Steg för steg-guide

Så tapetserar du med en Non-Woven tapet

Så tapetserar du med en Non-Woven tapet

Non-Woven tapeter har en stor fördel gentemot papperstapeter, eftersom tapeten sätts upp med tapetlim direkt på väggen. Väggen penslas med limmet och tapeten limmas direkt på väggen. Här visar vi hur du sätter upp en Non-Woven tapet!

Svårhetsgrad
Tid som krävs
1 Dag(ar)
Personer
1-2

Förberedelser

Innan du kan börja behöver du bestämma hur mycket tapet du behöver. Eurorullar är 0,53 m breda och 10,05 m långa. En rulle räcker alltså till ca 5 m² väggyta. Så här räknar du:
Löpmeter vägg x rumshöjd (i meter) / 5 = antal eurorullar
Spillet har tagits med i beräkningen.

Det här behöver du till ditt projekt

Tapetsera med en Non-Woven tapet – steg för steg

Förbered underlaget

01

Det kan vara bra att ta bort gamla tapeter innan du tapetserar om. Det bästa är att fukta dem med varmvatten, alternativt använda tapetloss, för att kunna skrapa av de enklare med en spackelspade. Om du inte tar bort gamla tapeter behöver du slipa ner och spackal över tapetskarvarna.

 Sätta non woventapet
02

Vatten- och rostfläckar grundas med en spärrfärg före tapetseringen så att fläckarna inte tränger igenom tapeten efteråt. Hål och sprickor spacklas och slipas. Är underlaget sugande eller mönstrat bör du grunda underlaget med en grundfärg för att få en jämn yta.

 Sätta non woventapet

Tapetsera med Non-Woven tapet

03

Non-Woven tapeter limmas direkt på väggen. Applicera Non-Woven limmet direkt på väggen med en limroller. Den särskilda limrollern gör det enkelt att fördela limmet jämnt överytan. Sätt fast Non-Woven tapeten på den limmade väggen.

 Sätta non woventapet
04

Du behöver inte skära till tapetvåderna innan. Sätt våden mot taket med en viss överlapp och rulla sedan ut tapeten så långt som det behövs och passa in den lodrätt. Rikta in den första våden med ett tapetlod.

 Sätta non woventapet

Observera:

Vissa tapetkollektioner kräver att man i stället skär av önskad längd på sin tapetvåd innan man limmar upp den på plats, då tapetvåden behöver vändas innan, för att komma på rätt håll.

05

Använd en tapetborste för att fästa tapeten och pressa ut eventuella luftblåsor. Tryck till våden i hörnen mot golv och tak med en spackelspade och skär av överlappen längs med verktygets kant med en tapetkniv.

 Sätta non woventapet
06

Non-Woven tapeter ska sättas kant i kant, det vill säga våderna ska inte överlappas. Tryck till skarvarna med en skarvrulle och avlägsna överflödigt lim med ljummet vatten.

 Sätta non woventapet

Observera:

På mönstrade tapeter finns det utöver de andra symbolerna på etiketten även en symbol för tapetmönstret. Symbolen förklarar vilken mönsterpassning som ska tillämpas. Mer information om det kan du läsa i guiden: Så tolkar du de olika tapetsymbolerna

Tapetsera väggen runt fönster

07

Väggar tapetseras utifrån hur ljuset faller in i rummet, alltså från fönstret ut mot hörnen. Tapeter utan mönsterpassning sätter du upp så här: Mät fönsterramen och lägg till 3cm marginal.

 Sätta papperstapeter
08

Dra av värdet från vådens bredd och märk upp avståndet som är kvar till fönstret (se exempel). Dra en linje för tapetvåden med hjälp av vattenpass eller lod. Limma den tillskurna våden och sätt den på väggen med 3cm skärsmån mot taket. Rulla sedan ut våden nedåt och passa in den mot linjen.

 Sätta papperstapeter
09

Gör ett vågrätt snitt i tapeten uppe vid fönsterramen så att du kan trycka dit tapeten på plats i ramen. Skär bort skärsmånen mot fönstret. Gör likadant på motsatta sidan av fönstret. Ovanför fönstret börjar du på mitten och tapetserar utåt vänster respektive åt höger.

 Sätta papperstapeter
10

Vid ramkanten ska du beskära skarven så att våderna ligger kant i kant. Skär ett snitt genom de två överlappande tapetvåderna och ta bort den överflödiga tapeten. Nedanför och ovanför fönsterbänken skär du till tapeten vågrätt.

 Sätta tapet
11

Direkt bakom elementen sätts ingen tapet. På angränsade väggar sätter du alla tapetvåder kant i kant.

 Sätta papperstapeter

Tapetsera runt dörren

12

Skär därefter ut tapetvåderna som ska sättas över dörren. Om tapeten har mönsterhöjd måste du ta hänsyn till mönsterpassningen när du ska skära ut våderna.

 Sätta non woventapet
13

Ett enklare sätt att tapetsera kan vara att kapa våden och sedan sammanfoga det avskurna stycket sömlöst i skarven. Här är det särskilt viktigt att vara noga så att skarven inte syns efteråt.

 Sätta non woventapet
14

Denna metod är lämplig att använda när tapetremsan (b) på väggen blir väldigt smal. Du är nu klar med ditt tapetprojekt!

 Sätta non woventapet

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Mer om att sätta tapeter