0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-09-22 klockan 03:16. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Så sköter du din grill

Så sköter du din grill

Det är viktigt att ta hand om sin grill för att ge den en lång livstid. Men det finns skillnader mellan hur man sköter en kol-, el-, eller gasolgrill. Med fel metod kan du faktiskt göra mer skada än nytta! Därför har vi samlat ihop några smarta tumregler för hur man enkelt håller sin typ av grill i bästa skick.

Så rengör du din grill – steg för steg

Steg 1: Efter grillningen bör du alltid börja med att skrapa bort alla större matrester som fastnat på grillgallret.

Steg 2: Gå vidare med att sätta på locket och bränna ur grillen ordentligt. Sätt effekten på max och öppna spjället helt för att ge mycket syre till lågorna.
För kolgrillar: Lägg i extra bränsle, t.ex. papper, för att få fjutt på elden igen.

Steg 3: Därefter måste grillen svalna helt innan du kan fortsätta rengöra den.

Steg 4: Ta bort ev. aska och torka ur grillen med en fuktig trasa och diskmedel. En hushållssvamp kan användas på envisa fläckar.
OBS: Använd inte rengöringsmedel som är polerande eller frätande, t.ex. stålull, det kan skada grillens lack.

Steg 5: Lägg grillgallret i blöt tillsammans med diskmedel. Använd en grillborste i stål för att få bort de sista matresterna.

Steg 6: Se till att både grill och grillgaller är helt torra innan du ställer undan dem. Fukt kan korta ner grillens livslängd avsevärt.

Sköta grillen

Maximera livslängden för din grill

  • En ren grill är en effektiv grill! Fastbrända matrester blir bara svårare och svårare att få bort med tiden och kan dessutom ge upphov till ohälsosam rökutveckling.
  • Rengör alltid grillen efter varje grillning enligt bästa praxis. Se vår guide ovan.
  • Använd droppskålar när du grillar för att minska risken för fettbrand. Öppna lågor kan skada grillens lock.
  • Grillens yta får inte målas eller vaxas – då minskar du värmetåligheten.
  • För kolgrillar: Använd inte sprit eller bensin för att tända grillen, då det kan bildas stora flammor och hälsofarliga gaser.
  • För gasolgrillar: Tänk på att stänga gasolflaskan när den inte används och att alltid förvara den på en välventilerad plats. Undvik att ställa flaskan inomhus.
  • För elgrillar: Grilla inte när det regnar, eftersom det finns risk för elstötar. Var också noga med att skydda grillens elsladd från värme. Om sladden är skadad bör den bytas ut.
  • Även om din grill är tålig så kan den rosta om den utsätts för fukt under lång tid. Så när du inte använder grillen bör du alltid skydda den med ett grillöverdrag.

Sköta grillen

Mer om grillning

upp