Just nu bjuder vi på frakten för postpaket från 999 kr (gäller t.o.m. söndag). Läs villkor här >>

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
2024-05-01 08:00 - 18:00  
2024-05-09 08:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-04-27 klockan 12:25. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Så tar du hand om växter i stora krukor

Praktfulla växter i storka krukor – här hittar du information om vilka växter som passar i stora krukor, och hur du tar hand om dem på bästa sätt!

Så tar du hand om växter i stora krukor

Vad kan jag plantera i stora krukor?

Det finns givetvis en mängd olika växter du kan plantera i stora krukor. Bland annat gör sig oleander, olika sorters palmer och buxbom bra här! Något som har blivit populärt att plantera i stora krukor är medelhavsväxter såsom olivträd, citron, fikon och cypress. Nedan hittar du information om hur du håller efter dessa populära medelhavsväxter.

Oliver

Oliv

Blomningstid
Beroende på väder – försommar fram till juli.

Läge
Helsol och varmt.

Bevattning
Vattna sparsamt, undvik varaktig rotblöta.

Gödsling
En gång i månaden.

Övervintring
I ett ljust och svalt utrymme (5-8°C) för vinterförvaring, innan den första frosten kommer.

Citron

Citron

Blomningstid
Året om – huvudsaklig blomningstid från maj till juni.

Läge
Varmt och soligt. Skydda från vinddrag och regn.

Bevattning
Vattna ordentligt när det översta jordlagret har torkat ut, undvik varaktig rotblöta.

Gödsling
Med citrusnäring. Varannan vecka under våren, varje vecka från juni till september.

Övervintring
Från den första frosten fram till försommarens järnnätter: på en ljus plats med en temperatur mellan 3 och 13°C.

Fikon

Fikon

Blomningstid
Mars och juli.

Läge
Så soligt och skyddat som möjligt, exempelvis mot en husvägg.

Bevattning
Regelbundet men måttligt.

Gödsling
Gödsla en gång i veckan under ­tillväxtfasen från april ­­till ­september.

Övervintring
Vinterförvaras i ett svalt och frostfritt rum, optimal temperatur är mellan 0 och 10°C.

Cypress

Cypress

Läge
Sol, halvskugga eller skugga.

Bevattning
Regelbundet, men kan på sommaren då och då klara sig två till tre dagar utan vatten, undvik att låta vatten stå kvar i krukan.

Gödsling
Regelbundet under våren med komplettgödsel för barrväxter.

Övervintring
Frostkänsliga sorter (Exempelvis Cupressus sempervirens, Cupressus arizonica) vinterförvaras ljust och svalt, många sorter såsom Cupressus leylandii är vinterhärdiga och klarar sig utomhus.

5 tips för växter i stora krukor

Det finns en del saker att tänka på för att få sina växter att hålla länge. Här delar vi med oss av våra fem bästa tips för att dina växter i stora krukor ska hålla länge – och se strålande ut!

Vattna på rätt sätt

De flesta sydländska växter är relativt tåliga – men de reagerar ­mycket snabbt på felaktig vattning. Du bör vattna växterna först när jordytan har torkat helt. Om växterna står utomhus måste överflödigt regnvatten kunna rinna undan. Regnvatten är visserligen perfekt för bevattning, men innehåller mindre kalk än kranvatten, vilket gör att medelhavsväxter inte tål så stora mängder. Om växterna står svalt behöver de bara lite vatten, men jorden och rötterna i krukan får inte torka ut helt. Om växterna står på varmare ställen behöver de ­vattnas oftare. Vattnet får inte vara för kallt – tänk på att dessa växter ­kommer fån varmare trakter och därför inte gillar kallduschar.

Vattna rätt
Gödsla rätt

Ge växterna näring

Under huvudsäsongen bör du ge dina medelhavsväxter en närings­kick varje, eller åtminstone varannan vecka. FloraSelf®-näringen för balkong- och blomlådeväxter är anpassat till behoven hos denna typ av växter. Den flytande näringen verkar extra snabbt och bidrar till växternas utveckling, och till praktfulla blommor. För citrusfrukter lämpar sig ­FloraSelf® Select-citrusnäring. Det innehåller en kombination av kalium, fosfor och kväve för stora och saftiga frukter. Från och med augusti bör du sluta att ge näring till medelhavsväxterna.

Köp växtnäring i webbshoppen >>

Plantera om

För att växter i stora krukor ska utvecklas optimalt bör du plantera om dem vartannat till vart tredje år, under vårsäsongen. Unga växter bör planteras om varje år. Små rötter som letar sig ut genom hålen i botten på krukan är ett tecken på att krukan börjar bli för liten. Den nya krukan bör ha avrinningshål, och vara 2 till 8cm större än den gamla. Vi rekommenderar att använda planteringsjord av bra kvalité.

Köp planteringsjord i webbshoppen >>

Plantera om
Beskär rätt

Beskär växterna för snygg form

Om du har rest runt i Medelhavsområdet har du säkert lagt märke till att växterna där ofta är vackert beskurna. De pryder terrasser och balkonger perfekt formade som koner eller bollar. Detta har en lång tradition vid Medelhavet. Redan de gamla grekerna skred till verket och skapade fantastiska växtskulpturer i alla tänkbara former. Under renässansen återupptäcktes den gamla grekiska trädgårdskonsten. Sedan dess är formbeskurna växter ett stående inslag i alla medelhavsträdgårdar.

Köp sekatör i webbshoppen >>

Övervintra på rätt sätt

Subtropiska växter som är planterade i krukor är vana vid det milda vinterklimatet vid Medelhavet. Därför ogillar de minusgrader. Från oktober till maj bör de övervintra i ett frostfritt utrymme. Det behöver inte nödvändigtvis vara ett orangeri, men en vinterträdgård vore utan tvekan optimalt. Även rum utan uppvärmning, eller ljusa trapphus fungerar bra – huvudsaken är att det är ljust och svalt, mellan 5 och 7°C!

Efter vintern låter du växterna vänja sig vid den friska vårluften under dagtid för att sedan ställa in dem igen på kvällen. Är krukorna för stora för att släpas fram och tillbaka? Vänta i så fall med att ställa ut växterna till efter försommarens järnnätter.

Köp vinterskydd till växter i webbshoppen >>

Växthus & orangerier

Du kanske också är intresserad av

upp