Ta ett iskallt grepp om vintern – med våra halkbekämpningsprodukter!

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-12-03 klockan 08:15. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Så behandlar du trall & stenplattor

Så behandlar du trall & stenplattor

En uteplats måste skötas om för att hållas snygg! Oavsett vilket material den är byggd av: trä, komposit eller sten, så förlänger du livstiden på materialet genom att sköta om det på rätt sätt. Här får du tips om hur du går tillväga.

Vårda din uteplats

Vissa material kräver mer underhåll än andra, så när du ska planera ditt altan- eller uteplatsbygge så bör du ta med i beräkningen hur mycket jobb du vill lägga på skötseln. Här tipsar vi om olika rengörningsprodukter och hur du sköter de vanligaste materialen.

Underhåll din altan

Underhåll av altanen rekommenderas om man vill att den ska hålla länge. Till exempel kan du behandla med olja som innehåller vax. Denna tränger in i träet och förhindrar uttorkning. Även impregnerad furu bör oljas in för att hålla altanen i gott skick. Den största anledningen till att i princip allt trä grånar är solens UV-strålar, som bryter ner träets naturliga pigment. Grånaden kan fördröjas genom att man oljar in trallen med pigmenterad olja och på så sätt försvåra för UV-strålarna att tränga ner i träet.

Ytterligare ett alternativ är att använda sig av ett kiselbaserat träskydd. Det skapar inte bara en vacker yta, utan du får också ett riktigt bra träskydd!

Köp kiselbaserat träskydd:

Behandla uteplatsen

Behandla din trall – steg för steg

Steg 1 – skydda känsliga ytor

Det första du bör göra innan du rengör och behandlar din trall är att skydda ytor som inte tål rengöringsmedlet eller som du inte vill råka skvätta exempelvis olja på. Skydda därför växter, husgrunder, fönster, dörrar med mera med täckplast.

Steg 2 – rengör trallen

Innan du påbörjar själva behandlingen av trallen måste du rengöra den. Detta gör du genom att först spola av den med vatten. Du fördelar sedan en tralltvätt jämt över hela ytan. Hur länge rengöringsmedlet ska verka och hur du ska späda det skiljer åt hos olika tillverkar, så läs på förpackningen innan du börjar.

När rengöringsmedlet har verkat börjar du skrubba bort gammal olja och smuts med hjälp av en skurborste. Skrubba så att trallen blir helt ren. Spola sedan av med vatten.

Behandla trall

Tänk på:

Om du ska använda en högtryckstvätt när du rengör din trall är det viktigt att du gör det med en lågt tryck. Det finns annars en risk att träet tar skada.

Ett tips är att använda en speciell terrasstvättborste till högtryckstvätten.

Behandla trall

Steg 3 – slipa trallen

Efter att du tvättat trallen låter du den torka ordentligt innan du börjar slipa. Använd ett slipverktyg med förlängningsskaft och slippapper 120 när du slipar trallen. Slipa i träets riktning tills du fått bort stickor och fibrer som rest sig av rengöringen. Sopa sedan bort slipdammet med en sopborste.

Steg 4 – behandla trallen med olja

Träolja finns i flera olika varianter och nyanser. Rådfråga ditt varuhus om du är osäker på vilken variant som passar din trall bäst.
När du oljar in din altan stryker du oljan med en pensel eller en terrassdyna i samma riktning som träets ådring, med andra ord längs med trallbrädorna. Det är bra att använda en pensel med samma bredd som trallbrädorna och ett förlängningsskaft, för ett mer effektivt och ergonomiskt arbete.

Lägg på rikligt med olja och låt träet suga åt sig ordentligt. Överflödig olja torkar du sedan bort. Tänk på att det inte är optimalt att behandla altanen i direkt solljus. Det bör heller inte komma regn samma dygn som du ska/har behandlat din altan.

Behandla uteplats i sten

Håll din uteplats eller stengång ren och fri från mossa och alger! Med rätt rengöringsmedel anpassat för ditt stenmaterial får du en fläckfri och fräsch uteplats. Börja med att rengöra stenplattorna med en borste, vattenslang och rengöringsmedel.

Efter rengöringen rekommenderas behandling med stenskydd som passar just det stenmaterial du har. Skulle missfärgningar kvarstå trots rengöring, så finns det impregneringsmedel som fördjupar och gör stenens färgnyans intensivare. De ger även stenen både skydd och vackert utseende i flera år.

Behandla stenplattor
Stenskydd

Stenskydd

Alpinchemies stenkydd är ett impregneringsmedel som tränger in i stenplattorna utan att missfärga dem. Stenskyddet håller i ca 1-3 år.

  • Vatten- och smutsavvisande
  • Utan färgförhöjning
  • Utan glans

Färgförhöjare

Färgförhöjare

Alpinchemies färgförhöjare gör stenplattornas nyans mer intensiv och ger stenarna ett betydligt bättre utseende. Effekten av färgförhöjaren håller i ca 1-2 år.

  • Vatten- och smutsavvisande
  • Med färgförhöjning
  • Utan glans

Stenförsegling

Stenförsegling

Alpinchemies stenförsegling är ett impregneringsmedel för sten som skyddar grova ytor. Stenförseglingen förhöjer färgnyansen, förstärker stenplattornas struktur och ger en sidenliknande glans. Förseglingen lämpar sig inte för polerade, glaserade eller icke-sugande underlag. Effekten av stenförseglingen håller i ca 1-2 år.

  • Vatten- och smutsavvisande
  • Med färgförhöjning
  • Med glans

Du kanske också är intresserad av

upp