0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-02-23 klockan 18:48. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Så grillar du säkert

Så grillar du säkert

Tänk på säkerheten när du grillar! Det är sommar igen, med långa kvällar och klara nätter. Vad kan vara härligare än att äta en god måltid utomhus i sällskap med familj och vänner? Men även under den trevligaste grillkväll lurar några faror. För att undvika olyckor vid hantering av gas och eld och skydda dig och dina gäster mot möjliga risker är det viktigt att du beaktar följande säkerhetsanvisningar.

Så grillar du säkert – steg för steg

Klä dig rätt

01

Börja med att ta på dig säkra kläder. Använd inte kläder av konstfiber när du grillar. Ett grillförkläde och grillvante rekommenderas.

Se över brandskydd

02

Se till att ha en brandsläckare eller en hink med sand nära till hands om en olycka skulle inträffa.

Välj rätt placering

03

Grillen måste placeras på tillräckligt avstånd, minst 3 meter från brännbart material. På grund av den starka värmeutvecklingen kan lättantändliga material snabbt fatta eld. Grilla aldrig i stängda utrymmen som i garaget eller under tak.

Kontrollera grillen

04

Se till så att grillen är korrekt monterad och placerad på ett stabilt underlag.

Håll barn & djur på avstånd

05

Barn och husdjur ska hållas på avstånd från grillar för att minimera risken för olyckor.

Tänd grillen

06

Vid elektrisk tändning av grillkol får enbart CE-märkta grilltändare användas. Bensin eller sprit får under inga förhållanden användas. Vid grillning med gas eller kol: Använd alltid värmetåliga handskar och långa tänger när elden tänds.

Grilla säkert

Låt grillen stå

07

Grillar blir mycket heta och får inte flyttas när de används.

Dags att grilla

08

  • För kolgrillar: Kontrollera att kolen glöder helt och hållet. Detta tar ca 45 minuter. Innan dess avger kolen ohälsosamma polycykliska aromatiska kolväten.
  • Använd bara olja som tål upphettning vid grillning. Olja med fleromättade fettsyror är mycket känsliga för värme, oxiderar snabbt och kan bilda ohälsosamma ämnen. Oliv-, raps-, eller jordnötsolja innehåller övervägande enkelomättade fettsyror och klarar därför höga grilltemperaturer.
  • Fett från grillköttet bör inte droppa ned på glöden eftersom ohälsosam rök kan uppstå. Särskilda droppskålar av aluminium eller emaljerat stål kan användas för att fånga upp fettet.
  • Grilla inte rimmat kött. På grund av värmen kan ohälsosamma ämnen uppstå, så kallade nitrosaminer. Mest bekanta i den här gruppen är skinka, rökt fläsk, köttpaté och kassler. Inget av detta hör hemma på grillen.

Släck grillen & låt svalna

09

När grillningen är avslutad lägger du på locket på kolgrillen och stänger ventilationsspjällen. På gasolgrillen stänger du först av gastillförseln på flaskan och därefter brännaren.

Låt grillen svalna helt innan du börjar göra rent den. Läs om hur du rengör grillen här >>

OBS: Släck aldrig gasolflammor eller brinnande fett med vatten.

Förvara gasolflaskor säkert

10

Gasolflaskor får aldrig förvaras i direkt solljus, utan ska stå så svalt som möjligt. Stäng samtliga gaskranar efter användning och ställ flaskan i ett välventlilerat utrymme.

Sopsortera rätt

11

Grillavfall får enbart slängas i avsedda behållare av metall eller icke brännbart material.

Tre smarta tips för att grilla säkert

Vi visar hur du enklast tänder en kol- eller gasolgrill samt hur du håller koll på grilltemperaturen!

Sammanfattning

Eld är farligt – var därför noga med brandsäkerheten när du grillar. Lämna aldrig grillen obevakad utan håll den under noggrann uppsikt medan den är varm. Använd rätt sorts grillolja för att slippa farlig rök och lämpliga grillredskap för att undvika brännskador.

Mer om grillning

upp