0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-09-21 klockan 13:25. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Så behandlar du trä utomhus

Så behandlar du trä utomhus

Att skydda träet är viktigt. Trä är ett organiskt material bestående av flera miljoner celler av olika slag. Det har dessutom mycket god hållfasthet. Trots det kan endast vissa löv- och barrträsorter användas som byggträ, eftersom de flesta sorter har en lägre hållfasthet. Det blir uppenbart att trä måste skyddas, om man tänker på hur naturliga material angrips och förstörs med tiden. Lär dig mer om hur du ska behandla trä här i vår skydda trärådgivning.

Varför ska man behandla trä?

Träets tre främsta fiender är fukt i alla former, UV-strålning och skadeorganismer av olika slag. Fukt skadar trä på flera olika sätt. Om fukt väl tränger in i träet påverkas det inte bara av direkt solljus eller frost, utan även då stora temperaturskillnader uppstår. Träet spricker, och mer fukt kan tränga in. Yttre påverkan som värme, kyla eller frost förstärker vattnets verkan, vilket dessutom ger en perfekt grogrund för skadeorganismer.

Solljus påverkar träet främst i form av UV-strålning. Om träet är oskyddat, löser UV-strålarna upp det så kallade ligninet (en viktig beståndsdel i trä), och skapar brunaktiga sprickor som sedan regn kan rinna ner i. Kvar blir den ljusa cellulosan, och träet blir grått och sprött. Om träet grånat, angrips det snabbt av alger, mossa, mögel, insekter och andra skadeorganismer som skadar träet, vilket snabbt kan förstöra det helt. Genom att utföra skyddande åtgärder i tid, med behandling, regelbunden kontroll och upprepning vid behov, förhindrar du att byggdelar i trä förfaller i förtid, och ger dem istället en långvarig hållbarhet.

Skydda trä i olika konstruktioner

Om träet är placerat lodrätt i en konstruktion kan vatten tränga in djupt i träfibrerna och vatten på träytan kan leda till mögelbildning. Det är bättre om du slipar träytor respektive träkanter runda, eller sågar dem snett, så att vattnet kan rinna bort och inte tränga in i träet.

Skydda snickerier

Använd långtidsskyddande lasyr för snickerier som fönster och dörrar. Dessa har god elasticitet och väderbeständighet. Snickerier som fönster och dörrar måste stå emot mycket. Trots fukt- och temperatursvängningar får de inte skeva och måste även skyddas mot svamp och andra skador. Vill du måla dina fönster och dörrar i täckande färg går detta lika bra, men tänk på att det kräver både grundolja och grundfärg.

Skydda övriga ytor

Övriga ytor som paneler, staket eller lusthus behöver en strykning med grundolja och två strykningar med en pigmenterad lasyr. Lasyrerna är vattenavvisande och skyddar träet mot UV-strålning och mekaniskt slitage. Det räcker oftast att stryka ytor med två tunna skikt med lasyr. Den fina, elastiska filmen som skapas med dessa djupinträngande lasyrer tillåter att träet rör sig utan att det spricker. Stryk måttligt väderutsatta ytor två gånger, och starkt utsatta ytor tre gånger. Givetvis går dessa även dessa ytor att måla med en täckfärg, men då krävs en strykning grundolja, en strykning grundfärg och 2-3 strykningar täckfärg.

Så behandlar du snickerier med lasyr

Steg 1 Rengör
Rengör ytan från kåda, fett och kletigt material.

Steg 2 Slipa
Om du bättrar på en tidigare behandlad yta, måste du slipa bort skadat trä ner till rent trä. Slipa bort kvarvarande lasyr med sandpapper.

Steg 3 Grunda och lasera
Förbehandla trärena, skadade ställen med grundolja, innan du stryker ytan på nytt med två lager av skyddande lasyr. Använd en lasyr som är särskilt lämpad för snickerier, fönster och dörrar. Skydda först träet mot påväxt med grundolja. Särskilt viktigt är det att lägga grundolja på ändträ och trärena ställen. Behandla därefter träet två gånger med lasyr. Detta ger inte bara en snygg yta, utan förhindrar även att vatten tränger in i träet.

Välja träfärg

Så laserar eller oljar du ett vindskydd

Steg 1 Rengör
Innan du tvättar trallen kan du fukta trädäcket med vatten för att undvika att tralltvätten torkar för snabbt i solljus. Lägg på tralltvätt och låt verka i 10 min. Skrubba med borste, skölj med vatten och låt torka.

Steg 2 Slipa
Slipa ytan lätt och borsta bort slipdammet.

Steg 3 Impregnera med grundolja
Om skärmväggen inte är av tryckimpregnerat trä kan du impregnera speciellt ändträ med grundolja.

Steg 4 Lasera/olja
Slutbehandla två gånger. I detta exempel har vi valt en lasyr som finns i olika kulörer. Du kan även använda någon av våra oljor. Kulörer på vår ädellasyr från Cuprinol finns i 7 olika färdigbrutna kulörer. Använd dem för att framhäva träet och få en glansig yta.

Ädellasyr
Behandla vindskydd

Mer om att behandla trä utomhus

upp