Önskelista 0 Varukorg 0

Så grillar du säkert

Tänk på säkerheten när du grillar! Det är sommar igen, med långa kvällar och klara nätter. Vad kan vara härligare än att äta en god måltid utomhus i sällskap med familj och vänner? Men även under den trevligaste grillkväll lurar några faror. För att undvika olyckor vid hantering av gas och eld och skydda dig och dina gäster mot möjliga risker är det viktigt att du beaktar följande säkerhetsanvisningar.

Säker grillning - steg för steg

så grillar du säkert

1. Klä dig rätt: Använd inte kläder av konstfiber när du grillar. Ett grillförkläde rekommenderas.

2. Se över brandskydd: Se till att ha en brandsläckare eller en hink med sand nära till hands om en olycka skulle inträffa.

3. Välj noga ut placering av grillen: Grillen måste placeras på tillräckligt avstånd, minst 3 meter, från brännbart material. På grund av den starka värmeutvecklingen kan lättantändliga material snabbt fatta eld. Grilla aldrig i stängda utrymmen som i garaget eller under tak.

4. Kontrollera att grillen är korrekt monterad och placerad på ett stabilt underlag.

5. Barn och husdjur ska hållas på avstånd från grillar för att undvika olyckor.

6. Dags att tända grillen: Vid elektrisk tändning av grillkol får enbart CE-märkta grilltändare användas. Bensin eller sprit får under inga förhållanden användas. Vid grillning med gas eller kol: Använd alltid värmetåliga handskar och långa tänger när elden tänds.

7. Dags att grilla!

  • För kolgrillar: Kontrollera att kolen glöder helt och hållet, det tar ca 45 minuter. Dessförinnan avger kolen ohälsosamma polycykliska aromatiska kolväten.
  • Använd bara olja som tål upphettning vid grillning. Olja med fleromättade fettsyror är mycket känsliga för värme, oxiderar snabbt och kan bilda ohälsosamma ämnen. Oliv-, raps-, eller jordnötsolja innehåller övervägande enkelomättade fettsyror och klarar därför höga grilltemperaturer.
  • Fett från grillköttet bör inte droppa ned på glöden eftersom ohälsosam rök kan uppstå. Särskilda droppskålar av aluminium eller emaljerat stål kan användas för att fånga upp fettet.
  • Grilla inte rimmat kött. På grund av värmen kan ohälsosamma ämnen uppstå, så kallade nitrosaminer. Mest bekanta i den här gruppen är skinka, rökt fläsk, köttpaté och kassler. Inget av detta hör hemma på grillen.

8. Låt grillen stå: Grillar blir mycket heta och får inte flyttas när de används.

9. Dags att släcka grillen: När grillningen är avslutad lägger du på locket på kolgrillen och stänger ventilationsspjällen. På gasolgrillen stänger du först av gastillförseln på flaskan och därefter brännaren. OBS: Släck aldrig gasolflammor eller brinnande fett med vatten.

10. Låt grillen svalna helt innan du börjar göra rent den. Läs om hur du rengör grillen här.

11. Förvara gasolflaskor säkert: Gasolflaskor får aldrig förvaras i direkt solljus, utan ska stå så svalt som möjligt. Stäng samtliga gaskranar efter användning och ställ flaskan i ett välventlilerat utrymme.

12. Sopsortera rätt: Grillavfall får enbart slängas i avsedda behållare av metall eller icke brännbart material.

Tre smarta tips för att grilla säkert

Vi visar hur du enklast tänder en kol- eller gasolgrill samt hur du håller koll på grilltemperaturen!

Sammanfattning

Eld är farligt - var därför noga med brandsäkerheten när du grillar. Lämna aldrig grillen obevakad utan håll den under noggrann uppsikt medan den är varm. Använd rätt sorts grillolja för att slippa farlig rök och lämpliga grillredskap för att undvika brännskador.

Bli ett proffs vid grillen med rätt redskap Köp grillredskap
upp

HORNBACH använder cookies. När du fortsätter surfa på vår sida godkänner du användandet av cookies. Mer information

x