Steg för steg-guide

Så monterar du ett vägghängt tvättställ

Så monterar du ett vägghängt tvättställ

Att montera ett tvättställ låter kanske avancerat, men med rätt vägledning så klarar de flesta människor av det. Hänger du med? Vi visar dig hur du monterar ett vägghängt tvättställ på rätt sätt – steg för steg!

Förberedelser

Förbered väggen i badrummet

Steg 1

Om du först måste demontera ett gammalt tvättställ, se till att stänga av vattenföringen. Öppna för säkerhets skull tvättställblandaren igen för att se till att det inte längre finns tryck i ledningarna. Om det gamla tvättstället är fogat till väggen med silikon, skär upp denna fog med universalkniv. Du kan sedan ta bort silikonresterna när tvättstället är demonterat.

Steg 2

Innan du börjar demonteringen, ställ först en tom hink under det gamla tvättstället. Skruva sedan av blandarens anslutningsledningar från kopplingarna och töm eventuellt kvarstående vatten i hinken. Demontera vattenlåset och töm även här resterande vatten i hinken. Lossa nu tvättstället från infästningarna. Vid bultmontage är det två muttrar som skruvas av från gängstängerna och vid konsolmontage är det de fyra T-bultarna som sitter monterade i konsolerna. OBS! Var försiktig så att tvättstället inte trillar ner. Det kan vara bra att ha en medhjälpare för att hålla i tvättstället vid demonteringen.

Steg 3

Du kan i vissa fall använda befintliga konsoler eller gängstänger för ditt nya tvättställ. Kontrollera dock avståndet mellan infästningspunkterna och längden på konsolerna eftersom de måste passa till ditt nya tvättställ. När du monterar ditt nya tvättställ, rikta in det så att tvättställets överkant är cirka 85-90cm över golv. Måtten för vilken höjd konsoler eller bultar skall sitta på framgår av monteringanvisningen till tvättstället, alternativt får man mäta sig fram till detta genom att dra av höjden på tvättstället vid infästningspunkterna.

Montera tvättställ

Det här behöver du till ditt projekt

Montera vägghängt tvättställ – steg för steg

Montera tvättställsblandaren i förväg

01

Montera tvättställsblandaren innan du monterar tvättstället på väggen. Du kommer i detta skede lätt åt att dra alla skruvar. Följ monteringsanvisningen till blandaren för att se till att det blir korrekt monterat. Skruva även i anslutningsslangarna i blandaren innan du monterar upp tvättstället. Sätt in alla tätningsringar och för in blandaren med anslutningsslangar i kranöppningen. Skruva fast underifrån.

Du kan sedan fortsätta med att montera tvättstället. Vid användning av en armatur för "TopMount"-montering kan denna helt enkelt monteras efter tvättstället hängts upp på väggen. Monteringen sker i detta fall uppifrån utan specialverktyg.

 Montera tvättställ

Sätt upp bultarna

02

Vid montering på bultar monteras bultarna på en höjd som medför att ovankant tvättställ hamnar mellan 85-90cm från golv. Det finns färdiga bultsatser anpassade för upphängning av tvättställ. I dessa ingår de delar som behövs för att montera tvättstället.

Häng upp tvättstället på bultarna och montera sedan brickorna enligt följande: plastbricka, metallbricka och mutter. Plastbrickan har en krage som skall monteras så att den sticker in i hålet i tvättstället, den är i vissa fall excentrisk för att man skall kunna anpassa höjden för att få tvättstället i vågrät position.

 Montera tvättställ

Häng upp konsolen

03

Vid montering på konsol monteras konsolerna på en höjd som medför att ovankant tvättställ hamnar mellan 85-90 cm från golv. Viktigt är att man använder konsoler med en längd som är anpassad efter tvättstället och att dessa monteras helt vågrätt. Tvättstället sätts fast i konsolerna med hjälp av T-bultar.

 Montera tvättställ

Anslut bottenventil

04

Bottenventilen sätts i uppifrån med en cellpackning som tätar. Därefter monteras gummitätning och mutter underifrån. I de fall man monterar ett tvättställ som saknar överfyllnadsskydd skall man, för att undvika eventuella vattenskador, använda sig av en bottenventil som ej går att stänga.

 Montera tvättställ

Lägg silikon

05

Om du inte har monterat en blandare än, foga först kanten mellan tvättstället och väggen med våtrumssilikon i passande färg. Skrapa av silikonet jämnt med silikonpaddel. Du har nu monterat ditt vägghängda tvättställ!

 Montera tvättställ

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Mer om badrumsrenovering