0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-09-22 klockan 03:58. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Att tänka på innan du målar din träfasad

Att tänka på innan du målar din träfasad

Att måla om fasaden på huset är ett stort projekt som tar tid. Dock är det inget man gör så ofta och ju bättre förarbetet är gjort desto bättre förutsättningar har du för att fasaden ska hålla sig fräsch och frisk under längre tid. Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna gällande målning av fasad samt tips och tricks som kan hjälpa dig!

Måla träfasad – rätt grundarbete är A och O

För att din träfasad ska hålla sig stark och snygg under flera år krävs ett noggrant grundarbete. Om du fuskar med grundarbetet eller målar i fel väder finns det en risk att träet rötnar eller att färgen flagnar. Därför är ett bra grundarbete mycket viktigt!

På tidigare målat trä

 • Rengör ytor som är angripna av mossa eller mögel med alg- och mögelborttagning.
 • Rengör alla ytor som ska målas med fasadtvätt. Träytor som ska målas måste vara rena, torra och avfettade.
 • Låt ytorna torka och se till att träet är tillräckligt torrt med hjälp av en fuktmätare. Fuktigheten i träet får vara max 16%. Luftfuktigheten ska som högst vara 80% och helst inte lägre än 40%.
 • När du målar utomhus ska temperaturen inte underskrida 10°C och helst inte överskrida 25°C. Temperaturen gäller under hela torkningsprocessen och inte bara när du målar.
 • Skrapa eller slipa de tidigare målade träytorna för att ta bort gammal, löst sittande färg.
 • På de ytor där gammal färg skrapas/slipas bort ska grundolja och grundfärg läggas på. Endast grundolja om du ska använda lasyr.

På obehandlat trä

 • Obehandlat trä ska rengöras på samma sätt som tidigare målat trä.
 • Fuktighet i träet, luftfuktighet och temperatur gäller på samma sätt som för tidigare målat trä.
 • Obehandlat trä som ska målas med täckfärg ska grundoljas, grundmålas och sedan täckmålas två strykningar.
 • Obehandlat trä som ska målas med lasyr ska grundoljas och laseras två gånger.
 • Extra viktigt är det att mätta allt ändträ med grundolja i alla behandlingssteg.

Vanliga frågor gällande fasadmålning

När ska jag måla om huset?

Målarfärgen på huset har flera syften. Dels är det helt enkelt snyggt, och dels skyddar det mot fukt och smuts. När du ska måla om ditt hus, beror därför både på när du själv tycker att färgen ser blek ut och när husfasadens skydd inte längre är tillräckligt.

Hur väljer jag kulör?

Vi rekommenderar att du tar med dig en färgkarta och jämför med kulören på grannarnas hus och miljön runtomkring. Mörka färger gör ofta att huset smälter in bra i naturen, medan ett ljust hus sticker ut mer. Vi kan hjälpa dig med ditt kulörval när du köper din färg. På HORNBACH bryter vi alltid färgen i den kulör du önskar – helt utan extra kostnad!

Vilken typ av färg ska jag använda?

När du ska måla om ditt hus är det viktigt att veta vilken typ av färg huset har målats med tidigare –är det alkyd, akrylat, olja, linolja eller slamfärg (t ex Falu Rödfärg)? Använd helst samma färgtyp som huset är målat med innan.

Vilken typ av pensel ska jag använda?

Välj pensel utifrån grundregeln: syntetborst vid vattenlösliga färger och naturborst vid oljebaserade färger samt lacker som innehåller lösningsmedel.

Måla fasaden


Du kanske också är intresserad av

upp