0 Önskelista 0 Varukorg
Hornbach Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2022-08-09 klockan 16:53. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Så tar du bort tapeter

Lästid: 4 min.
Ta bort tapeter

Är du sugen på en förändring? Då är det dags att byta tapeter! Men innan du sätter nya tapeter kan det vara läga att ta bort befintliga tapeter. Här beskriver vi hur du på bästa sätt tar bort spaltbara tapeter och hur du ångar bort tapeter som sitter hårt.

Förberedelser

Även om du bara ska ta bort tapeten kan det bli en del smuts. Flytta helst ut möblerna ur rummet, rulla ihop mattan, skruva ner allt som kan tas ner och täck över resten med täckplast. Stora föremål som du inte kan flytta, samt golvet, ska till exempel alltid täckas med täckplast – sedan är det bara att sätta igång.

Ta bort spaltbar tapet

Med lite tur är den gamla tapeten "spaltbar", det vill säga det övre skiktet kan dras av utan problem. Gör som när du drar bort ett klistermärke, leta efter ett hörn i underkant där du kan börja dra av det övre skiktet på tapeten.

Det undre skiktet kan sitta kvar – det bildar ett utmärkt underlag för den nya tapeten, förutsatt att den kan dras av jämnt, utan att det blir pappersbitar eller hål kvar. Om det bärande skiktet inte är slätt måste du laga de trasiga partierna. Det är enda sättet som du får till ett perfekt underlag på som du sedan kan använda.

Om det bärande skiktet är för trasigt måste det också tas bort. Ha på varmt vatten med några droppar diskmedel på de resterande tapetresterna med en roller eller borste och låt det verka i 10 till 15 minuter. Försäkra dig om att vattnet har sugits in helt. När det yttersta tapetskiktet börjar bilda små bubblor är det bara att skrapa bort det med en stel spackelspade.

Ta bort tapet som sitter hårt

Den som har renoverat en gammal byggnad någon gång vet hur svårt det kan vara att ta bort en gammal tapet – den sitter fast så himla hårt att man nästan inte får bort den från väggen. Men ingen panik, med rätt teknik och lämpligt verktyg får du även bort de här tapeterna från väggen!

I sådana fall ska du helst använda ett tapetborttaggningsmedel och låta det verka på väggen. Fördela lösningsmedlet jämnt över hela väggen med en roller eller pensel och låt det verka. Efter 15 till 20 minuters verkningstid kan du ta bort tapetvåderna. Ställen där tapeten sitter väldigt hårt får man fukta flera gånger och skrapa av dem bit för bit med en hård spackelspade.

Ta bort tapet med ånga

Satsa på varm ånga om du absolut inte kan få bort gamla tapeter eller om du inte alls känner för att skrapa och kämpa för att få bort dem från väggen. Genom att ånga bort tapetet med en tapetborttagare kan du snabbt få väck dina gamla tapeter – enkelt och effektivt!

Speciellt på ställen där det är svårt att få bort tapeterna har tapetborttagare med ånga visat sig vara mycket effektiva. Lägenheter med många vinklar, rum med snedtak och tapetserade innertak är inte bara svåra att tapetsera, det är minst lika svårt att ta bort tapeterna igen – vem står gärna och arbetar med händerna över huvudet eller sittandes på huk hela tiden?

Produkttips

Tapetångare WAGNER W20
Tapetångare WAGNER W20
Artikel Rating (1)
590,00 kr / st

Mer om tapeter

upp
HORNBACH