Önskelista 0 Varukorg 0

Ta hand om akvariefiskar

Akvarium

Det viktigaste i ett akvarium är definitivt invånarna! För utan dem så blir även det största akvariet tråkigt med tiden. Det finns en mängd unika, tropiska och färgglada prydnadsfiskar som kan fylla ditt akvarium med liv.

Lästid: 11 min.

Val av fisk

Precis som människor så har även fiskar olika karaktärer - vissa är ensamvargar och behöver sitt egna område, medan andra fiskar håller ihop i par eller i hela svärmar. Så innan du ger dig ut för att köpa dina akvariefiskar så rådfråga en specialist om vilka fiskarter som är lämpliga för ditt planerade akvarium.

Generellt så ska fisk som delar samma akvarium ha samma behov när det kommer till ljus, temperatur på vattnet och textur. Se också till att när du köper din fisk att de har olika levnadssätt i akvariet. Det finns fisk som simmar vid vattenytan, andra sorter håller sig längre ner i akvariet. Det finns arter som gillar att gömma sig bland växter eller olika typer av grottor, medans andra ligger på botten.

Det är också viktigt att du inte "överbefolkar" ditt akvarium, att du köper för många olika sorts fiskar. Speciellt som nybörjare så bör du börja med några få fiskarter. Du kan sedan köpa nya fiskgrupper varannan vecka så att de enskilda grupperna kan lugna sig och hinner acklimatisera sig till sitt nya hem innan nya invånare kommer.


En tumregel är att varje akvariefisk ska ha minst 2–3 liter vatten i akvariet per centimeter kroppsstorlek.

Är fisken 4 cm lång så ska den ha 8–12 liter vatten i akvariet till sin förfogan.

Akvariefisk i transportpåse

Transportera hem dina nya akvariefiskar

Innan du tillsätter fisk i ett nyinstallerat akvarium bör du vänta upp till 3 till 4 veckor, så att vattnet kommer upp i rätt temperatur och hittar rätt värden. Gör också ett vattentest innan du sätter ner fisken i vattnet.

När du har köpt ny akvariefisk transporteras denna i en påse från butiken. Det är viktigt att du då ser till att de transporteras försiktigt, utan större skakningar och att det inte heller tar för lång tid. Ju längre transporttiden är desto mer luft eller syre måste det vara i påsen – det är viktigt att du redan i djuraffären talar om detta så att de kan ge fisken rätt förutsättningar för sin transport.

Nu är det dags att installera fisken i sitt nya akvarium:

Placera försiktigt den slutna transportpåsen i akvariet i ca 20 minuter. Så du säkerställer en temperaturkompensation. Ju större temperaturskillnaderna är på vattnat i påsen och akvariet är desto längre bör du vänta. Öppna sedan försiktigt påsen och tillsätt gradvis (cirka var 10: e minut) vatten från akvariet in i påsen, så att vattennivån anpassas och att fisken sakta vänjer sig. Nu kan du släppa ut fisken ur påsen, in i sitt nya kungarike. Lyft försiktigt ut den tomma transportpåsen och säkerställ att det inte är någon fisk kvar i påsen.

De mest populära fiskarterna

Guppy

Precis som platy är guppy en av de mest populära akvariefiskarna. Guppy är en fisksort som tillhör de levandefödande tandkarparna. Guppyhonan läggar alltså inte ägg utan föder levande ungar. Det är en mycket populär fisk hos akvarienybörjaren. Fisken är färgglad och finns i många olika färgvarianter. Både guppy och platy är mycket sällskapliga fiskar och skall inte köpas ensamma, utan i en grupp. På grund av deras långa fenor bör guppyn inte dela akvarium med ciklider, barbs och kampfiskar, då dessa arter har en tendens att äta på fenor.

Platy

Platyn är en ytorienterad fisk och simmar i de övre regionerna av akvariet. Fiskarten finns i ett stort antal färger. På grund av deras anspråkslöshet är de särskilt lämpliga för nybörjare. Platyfisken är levandefödande tandkarpar, dvs de föder levande ungar. Akvariet bör innehålla en hel del växter då platyn behöver en stor del vegetabilisk föda för att trivas.

Kardinaltetra

Denna lilla stimfisk är en mycket fredlig och livlig akvariefisk som är mycket populär. För att kardinaltetran ska må bra och uppvisa ett normalt socialt beteende så krävs det att du köper minst 7 stycken första gången, men gärna fler så att det blir ett stim. Kardinaltetran föredrar ett akvarium där det är mycket växter, det finns gott om simutrymme men samtidigt platser att gömma sig på.

Pansarmal

Dessa sydamerikanska fiskar är sällskapliga och lugna av sin natur. De mustaschliknande utskotten vid munnen är typiska för havskatt och hjälper malen att känna sig fram och känna nya dofter. Ett lämpligt akvarium för malen innehåller gott om växter, har gott om gömställen och ett bottenmaterial som består av finkornig sand. Pansarmalen är en fredlig stimfisk och trivs bäst om det finns minst 6 stycken av samma sort i akvariet.

Fjärilsciklid

Fjärilscikliden är en relativt fredlig köttätare och allätare som vill leva i par i akvariet. Men även denna ciklid kan slåss, så därför bör du inte blanda upp den med så många andra arter, utan hålla dig till lugna fiskar som pansarmal och havskatt. Det är en populär akvariefisk men ställer dock ganska höga krav på vattenkvalitén, så det är inte den första fisken en nybörjare ska köpa.

Tigerbarb

Tigerbarben är en relativt trevlig, livlig och vanlig akvariefisk. Det man ska tänka på när man väljer att köpa barber av olika slag är att de gärna biter av fenorna från fiskar som har långa och lösa fenor. Tigerbarben är en färgglad stimfisk, håller man ett större stim i sitt akvarium så blir tigerbarben mindre benägen att bita på andra fiskars fenor. Den trivs i akvarium där det finns gott om gömställen, rötter och stenar. En annan sak som uppskattas är flytväxter som dämpar ljuset ner i akvariet.

Dvärggurami

Dvärgguramin är en något skygg men fredlig akvariefisk, kan bli något revirhävdande under lektiden. Arten trivs i låga akvarium som har gott om gömställen, den bygger egna bubbelbon i akvariet av växtdelar och alger. I dessa bon lägger sedan honan sina ägg som sedan vaktas av hanen. Innan du skaffar gurami till ditt akvarium så ska du se till att belysningen är något dunkel med hjälp av flytande växter och att cirkulationen inte är för stark.


Läs mer om de fiskar du kan köpa på HORNBACH Till fisksortimentet

Vård av akvariefisk

Om du vill ta hand om din fisk så ska du se till att det finns optimala och artenliga vattenförhållanden i akvariet. Självklart ska du mata din fisk med rätt foder och se till att akvarieteknik alltid fungerar.

Fisksjukdomar beror ofta på dåliga djurhållningsförhållanden. I den mån du regelbundet uppmärksammar renligheten och den ekologiska balansen i ditt akvarium, bör knappast några fisksjukdomar uppstå. Om fisken blir sjuk, finns det effektiva läkemedel.

Typiska tecken på fisksjukdomar är andningsproblem, skador och/eller fläckar. Även avgränsning och slöhet hos sällskaplig fisk kan vara en indikation på en sjukdom.

Symtom Möjlig orsak
Små vita prickar på kroppen och fenorna Vita pricksjukan
Gula fläckar Sammetssjuka (Gulddamm)
Fisk snappar på vattnets yta efter luft Vattenkvalitén eller angrepp på gälarna av parasiter (Gälmaskar)
Överdriven slembildning, mjölkaktig eller något gråaktig hudfärg Vattenkvalitén, hudgrummling (Costia, Trichodina & chilodonella)
Slemhinnan droppar från gallan Vattenkvalitén, angriper gallan med parasiter
Fisk med parasit, syns som utstickande hårstrån Vattenkvalitén, huden infekteras av parasiter (Lernaea)
Molniga ögon Vattenkvalitén, skador, bakteriell infektion
Inflammation på fenor och kropp Vattenkvalitén, Bakteriell fenröta
Sårbildning Bakterier
Bomullsliknande beläggning på kroppen Munsvamp (Flexibacter columnris)
Mörka fläckar och slöhet Vattenkvalitet, eventuellt en parasitinfektion och bakteriell infektion
Snabb eller oregelbunden andning Vattenkvalitet, angrepp på gallen av parasiter
Attackerad mun av bomull boll-liknande fluff på huvudet Munsvamp (Flexibacter columnris)
Läs mer och köp akvarieskötsel Till sortimentet

Foder för dina akvariefiskar

Här är några grundläggande fakta och tips om fiskmatning:

  • Välj foder som är anpassad i sin sammansättning till dina fiskar (i form av flingor, granuler, tabletter, fryst, etc).
  • Utfodra endast så mycket som fisken kan äta inom några minuter, rester kan påverka vattenkvaliteten. Maten ska ätas upp helt inom 2 till 3 minuter.
  • Fodertabletter för bottenfiskar får dock ligga i akvariet en längre tid. Ej uppäten mat går ner i bottenmaterialet och främjar algtillväxten och bottenklimatet. Den biologiska balansen kan skadas på längre sikt och inte minst, fisken hamnar i dödlig fara.
  • Precis som hos oss människor så kan fel foder för fisken leda till hälsoproblem. Fetma, organskada och organsvikt kan vara resultatet. Vissa fiskar tigger mer mat genom att 'snappa' med munnen vid vattenytan, det är då lätt att man ger fiskarna för mycket mat. Fisk är mycket energibesparande varelser.
  • Att fasta en dag i veckan är bra för akvariefiskar, de får annars maten serverade på silverfat och det är inte deras naturliga miljö. Bortsett från ungfisk, dessa bör istället matas flera gånger om dagen.
  • Eftersom akvarievatten främst förorenas av fiskavfall, är det viktigt att välja foder av hög kvalitet som fisken kan ta till sig maximalt av.

Olika utfodringsalternativ för akvariefisken

Akvariefiskarnas behov ser olika ut, det gäller även när det kommer till matning. Vissa fiskar matas på ytan, andra matas längre ner eller på botten av akvariet.

På fiskens mun kan du ofta känna igen deras utfodringsbehov:

Matform Foder Matintag
Konstant Flingor, crisp, sticks & torkade foderinsekter På vattenytan av akvariet
Terminal Flingor, granulat, gel-foder & crisp Mitten av akvariet
Mer sällan Flingor, granulat, gel-foder, tabletter, wafer & crisp På akvariets botten

Rätt mat för fisken

För att säkerställa att din fisk matas korrekt bör du ta hänsyn till deras matvanor när du väljer mat. Om du har ett blandakvarium med både skygg och alert fisk är lämpligt att använda små trick när du matar. Svagare fisk kan också matas med vissa typer av mat.

Flingor

Flingor

Flingor är idealiska för de flesta fiskar då de är ganska spröda. Tack vare att flingorna är så tunna så drar det till sig vatten fort och sjunker då ner mot botten. Näringsämnena i de flingor som sjunker ner till botten, löses upp fördelas i akvariets vatten. Tack vare att flingorna sjunker så kan både fisk som äter på vattenytan och längre ner i vattnet matas med detta foder.

Granulat

Granulat

Granulat är ett större foder men även detta drar till sig vatten och sjunker till botten efter en liten stund. Granulat passar därför bra för akvariefiskar som är bottenätare eller de som är något skygga. Granulat är ett foder som lämpar sig särskilt bra att använda i foderautomater, då kornen lätt rullar ut från apparaten tack vare sin regelbundna storlek och risken att de fastnar är minimal.

Crisp

Crisp

Crisps är mycket behändiga att fylla din foderautomat med, så att du kan säkerställa att fisken får mat även när du inte är hemma. Denna typ av foder innehåller ett högre energivärde än vad vanliga foderflingor gör.

Tabletter

Tabletter

Tabletter är lämpliga för alla akvariefiskar som lever nära botten, som havskatt, mal eller barber. Denna form av foder sjunker omedelbart ner till botten och löses upp där, med andra ord kan utfodringsplatsen bestämmas specifikt så att även skygga fiskar kommer att få mat.

Torkade foderinsekter

Torkade foderinsekter

Torkade larver och insekter är ett uppskattat tilläggsfoder för många akvariefiskar. Ska det användas som ett helfoder så krävs det att du kombinerar olika sorter, för att fisken ska få i sig tillräckligt med näringsämnen. Dock så flyter det torkade insekterna så detta foder passar bäst för fiskar som äter från ytan.

Sticks

Sticks

Sticks skiljer sig från granulat genom att detta foder är betydligt större och passar därför större akvariefiskar som ciklider eller dammfisk väldigt bra. En annan skillnad är att sticks flyter på vattenytan och har ett maskliknande utseende som tilltalar fisken. Skulle det bli foder över så kan detta enkelt avlägsnas med en håv.

Gel foder

Gel-foder

Gel-foder är ett fiskfoder som du köper i pulverform och sedan själv tillreder till en geléform. Slutprodukten blir mer naturlig för fisken att äta. Detta foder är berikat med en större mängd vitaminer, proteiner och fetter än vad ett torrt foder kan erbjuda.

Viktiga näringsämnen i fiskmat

Majoriteten av de vanligaste fiskarterna är omnivor, som ständigt är ute efter olika djur- och växtföda. Små kräftdjur, maskar, blötdjur, växter och alger står dagligen på matsedeln i fiskarnas naturliga miljö. Det finns också rena herbivor och köttätande.

Vid utfodring av fiskmat är det viktigt att säkerställa en balanserad och korrekt sammansättning av alla näringsämnen.

Man definierar följande näringsämnen:

Näringsgrupp Funktion
Protein Oumbärliga byggstenar för bildande av nya vävnader och därmed för tillväxten
Fett Viktigaste energibesparingen och nödvändig för bildandet av kroppsceller
Vitaminer Stöder immunförsvaret och metabolism
Kolhydrater Främsta energikällan
Kostfibrer Främjar digestion
Mineraler Byggmaterial för skelett och muskler, som bidrar till alla kroppsliga funktioner
Lär dig mer och köp mat till dina akvariefiskar Till sortimentet

Ryggradslösa djur

Förutom fisk blir de färgglada och ibland bisarra ryggradslösa djuren alltmer populära som akvariedjur. De fascinerande olika varelserna har nu tagit en fast plats i akvariet. Dessa inkluderar sniglar, som inte bara berikar den biologiska mångfalden i akvariet, utan också enkelt tar tillvara på användbara funktioner.

Räkor

Dessa djur finns i otroligt många färger och med olika mönster. Räkor är lämpliga - beroende på arten - för både nybörjare och professionella akvarieägare. Red Fire Räkor är mycket lättskött och en utmärkt räka för nybörjaren, dock ska du försäkra dig om innan du köper den att du vet vilka skötselråd den har när det kommer till exempelvis matning. Men det finns räkor som är mer avancerade och kräver en helt annan typ av skötsel, är attraktivare i färger och mönster och betydligt dyrare i inköp. Dessa arter kräver att du har stor kunskap bakom dig som akvarieägare. I sin naturliga miljö lever räkor i stor grupper, så du ska inte köpa enbart ett par stycken till ditt akvarium, utan minst tio stycken. De relativt små djuren kräver inte mycket utrymme, de är därför mycket populära att ha i nano akvarierna. Räkor älskar växter - speciellt de som kan beskrivas som feinfiedrig. Akvarieentusiaster kan verkligen arbeta hårt för att skapa de rätta miljöerna, där många växter är ett absolut måste. Växterna behöver inte alltid planteras ordentligt beroende på arten, man kan exempelvis placeras dessa på rötter eller på stenar. Detta skapar en mer naturlig miljö. Nano akvarister har gjort det till en hobby att sätta sin prestige med en särskilt attraktiv levnadsmiljö för räkan och sedan observera dem där. I vissa fall skapas nano-akvarier, som kan beskrivas som små konstverk av åskådare.

Kräftor

Förutom räkor så har kräftor blivit alltmer populär hos akvarieägare de senaste åren. Orange kräftor ser du ofta hos entusiaster för akvarium med ryggradslösa djur. På grund av deras reserverade sinnen och den lilla storleken kan dessa och andra arter hittas både i de stora blandakvarier och i det lilla nanoakvariet. Dvärgräkan anses vara de bästa rumskamraterna. Med en vattentemperatur mellan 10 och 25 ° C, kommer de att må bra i båda akvarierna. Precis som hos de flesta fiskar bör utfodring av krabbor framförallt vara, förutom frusen mat från olika mygglarver och växtbaserade torra livsmedel, äter de små varelserna också gurka och tomat. Uppmärksamma kannibalism! Dvärgkrabbor är ingen fara för varken växterna eller fisken i akvariet. Men inte alltför många individer av samma art bör bo i samma akvarie. Om det blir för färgglatt för den annars så fredliga krabban, äter den speciella egenskaper. För akvarium med en kapacitet på 60 liter är ett bestånd av sex kräftdjur optimalt. Kräftor uppskattar dunkel. Därför bör ljuset i krabbakvariet endast vara tillräckligt för växterna. Men givetvis ska ljuset vara tillräckligt för att du ska kunna se dina kräftdjur. Eftersom krabbor är mycket nyfikna djur som gillar att utforska omgivningen, bör du täcka akvariet väl. De kan inte klättra på akvariets släta väggar men de kan använda växter och annan inredning för att klättra upp till ytan.

Snäckor

Vem känner inte till sniglar från trädgården? Där äter de allt som dem hittar och kommer i dess väg, visst blir man inte sugen på att ha detta djur som husdjur? Men om du ser dessa djur i ett akvarium så kommer du snabbt förstå hur hjälpsamma de är och viktiga för naturens balans. Reptilerna är mestadels rester av originalet. En ramshorn snigel klarar till exempel av att ta bort alger från väggarna i ett nano akvarium inom några dagar. Däremot förblir djuret inte ensamt speciellt länge, det är en självfertilt och kan föröka sig utan en partner. Men den lite bisarra, snygga snigeln rensar också outtröttligt inredningen. I ett nano akvarium är detta ett bevis på att snigeln är en attraktiv och mycket flitig hjälpreda. En välkommen gäst i akvariet är zebrasnigeln. Snigeln med det intressanta husmönstret gillar att äta växtrester och alger, men lämnar friska växter åt sidan. Vattensniglar är inte bara användbara, många ser också käcka ut. Det finns många arter med ett färgstarkt hus, varav några är också lämpliga för odling i ett mycket litet akvarium.

Lär dig mer och köp akvaristik här Till sortimentet

Läs mer om hur du underhåller och dekorerar ditt akvarium

upp

HORNBACH använder cookies. När du fortsätter surfa på vår sida godkänner du användandet av cookies. Mer information

x