Vårda din uteplats

Vissa material kräver mer underhåll än andra, så när du ska planera ditt altan- eller uteplatsbygge så bör du ta med i beräkningen hur mycket jobb du vill lägga på skötseln. Här tipsar vi om olika rengörningsprodukter och hur du sköter de vanligaste materialen.

Behandla träaltan

Underhåll av altanen rekommenderas om man vill att den ska hålla länge. Till exempel kan du behandla med olja som innehåller vax. Denna tränger in i träet och förhindrar uttorkning. Även impregnerad furu bör oljas in för att hålla altanen i gott skick. Den största anledningen till att i princip allt trä grånar är solens UV-strålar, som bryter ner träets naturliga pigment. Grånaden kan fördröjas genom att man oljar in trallen med pigmenterad olja och på så sätt försvåra för UV-strålarna att tränga ner i träet.

Ytterligare ett alternativ är att använda sig av Sioo:X-systemet. Genom sina patenterade egenskaper skapas inte bara en vacker yta, utan du får också ett av marknadens bästa träskydd!

Behandla uteplatsen

Behandla uteplats i sten

Håll din uteplats eller stengång ren och fri från mossa och alger! Med rätt rengöringsmedel anpassat för ditt stenmaterial får du en fläckfri och fräsch uteplats. Börja med att rengöra stenplattorna med en borste, vattenslang och rengöringsmedel.

Efter rengöringen rekommenderas behandling med stenskydd som passar just det stenmaterial du har. Skulle missfärgningar kvarstå trots rengöring, så finns det impregneringsmedel som fördjupar och gör stenens färgnyans intensivare. De ger även stenen både skydd och vackert utseende i flera år.

Behandla stenplattor
Stenskydd

Stenskydd

Alpinchemies stenkydd är ett impregneringsmedel som tränger in i stenplattorna utan att missfärga dem. Stenskyddet håller i ca 1-3 år.

  • Vatten- och smutsavvisande
  • Utan färgförhöjning
  • Utan glans

Färgförhöjare

Färgförhöjare

Alpinchemies färgförhöjare gör stenplattornas nyans mer intensiv och ger stenarna ett betydligt bättre utseende. Effekten av färgförhöjaren håller i ca 1-2 år.

  • Vatten- och smutsavvisande
  • Med färgförhöjning
  • Utan glans

Stenförsegling

Stenförsegling

Alpinchemies stenförsegling är ett impregneringsmedel för sten som skyddar grova ytor. Stenförseglingen förhöjer färgnyansen, förstärker stenplattornas struktur och ger en sidenliknande glans. Förseglingen lämpar sig inte för polerade, glaserade eller icke-sugande underlag. Effekten av stenförseglingen håller i ca 1-2 år.

  • Vatten- och smutsavvisande
  • Med färgförhöjning
  • Med glans