Så mäter du inför beställning av skjutdörrar

När du kommer in till varuhuset så är det viktigt att du har med dig de mått som du vill ha på dina skjutdörrar. Utan mått så kan inte en beställning göras. Strax efter att din order av skjutdörrar har behandlats, kommer de börja tillverkas hos leverantören, och det kan i efterhand vara svårt att göra ändringar.
Vi ser gärna att du har med dig en skiss på hur du vill att det nya utrymmet ska se ut, med skjutdörrar. Sen guidar vi dig igenom hela beställningsprocessen och kommer med tips och råd för hur resultatet ska bli precis som du vill ha det.

Måttbeställa skjutdörrar

Gör så här:

1. Börja med att kontrollera om ditt tak och dina väggar är raka. Detta gör du lättast genom att lägga ett vattenpass på den plana ytan. Skillnader i höjd på upp till 12 mm kan du själva göra genom enkla justeringar av exempelvis hjulen på skjutdörrarna.

Är skillnaden mer än 12 mm, prata med en återförsäljare om bästa lösning. Observera att höjden på skjutdörrslösningen aldrig kan bli mindre än den lägsta öppningshöjd du angav vid beställning.

Måttbeställda skjutdörrar

Skjutdörrar mellan två väggar

2. Mät sedan öppningsbredden, på minst tre ställen, på så sätt kan du försäkra dig om att få rätt mått, även om väggarna skulle vara sneda. Du ska mäta en decimeter ner från taket och en decimeter över golvet. Mäter du med en distansmätare så kommer du få ett exakt mått, men det går även bra med en tumstock. Här är det sedan det största måttet som du uppger vid en beställning.

3. Mät sedan öppningshöjden, även här på tre olika ställen, för att upptäcka om taket eller golvet skulle luta. Mät på samma sätt här, en decimeter in från ytterkanterna vid vardera vägg. Här utgår du från det minsta måttet när du sedan beställer dina skjutdörrar. Skiljer sig höjden mellan höger och vänster sida så kan detta regleras med justerbara hjul eller distansblock.

4. Ta med dig dina mått till någon av våra duktiga projektrådgivare i varuhusen.

Tips! Prata med våra duktiga projektrådgivare på plats i varuhusen om du vill ha tips och råd.

Måttbeställda skjutdörrar

Skjutdörrar vid snedtak (framifrån)

2. När du har snedtak, mäter du öppningen (X) på minst tre ställen, på så sätt kan du försäkra dig om att få rätt mått, även om väggarna skulle vara sneda. Du ska mäta en decimeter ner från taket och en decimeter över golvet. Mäter du med en distansmätare så kommer du få ett exakt mått, men det går även bra med en tumstock. Men du ska även mäta ut den sneda ytan (Y) samt den kortaste sidan (Z). Vid en beställning ska du ange den största öppningsbredden och den minsta öppningshöjden. Glöm inte att du ska mäta på flera ställen, för att upptäcka eventuella skillnader.

3. Ta med dig dina mått till någon av våra duktiga projektrådgivare i varuhusen.

Tips! Prata med våra duktiga projektrådgivare på plats i varuhusen om du vill ha tips och råd.

Måttanpassade skjutdörrar

Snedtak på insidan av skjutdörren (från sidan)

2. Vid snedtak på insidan av garderoben, väggen som din skjutdörr ska stängas mot, så behöver du bygga ner ett takfäste. I detta fäste kan du sedan montera takskenan som din skjutdörr ska löpa i. I vissa fall, beroende på hur stor lutningen är, så finns det en färdig lösning hos leverantören som passar i sneda utrymmen.

3. Mät öppningshöjden för dina skjutdörrar efter att du har en monteringslösnig på plats, för att få det exakta måttet. Följ steg 3 under "Skjutdörrar mellan två väggar" ovan.

4. Vid en beställning ska du ange den största öppningsbredden och den minsta öppningshöjden. Glöm inte att du ska mäta på flera ställen, för att upptäcka eventuella skillnader.

5. Ta med dig dina mått till någon av våra duktiga projektrådgivare i varuhusen.

Tips! Prata med våra duktiga projektrådgivare på plats i varuhusen om du vill ha tips och råd.

Mirro visar dig hur du mäter på rätt sätt

Är du osäker på hur du ska mäta för att dina måttanpassade skjutdörrar ska passa exakt hemma hos dig? Kolla då på instruktionsfilmen från Mirro, på hur du mäter rätt:

Skissa på din skjutdörrslösning med Mirro och Elfa

Vill du ha hjälp med att göra en skiss på hur din lösning på måttanpassade skjutdörrar kan se ut? På Mirro och Elfa kan du få hjälp online med att mäta och skissa upp hur dina måttanpassade skjutdörrar skulle kunna se ut. Både när det kommer till storlek, material, färg, tillbehör och slutligen en prisbild. Skriv ut din skiss och ta sedan med dig den in till ditt närmaste HORNBACH-varuhus, där du beställer dina skjutdörrar.

Planeringsverktyg för skjutdörrar Mirro >> resp. Planeringsverktyg för skjutdörrar Elfa >>