Trälasyr, träolja eller täckfärg?

Utbudet av träfärger och träskydd är stort och det kan vara svårt att veta vad man ska välja. Här förklarar vi de grundläggande egenskaperna för de olika produkttyperna, så att du lättare ska veta vilken typ av färg du ska välja.

Trälasyr

Trälasyr – transparent med ett skyddande skikt

Trälasyr är en transparent färgtyp som gör att trästrukturen på ett snyggt sätt lyser igenom och skapar en naturlig känsla. Det finns lasyr i klassiska träfärger men på HORNBACH kan vi även bryta lasyrer i vilken kulör du än önskar. Bra att tänka på är att ju mer pigmenterad en lasyr är, desto högre UV-skydd har den.

Trälasyr skyddar träet mot fukt och passar till de flesta träytor utomhus. Dock bör inte en lasyr läggas på liggande ytor. Det vill säga ytor där vatten riskerar att samlas. Detta eftersom att lasyrer bildar ett skyddande skikt som riskerar att flagna om vattenansamling skapas. Därför är inte lasyrer att föredra på exempelvis trädäck och trappor. Välj istället en träolja för dessa ytor.

Träolja

Träolja – transparent och fuktavvisande

Träoljor är lämpliga för lövträ och används vanligtvis till terrasstrall, staket och trämöbler. Träolja skyddar, tar hand om träet och gör det motståndskraftigt. Dock behöver oljade ytor behandlas oftare än laserade och täckmålade ytor och är därför inte lämpligt till exempelvis fasader och fönster.

Träolja är, precis som lasyr, en transparent färg. Det som skiljer en olja från en lasyr är att den tränger in i träet så att ytan blir fuktavvisande, medan lasyren bildar ett skyddande skikt. Med olja riskerar du inte flagning, men istället håller den inte lika länge som en lasyr.

Täckfärg

Täckfärg – heltäckande med högt UV-skydd

Täckfärg är en mycket pigmenterad och täckande färg som döljer själva trästrukturen. Täckfärger erbjuder ett högre och mer permanent UV-skydd än lasyr och olja.

Täckfärg finns som alkyd, akrylat, hybrid (blandning av alkyd och akrylat), linolja och slamfärg. Vilken typ av färg du ska välja beror dels på vad för färg det är målat med innan och dels vilket utseende du är ute efter (matt, halvblank eller blank). Det finns även speciella fönster- och dörrfärger som är framtagna för att stå emot slitaget som blir på fönster och dörrar. Dessa täckfärger är dessutom optimala för målning av trämöbler utomhus. Rådfråga vår kunniga personal i närmsta HORNBACH-varuhus innan du köper din färg.

Trälasyr för utomhusbruk

Träoljor för utomhusbruk

Mer om att behandla trä utomhus