Ta ett iskallt grepp om vintern – med våra halkbekämpningsprodukter!

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-12-03 klockan 08:00. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Sätta lökar – tips & råd

Sätta lökar – tips & råd

Är du sugen på att komma igång med att sätta lökar? Här hittar du information om olika lökar, vad du behöver tänka på när du ska sätta dem och matnyttiga tips för att få en blommande trädgård.

Olika typer av blomsterlökar

Alla växter med ett underjordiskt lagringsorgan kallas för blomlökar. Löken har allt som krävs för att utvecklas till en praktfullt blommande växt. Lökarna är indelade i två grupper – de som blommar på våren (höstlökar) och de som blommar på sommaren (vårlökar). De skiljer sig alltså inte bara i tidpunkten för blomning, utan även när du ska plantera blomlökarna.

Höstlökar

De blomlökar som blommar på våren inkluderar bland annat krokusar, tulpaner, påskliljor, hyacinter och snödroppar. Med andra ord de växter som inleder våren och gör dig på gott humör efter allt trist vinterväder! Vårens blomlökar planterar du på hösten.

Krokus

Krokusar

Krokusar blommar någon gång mellan februari och april. Krokusar finns som gula, lila samt vit och trivs när man planterar dem i en stor grupp. Den bägareformade blomman öppnar sig med de första solstrålarna och stängs igen på natten.

Påskliljor

Påskliljor

Påskliljor blommar från april till maj. Det finns både små och stora sorter av påskliljor. Det är bäst att plantera de små påskliljorna i grupper, medan de stora sorterna klarar sig på egen hand.

Tulpaner

Tulpaner

Tulpaner är förmodligen de mest kända vårblomman med störst variation av sorter. Man skiljer på tidig-, medel- och senblommande sorter. Genom att plantera flera olika sorter kan du få en blomningstid som sträcker sig mellan april och juni.

Hyacinter

Hyacinter

Hyacinter föredrar en solig plats. De avger en härlig doft och blommar länge om de inte torkar ut. Hyacinterblomningen börjar i mars.

Tips: Stötta hyacinternas stora blommor med en pinne, till exempel av bambu, så att de inte välter.

Vårlökar

På sommaren blommar bland annat dahlior, begonior och liljor. Vårlökarna är mycket känsliga för frost och det är därför du bara ska sätta dessa blomlökar på våren. Till skillnad från vårblommorna måste sommarblommorna grävas upp på hösten så att de kan överleva den kalla vintern och blomma igen året efter. Dock undantag för liljan. Liljan är tålig och kan sättas både vår och höst.

Dahlior

Dahlior

Dahlior är frostkänsliga och planteras därför inte förrän i april. Sen grävs de upp igen innan vintern för att överleva till nästa år. Låt dem vintervila i exemeplvis en källare.

I soliga lägen och med en humus- och näringsrik jord kan de nå höjder på upp till 1,3m. Dahliornas blomningstid sträcker sig från slutet av juni till den första frosten. Det finns många olika typer av dahlior, som också skiljer sig åt i utseende.

Liljor

Liljor

Det finns över 100 arter och ännu fler hybrider av liljan. Tillväxthöjden beror starkt på arten och kan nå upp till 2,40 m.

Den bästa platsen för liljan beror mycket på vilken sort du ska plantera. Det är därför smart att läsa på om just den sorten du skaffat, innan du planterar den. Du kan sätta löken mellan september och mars, då de är inte frostkänsliga.

Tips vid köp av blomsterlökar

Om du vill sätta blomlökar kan det vara bra att tänka på att de endast går att köpa under en ganska begränsad tidperiod:

  • Du kan vanligtvis köpa blomlökarna till vårblommorna i september och oktober.
  • Du kan köpa blomlökarna till sommar- och höstblommorna från mitten av februari till slutet av april.

Se till att blomlökarna är torra och mögelfria när du köper dem. Kolla också så att lökarna inte redan har groddar vid köp. Detta för att lökar som redan börjat växa gjort sig av med mycket energi. Till sist bör du tänka på att inte lagra blomlökarna under en längre tid, då det finns en risk att de torkar ut. Ju snabbare du sätter dem, desto bättre.

Sätta lökar på rätt sätt

Ett soligt läge, näringsrik och väldränerad jord och rätt tidpunkt är avgörande för blomlökar. Vi har alla tips du behöver för att lyckas med din löksätting!

Rätt plats för blomsterlökar

Blomlökar uppskattar inte för mycket vatten. Därför bör jorden vara genomsläpplig och näringsrik. Är jorden i din trädgård lerig och tung? Ta dig tid och arbeta in ett dränerande lager av sand eller grus i planteringshålet innan du sätter blomlökarna. Ett soligt läge är också viktigt.

Rätt tid att sätta lökar

När det kommer till planteringstiden beror det på om du vill sätta höst- eller vårlökar. Detta avgör tidpunkten för plantering.

Höstlökar: Beroende på hur vädret ser ut under hösten så sätter du höstlökarna någon gång mellan september och november. Det viktiga här är att blomlökarna sätts innan den första frosten.

Vårlökar: Du kan sätta vårlökarna så fort risken för nattfrost är över. I slutet av april är frostnätterna ofta över. Lökarna ska vara under jord senast i slutet av maj.

Sätta lökar

Sätta lökar – steg för steg

Sätta lökar

Att sätta blomlökar är inte svårt och kan göras i bara några få steg. Först gräver du ett planteringshål och tar bort jorden. Detta gör du lättast med ett lökjärn. Om jorden är lerig eller tung, lägger du ett dränerande lager av sand eller grus i planteringshålet. Planteringsdjupet beror på lökens storlek.

Tumregel: Sätt löken dubbelt så djupt som den är hög. Det finns dock ett undantag med begonior och dahlior, som ska sättas precis under ytan.

När planteringshålet är klart sätter du blomlöken: tryck försiktigt ner löken i jorden med spetsen uppåt. Du bör hålla ett mellanrum på 12cm för stora lökar och 5–7cm för små lökar. Gladioler sätts med ett mellanrum på 12cm, begonior på 25cm, liljor på 30cm och dahlior på 40cm mellanrum.

Innan du stänger igen planteringshålet med humusrik trädgårdsjord, kan du strö i lite benmjöl. Detta är ett bra gödningsmedel för just lökar. Vattna sedan direkt så att rotbildningen gynnas.

Tips:

Om du vill att blommorna ska se ut att växa mer naturligt kan du slänga en handfull lökar på marken och sätta dem just där de landar.

Sätta lökar i krukor

Har du ingen plats i trädgården eller bara en balkong? Då kan du sätta blomlökar i krukor eller blomlådor. Innan du sätter lökarna bör du se till att krukorna eller blomlådorna är frostbeständiga och att de har ett hål, så att överflödigt regnvatten kan rinna bort. Lägg först ett lager av lecakulor eller krukskärvor i botten av krukan eller blomlådan. Detta skyddar kärlet från att spricka på vintern.

Sätt lökar i krukor med lasagnemetoden

Tack vare lasagnemetoden kommer din balkong att blomma från tidig vår fram till maj om du sätter lökarna smart. När du använder lasagnemetoden sätter du olika lökar i jorden – i flera lager och förskjutna efter blomningstid och tillväxthöjd.

Läs mer om hur lasagnemetoden fungerar och få tips och inspiration av experten John Taylor >>

Sätta lökar i kruka

Tänk på:

Höga lökar som påskliljor och tulpaner ska utgöra bottenskikten, medan låga blommor som krokusar eller hyacinter är bäst placerade ovanpå.

Förvara blomsterlökar

De lökar som inte kan kan vara kvar i jorden efter blomning bör du gräva upp och förvara till nästa säsong. För att göra detta skär du bort de vissnade blommorna direkt efter blomningen. När bladen och stjälkarna också har dött kan du ta upp lökarna ur jorden. Ta bort all jord från dem och se till att de är torra.

Det bästa sättet att förvara blomlökar är i en låda. Detta gör du genom att lägga lökarna lager för lager med ett lager tidningspapper emellan och ställ lådan på en torr och sval plats.

Du kanske också är intresserad av

upp