedlet har verkat klart, kan du lätt skrapa bort den gamla färgen med en färgskrapa. Om det ligger många lager gammal färg kan proceduren behöva upprepas.

Tvätta av alla ytor som ska målas med målartvätt för att få bort smuts och fett innan du börjar slipa.

 Måla träytor utomhus

Slipa

03

Trädelar, som exempelvis ett dörrblad, läggs med fördel vågrätt på arbetsbockar. Rengör ytorna grundligt från fett och smuts med målartvätt. Gör en första slipning med ett slippapper med kornighet 180.

 Måla träytor utomhus

Laga skadade ytor

04

Grundmåla skadade ställen med utomhusgrundfärg och jämna ut med spackel/fog. När ytorna har torkat, jämnas de ännu en gång med slippapper. Glöm inte att damma av ytorna efter sista slipningen.

 Måla träytor utomhus

Grundmåla

05

Grundmåla alla kanter, avsatser och hörn med en rund pensel. Lägg inte på ett för tjockt lager grundfärg. Bäst resultat uppnås om penseln förs med lätta handledsrörelser. Vrid den runt sin axel med jämna mellanrum.

 Måla träytor utomhus

Grundmåla

06

Därefter grundas återstående ytor med en lackroller. När ytorna är helt genomtorra slipas de med fint slippapper (kornighet 240) och dammas av med en klibbduk.

 Måla träytor utomhus

Färdigstrykning

07

Nu är det dags för en mellanstrykning med snickerifärg. Fördjupningar och hörn bearbetas med penseln och sammanhängande ytor med lackrollern. Rolla våd för våd först vertikalt, sedan horisontellt och återigen vertikalt. Färgen får inte hinna torka däremellan. När ytorna är helt torra slipas de på nytt med slippapper (korn 240) och slipdammet avlägsnas. En slutstrykning kan nu göras på samma sätt med snickerifärgen. Dina utomhussnickerier är nu färdigmålade!

 Måla träytor utomhus

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Mer om målning utomhus