Fri frakt på postpaket från 999 kr – hela januari & februari. Läs mer >>

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-02-08 klockan 20:17. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Så tapetserar du på svåråtkomliga ställen

Lästid: 5 min.
Så tapetserar du på svåråtkomliga ställen

När du tapetserar konfronteras du alltid med vissa hinder, som dörrar, öppningar, fönster, kontaktuttag, element eller till och med hela trappuppgångar. Men du behöver inte oroa dig – vi har en lösning för alla problematiska områden och komplicerade ställen.

Tapetsera bakom element

Elementet måste naturligtvis vara avstängt och kallt när du arbetar på det. Att tapetsera bakom ett element kan vara svårt framför allt om det hänger nära intill väggen. Mät exakt var hållaren och rören går in i väggen. På dessa ställen måste du skära ett vertikalt snitt i tapetan och fortsätta tapetsera i remsor. Bakom elementet tapetserar du lättast genom att hänga små bordsdukstyngder på tapeten och låter den glida ner bakom elementet. Fäst försiktigt tapeten bakom elementet med en roller med långt skaft eller liknande och försök få den lodrät.

Tapetsera bakom element

Tapetsera fönsternisch

Mät den sista våden intill fönstret fram till karmen eller till ramen och lägg till lite extra. Tapetsera fram till fönstret och tryck fast den tillskurna tapeten lite lätt på ramen och runt hörnen på karmen. Ramens, fönsterbrädans, konstruktionens konturer trycks igenom. Skär in alla hörn och kanter med en liten sax eller mattkniv och vik in dem. Gör samma sak vid fönsternischen: klipp till våder plus konstruktionsdjup och lite extra. Skär av tapeten där den hänger på samma sätt.

Tapetsera fönsternisch

Tapetsera runt dörrar

Dörrar tapetserar man från den ena sidan. Kapa den sista våden innan dörrposten till rätt bredd och lämna en liten extra kant. Denna kan strykas fast på karmen när våden sätts dit, sedan markerar du kanten med bakänden på saxen, drar bort den och klipper av exakt vid vecket. Skär in en skåra i det övre hörnet på tapeten så att hörnets biten som står ut anpassar sig till hörnet – tapeten är ju exakt så mycket bredare ovanför dörrposten. Försök aldrig att tapetsera in mot dörrposterna från båda hållen – då kommer mönstret aldrig att passa. Därför bör man aldrig utgå från dörrar när man börjar tapetsera.

Tapetsera runt dörr

Tapetsera trapphus

Bygg först en arbetsplattform – du måste ju nå alla kanter och vrår. Ställ en stege på ett av de nedre trappstegen och luta den mot väggen mitt fram samtidigt som en utfällbar stege står uppe på trappavsatsen. Sätt ihop en av de övre stegpinnarna på den nedre stegen med en av de nedre stegpinnarna på den övre stegen med en byggställningsbräda. Om luckan som ska byggas över är större än 1,5m bör du använda två brädor över varandra. Bind fast brädorna ordentligt så att alla delar sitter fast ordentligt. Ta hjälp av ytterligare två personer som håller fast stegarna. Du måste flytta den här konstruktionen för att komma åt alla ställen på väggarna. En riktig målarställning är förstås det allra säkraste. Börja med den längsta våden och arbeta dig uppifrån och ner trappan därifrån. Skär sista av allt av överskottet längst ner på alla våder längs med golvlisten eller trappan.

Tapetsera i trapphus

Tapetsera vid strömbrytare och kontaktuttag

Stäng av strömmen vid säkringen innan du gör någonting. Skruva sedan bort skydden från strömbrytarna och kontaktuttagen. Nu behöver du bara tapetsera över dem. Se till att de lämnar avtryck i tapeten. När limmet har torkat skär du fram delarna. Tapeten skärs upp i x-form – men endast så långt att hålet inte syns senare under skyddet. Skär bort de trekantiga tapetbitarna och sätt tillbaka skyddet. En fin och slät övergång!

Tapetsera runt kontakt

Tapetsera lampanslutning i taket

När du tapetserar vid fast installerade lampkrokar och liknande tapetserar du fram mot stället i fråga och sedan skär du ett snitt ända ut till änden och tapetserar sedan runt remsa för remsa runt kroken. Sätt dit de två remsorna som vanligt. Om föremålet sitter nära vådens kant, kan du skära upp våden ut mot sidan och tapetsera in den. Skär av tapetkanten vid föremålet. Det bästa är att använda en tapetsax.

Tapetsera lampanslutning

Tapetsera runt kopplingsskåp

Ett kopplingsskåp kan man inte bara skruva bort. Man måste alltså tapetsera runt den. Mät ut exakt var det sitter och skär upp tapeten med ett kryss på det här stället, gör hålet 1-2mm större än skåpet. På så sätt minskar du risken för att tapeten rivs sönder när du försöker passa in den. Dra försiktigt över våden över skåpet när du sätter dit den. Sedan skär du bort de trekantiga bitarna och fäster kanterna runt skåpet med en skarvroller.

Tapetsera runt kopplingsskåp

Tapetsera hörn

Om det inte har satts in ett kantskydd kan man skydda hörnen med en vinkelprofil. Det finns sådana här hörnskydd i olika färger och material. En tunn PVC-vinkel är mest diskret. Limma fast hörnskyddet (om du inte köper självhäftande) på väggen och spackla övergångarna så att de blir jämna. Sedan kan du tapetsera över dem.

Tapetsera kanter

Mer om att tapetsera

upp