Fri frakt på postpaket från 999 kr – hela januari & februari. Läs mer >>

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-01-29 klockan 10:13. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Så väljer du rätt maskin i vårt sortiment

Lästid: 6 min.
Så väljer du rätt maskin i vårt sortiment

Välj rätt maskin! Gör ett ekonomiskt val och investera i rätt maskin till ditt projekt. Snålar du när det gäller maskiner, kan det bli dyrare i längden. Hos HORNBACH hittar du endast prisvärda maskiner av bra kvalité. Och beroende på hur krävande projekt du ska göra, och hur ofta du ska använda maskinen hittar du enkelt rätt prestandanivå hos oss, med hjälp av maskinbarometern!

Så här väljer du rätt: Tack vare vår maskinbarometer hittar du alltid rätt maskin till ditt projekt. Med våra tydliga ikoner känner du enkelt igen vilka maskiner som passar vilka utmaningar. Goda råd sparar både tid och pengar!

Maskiner för hemmafixaren

Behöver du bara sätta dina hantverkarkunskaper på prov lite då och då? Då är maskiner med grön ikon de rätta för dig! Dessa maskiner passar utmärkt till:

 • Lättare arbeten
 • Sporadisk användning

Maskinbarometer hemmafixaren

Maskiner för semi-proffsen

Du kanske har bra kunskap när det gäller att borra, såga, slipa och skruva? Då är maskiner med gul ikon de rätta för dig! Dessa maskiner passar utmärkt till:

 • Krävande arbeten
 • Regelbunden användning

Maskinbarometer semi proffs

Maskiner för proffsen

Är hemmafixandet och ombyggnationerna inte längre bara en fritidssyssla? Eller har din hobby blivit ditt yrke? Då är maskiner med röd ikon de rätta för dig! Dessa maskiner passar utmärkt till:

 • Tuffa arbeten
 • Daglig användning

Maskinbarometer proffs

Tekniska termer och funktioner för elverktyg och maskiner

Den stora maskinvärlden! Det betyder även ett stort antal facktermer och speciella funktioner som kan behövas förklaras innan valet och hanteringen av en maskin. Vad är batteriets hållbarhetstid, strömförbrukning, vridmoment? Minneseffekt, pendelrörelse, slagkraft? Här hittar du en översikt och förklaringar av de viktigast termerna när det gäller maskiner.

Batterikapacitet

Batteriets kapacitet anges i milliamperetimme (mAh) och anger hur mycket elektrisk laddning som batteriet sparar, och kan avge. Om batteriets effekt anges med 3000 mAh innebär det att batteriet kan användas en timme vid en belastning på 3000 mAh. Och vid en belastning på 1500 mAh håller det i två timmar.

Se vårt sortiment av batteridrivna skruvdragare >>

Startströmsbegränsning

Vid startströmbegränsningen handlar det om en minskad strömtillförsel när prestationsstarka maskiner sätts på. Begränsningen förhindrar att säkringar aktiveras när maskinen startas. Dessutom minskas reaktionskrafter (exempelvis starka ryck) när du sätter på maskinen.

Vridmoment

Vridmomentet är kraften som får skruven att gå in i materialet. Till små skruvar är det lämpligt med ett lågt vridmoment och på stora skruvar ett högt vridmoment, för att undvika skador på ytan. Därför är batteridrivna skruvdragare utrustade med en vridmomentsinställning för att reglera hur hårt skruven kommer att dras.

Den nya Newtonmeter-mätmetoden för vridmoment
ISO 5393 är en internationell standard som beskriver funktionstestet för skruvdragare. Normen beskriver tillvägagångssättet vid testet och sättet det utvärderas på. Impulsskruvdragare eller slagskruvdragare är uteslutna från denna norm.

Normen omfattar följande ämnen:

 • En allmän beskrivning av utförandet av prövningarna
 • En beskrivning av skruvfallen
 • Metoden för utförandet av prövningarna
 • Utvärderingen av testresultaten och
 • visningen av testresultaten i testprotokollet

Varje skruvdragare bör testas i mjuka och hårda skruvfall. Grundfriktionen måste vara lägre än 5% av testvridmomentet.

 • Det hårda skruvfallet har en ökning av vridmomentet med 10% till 100% inom 27°.
 • Det mjuka skruvfallet har en ökning av vridmomentet på 10% till 100% vid inte mindre än 650°.

Rotationsstopp

Rotationsstoppet är en snabbroms! Vid mejsling av kakel och gips är rotationstopp-funktionen mycket effektiv och underlättar arbetet.

Minneseffekt

Minneseffekt betyder att nickel-kadmium-batterier kommer ihåg effektbehovet från den senaste laddningen. Om inte batterier med minneseffekt är helt tomma innan de laddas upp kan kapacitetsförlust förekomma.

Om detta händer regelbundet, lägger batteriet energibehovet på minnet och laddar inte upp sig fullständigt längre. Laddningskapaciteten avtar vilket gör att batteriet tar slut snabbare vid användning. På litium-jon-batterier förekommer inte denna effekt.

Sågbladspendling

Sågbladspendling är ett speciellt kännetecken för fogsvans, stick- och tigersåg, och betecknar den extra fram- och bakpendlingen på sågbladet medan du sågar. Fördelarna med en såg med sågbladspendling är: en betydligt högre sågeffekt, ett bättre utkast av sågspånen och det skonar sågbladet.

Slagkraft

Ju högre slagkraft exempelvis en mejsel har, desto mer energi frisätts och det blir enklare för den som använder slagborrmaskinen att borra ett hål. Slagkraften anges i joule [J].

Spindellåsning

Spindellåsning gör att du snabbt kan byta verktyget som används. Spindellåset blockeras av en inbyggd handstyrd anordning, så att du endast kan lossa verktyget med en nyckel eller för hand.

Självurladdning

Som självurladdning betecknar man självständig förlust av batteriets laddningskapacitet. Inre elektrokemiska reaktioner leder till en stadig minskning av den ursprungliga, sparade laddningsmängden. Självurladdning äger även rum när batteriet inte är anslutet till en slutenhet. Laddningsförlustens höjd är beroende på batteritypen, temperaturen och föroreningsgraden. Förvara därför alltid dina batterier svalt och torrt.

SDS-plus system

SDS-plus (Special Direct System) är ett instickssystem med 10mm skaftdiameter, som har utvecklats speciellt för verktygslöst och snabbt byte av borr och mejslar, på lätta borrhammare.

SDS-max system

Insticksystemet SDS-max används till det verktygslösa, snabba bytet av borr och mejslar på tunga borrhammare med 18mm skaftdiameter.

Djupurladdning

Djupurladdning kallar man urladdningen av ett batteri som ligger under urladdningsslutspänningen. Beroende på vilken typ av batteri kan det förekomma olika skador, allt från sämre kapacitet till kortslutning vid uppladdning eller total förstörelse av batteriet.

Mer om verktyg

upp