Så grillar du säkert
Tänk på säkerheten när du grillar! Det är sommar igen, med långa kvällar och klara nätter. Vad kan vara härligare än att äta en god måltid utomhus i sällskap med familj och vänner? Men även under den trevligaste grillkväll lurar några faror. För att undvika olyckor vid hantering av gas och eld och skydda dig och dina gäster mot möjliga risker är det viktigt att du beaktar följande säkerhetsanvisningar.

Så grillar du säkert – steg för steg
Steg 1 – Klä dig rätt
Använd inte kläder av konstfiber när du grillar. Ett grillförkläde rekommenderas.
Steg 2 – Se över brandskydd
Se till att ha en brandsläckare eller en hink med sand nära till hands om en olycka skulle inträffa.
Steg 3 – Välj noga ut placering av grillen
Grillen måste placeras på tillräckligt avstånd, minst 3 meter, från brännbart material. På grund av den starka värmeutvecklingen kan lättantändliga material snabbt fatta eld. Grilla aldrig i stängda utrymmen som i garaget eller under tak.
Steg 4 – Kontrollera grillen
Se till så att grillen är korrekt monterad och placerad på ett stabilt underlag.
Steg 5 – Håll barn och djur på avstånd
Barn och husdjur ska hållas på avstånd från grillar för att minimera risken för olyckor.
Steg 6 – Dags att tända grillen
Vid elektrisk tändning av grillkol får enbart CE-märkta grilltändare användas. Bensin eller sprit får under inga förhållanden användas. Vid grillning med gas eller kol: Använd alltid värmetåliga handskar och långa tänger när elden tänds.
Steg 7 – Dags att grilla!
- För kolgrillar: Kontrollera att kolen glöder helt och hållet, det tar ca 45 minuter. Dessförinnan avger kolen ohälsosamma polycykliska aromatiska kolväten.
- Använd bara olja som tål upphettning vid grillning. Olja med fleromättade fettsyror är mycket känsliga för värme, oxiderar snabbt och kan bilda ohälsosamma ämnen. Oliv-, raps-, eller jordnötsolja innehåller övervägande enkelomättade fettsyror och klarar därför höga grilltemperaturer.
- Fett från grillköttet bör inte droppa ned på glöden eftersom ohälsosam rök kan uppstå. Särskilda droppskålar av aluminium eller emaljerat stål kan användas för att fånga upp fettet.
- Grilla inte rimmat kött. På grund av värmen kan ohälsosamma ämnen uppstå, så kallade nitrosaminer. Mest bekanta i den här gruppen är skinka, rökt fläsk, köttpaté och kassler. Inget av detta hör hemma på grillen.
Steg 8. Låt grillen stå
Grillar blir mycket heta och får inte flyttas när de används.
Steg 9 – Dags att släcka grillen
När grillningen är avslutad lägger du på locket på kolgrillen och stänger ventilationsspjällen. På gasolgrillen stänger du först av gastillförseln på flaskan och därefter brännaren. OBS: Släck aldrig gasolflammor eller brinnande fett med vatten.
Steg 10 – Låt grillen svalna
Låt grillen svalna helt innan du börjar göra rent den. Läs om hur du rengör grillen här >>
Steg 11 – Förvara gasolflaskor säkert
Gasolflaskor får aldrig förvaras i direkt solljus, utan ska stå så svalt som möjligt. Stäng samtliga gaskranar efter användning och ställ flaskan i ett välventlilerat utrymme.
Steg 12 – Sopsortera rätt
Grillavfall får enbart slängas i avsedda behållare av metall eller icke brännbart material.
Tre smarta tips för att grilla säkert
Vi visar hur du enklast tänder en kol- eller gasolgrill samt hur du håller koll på grilltemperaturen!
Sammanfattning
Eld är farligt – var därför noga med brandsäkerheten när du grillar. Lämna aldrig grillen obevakad utan håll den under noggrann uppsikt medan den är varm. Använd rätt sorts grillolja för att slippa farlig rök och lämpliga grillredskap för att undvika brännskador.