Steg för steg-guide

Så sätter du upp en tapetbård

Så sätter du upp en tapetbård

Behöver dina väggar en liten detalj? Kanske är en tapetbård det som saknas! Med tapetbårder kan man göra mer än man tror. Med vackra tapetbårder kan du sätta färgaccenter på en enfärgad väggyta, rama in väggpartier eller fönster- och dörröppningar, eller använda bården som en brytpunk för att snyggt föra samman två väggfärger. Här visar vi hur du sätter upp en tapetbård – steg för steg!

Förberedelser

Innan du börjar bör du fundera i vilken höjd du vill sätta bården. Här är det fritt fram. Det är vanligt att man placerar den mitt på väggen (1,5–2 meter över golvet) men det går även att sätta den på andra sätt, exempelvis 10cm under rummets tak. Inramning av fönster, dörrar eller andra rumsöppningar är också en möjlighet.

Det här behöver du till ditt projekt

Dela av tapetytor med bård – steg för steg

01

Markera bårdens överkant på väggen med hjälp av ett vattenpass innan du skär till de övre tapetvåderna.

 Sätta tapetbård
02

Nu kan den övre ytan tapetseras fram till markeringen.

 Sätta tapetbård
03

Applicera limmet på bårdens baksida med pensel eller roller. Vik ihop bården med limsidorna mot varandra och låt den svälla i 5 minuter.

 Sätta tapetbård
04

Fäst bården mot den övre tapeten och tryck till den med en skarvrulle. Sätt nu upp de nedre tapetvåderna så att de överlappar bården något. Överlappen skärs av med tapetkniv utmed exempelvis en tapetavrivare.

 Sätta tapetbård
05

Tryck fast kanterna med skarvrullen. Överflödiga limrester tas bort med svamp och ljummet vatten.

 Sätta tapetbård

Tips:

När du väljer din bård bör du tänka på att det ska se snyggt ut tillsammans med befintliga väggar. Färgglada och mönstrade tapeter passar bäst till enfärgade bårder. Mönstrade bårder kan piffa upp enfärgade väggar.

Skapa tapetramar med bård – steg för steg

01

Att skapa ramar med tapetbårder kan ge ett mycket elegant intryck. Även här används i regel flera olika tapetmönster. För att ramarna ska bli exakta, behöver du ett tapetlod och ett vattenpass. Markera på väggen var bården ska sitta.

 Sätta tapetbård
02

Tapetsera fram till ramen, så att bården sedan kommer att täcka över tapetskarven. Tapetsera ramens inre del med ett annat tapetmönster.

 Sätta tapetbård
03

Låt tapetvåden lappa över nedåt. Skär sedan av båda tapetskikten vid överlappningen med en tapetkniv. Med denna metod får du en exakt tapetskarv.

 Sätta tapetbård
04

Dra av de avskurna tapetremsorna och torka bort överflödigt lim med svamp och ljummet vatten.

 Sätta tapetbård
05

Skär nu till den övre och de båda vertikala bårderna för en rektangulär ram. Skär till hörnen med en vinkelhake.

 Sätta tapetbård
06

Applicera bårdlim på de tillskurna bårdernas baksida, vik ihop och låt dem svälla 5 minuter.

 Sätta tapetbård
07

Limma fast bårderna centrerat över tapetskarvarna.

 Sätta tapetbård
08

Passa nu in den fjärde bården. Den kan även vara något längre och sedan passas in på väggen genom ett dubbelsnitt. Pressa alltid fast bårderna på väggen med hjälp av en skarvrulle. Avlägsna överflödigt lim. Nu är ramen färdig.

 Sätta tapetbård

Dörr- och fönsterinramning med bård – steg för steg

01

Öppningar, som exempelvis dörrar och fönster kan framhävas med en tapetbård. Se till att bårdernas avstånd blir symetriska när du planerar inramningen. Beräkna den nödvändiga bårdlängden – speciellt vid mönstrade bårder – och markera avstånden från dörren och fönstret med kartnålar på den tapetserade väggen.

 Sätta tapetbård
02

Bårderna med geringssnitt kan nu limmas fast utmed knappnålarna och tryckas fast med skarvrullen. Om geringssnittet inte passar exakt, kan du bättra på det med ett dubbelsnitt.

 Sätta tapetbård

Sätt bård vid valv – steg för steg

01

Skär av tapetvåderna längs rumsöppningen med en överskjutning på ca 1cm. Runt valv skär du skåror i tapetvåden varannan centimeter och limmar fast tapeten inåt i valvöppningen. Gör likadan runt den andra sidan av öppningen.

 Sätta tapetbård
02

Nu kan en passande bård klistras fast. Denna skapar en fin övergång mellan rummen. Om det inte finns en passande bård till den befintliga väggtjockleken kan du även skära ut dessa ur en tapet.

 Sätta tapetbård

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Mer om att tapetsera