Steg för steg-guide

Så tapetserar du med en papperstapet

Så tapetserar du med en papperstapet

Papperstapeter finns i olika färger och med olika mönster – det finns något för alla smaker! Var kreativ och kombinera mönstrade tapeter med enfärgade tapeter. Det viktigaste är att du hittar tapeten och stilen som du tycker bäst om. Här får du lära dig hur du sätter upp en papperstapet – steg för steg!

1-2

Förberedelser

Innan du kan börja behöver du bestämma hur mycket tapet du behöver. Eurorullar är 0,53 m breda och 10,05 m långa. En rulle räcker alltså till ca 5 m² väggyta. Så här räknar du:
Löpmeter vägg x rumshöjd (i meter) / 5 = antal eurorullar
Spillet har tagits med i beräkningen.

Det här behöver du till ditt projekt

Tapetsera med papperstapet – steg för steg

Förbered underlaget

01

Det går att tapetsera ovanpå gammal papperstapet om den sitter fast ordenligt, i annat fall måste den tas bort vilket underlättas med en tapetloss. Om tapeten blöts upp med varmt vatten först går det lättare att lossa den med en spackelspade.

 Tapetsera – steg för steg
02

Du kan använda borste eller svamp att blöta med. Vattnet tränger lättare in i tapetlagren om du perforerar den med en piggroller först. Effekten blir också bättre om du använder en tapetloss att blöta med.

 Tapetsera – steg för steg
03

När den gamla tapeten väl är borttagen ska väggytan förberedas. Den måste vara torr, slät, ren, stabil och jämnt absorberande. Vatten- och rostfläckar grundas med en spärrfärg före tapetseringen så att fläckarna inte tränger igenom tapeten efteråt. Hål och sprickor spacklas och slipas.

 Tapetsera – steg för steg

Tapetsera väggarna

04

Skär till våderna med en mån på ca 10cm enligt mönstret. Vid tapeter utan mönster kan våderna skäras till i samma längd. Vid mönsterpassning skär du till varannan våd med hälften av mönstret förskjutet.

 Tapetsera – steg för steg
05

Applicera limmet i ett jämt lager. Arbeta från mitten av våden och ut mot kanterna. Limma bara så många tapetvåder som du kan sätta upp inom 10-15 minuter.

 Tapetsera – steg för steg
06

Lägg ihop varje våd med kanterna in motmitten, så att limsidorna ligger mot varandra. De kan nu rullas ihop ytterligare. Låt våderna svälla minst 3-5 minuter innan du sätter upp dom.

 Tapetsera – steg för steg
07

Rikta in den första våden med ett tapetlod. Sätt fast den första tapetvåden med ett övermått mot taket. Skär bort överlappen när våden riktats med lodet.

 Tapetsera papperstapet
08

Tryck sedan fast tapeten. Arbeta från mitten och utåt med en tapetborste. Var noga med att borsta ut alla luftblåsor.

 Sätta papperstapet
09

Skär av tapeten innan limmet torkat. Sätt sedan upp flera tapetvåder och passa in den lodräta kanten mot den förra tapeten.

 Sätta papperstaper
10

Tryck till skarvarna med en skarvrulle och avlägsna överflödigt lim med svamp och ljummet vatten. Tapeterna får inte torka för fort. Värm därför inte upp rummet för mycket och undvik drag.

 Sätta papperstapet

Tapetsera väggen runt fönster

11

Väggar tapetseras utifrån hur ljuset faller in i rummet, alltså från fönstret ut mot hörnen. Tapeter utan mönsterpassning sätter du upp så här: Mät fönsterramen och lägg till 3cm marginal.

 Sätta papperstapeter
12

Dra av värdet från vådens bredd och märk upp avståndet som är kvar till fönstret (se exempel). Dra en linje för tapetvåden med hjälp av vattenpass eller lod. Limma den tillskurna våden och sätt den på väggen med 3cm skärsmån mot taket. Rulla sedan ut våden nedåt och passa in den mot linjen.

 Sätta papperstapeter
13

Gör ett vågrätt snitt i tapeten uppe vid fönsterramen så att du kan trycka dit tapeten på plats i ramen. Skär bort skärsmånen mot fönstret. Gör likadant på motsatta sidan av fönstret.

 Sätta papperstapeter
14

Ovanför fönstret börjar du på mitten och tapetserar ut åt vänster respektive åt höger. Vid ramkanten ska du beskära skarven så att våderna ligger kant i kant. Skär ett snitt genom de två överlappande tapetvåderna och ta bort den överflödiga tapeten. Nedanför och ovanför fönsterbänken skär du till tapeten vågrätt.

 Sätta papperstapeter
15

Direkt bakom elementen sätts ingen tapet. På angränsade väggar sätter du alla tapetvåder kant i kant. Ditt tapetseringsprojekt är nu klart!

 Sätta papperstapeter

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Mer om att tapetsera