Önskelista 0 Varukorg 0

Värt att veta om akvarium

Värt att veta om akvarium

Har du ledsnat på att titta på TV? Skapa en vacker undervattensvärld i ditt hem, det finns inget mer spännande att titta på än invånarna i din egen självskapade värld. Här kommer vi att visa dig steg för steg hur du sätter upp ditt nya hem. Nu kör vi!

Läs mer och köp akvaristik här Till sortimentet

Vilket akvarium är rätt för mig?

Det finns många olika sorts akvarium och former av akvarier. Man kan dela in dessa i tre olika kategorier:

 • Färskvatten akvarium / Tropiskt akvarium: Detta akvarium är uppvärmt och lätt att hantera. Det är extra utmärkande med sina många färgglada och exotiska fiskar som lever här.
 • Kallvattenakvarium: Som namnet antyder så trivs här kallvattenfisk som inte behöver uppvärmd vatten.
 • Saltvattenakvarium: I ett saltvattenakvarium hålls exotisk saltvattenfisk som kräver särskild vård.

Dessa akvarier kan i sin tur delas in i:

Denna typ av akvarium är perfekt för nybörjare och är vanligast i sötvattenakvarier. I ett samhällsakvarium hittar du olika srts fiskar och växter som har funnit sin plats tillsammans och tar livet som det kommer. Vid valet av akvarietas invånare måste man se till att deras sociala beteende matchar och att de har samma krav när det gäller vattenkvalitet, temperatur och akvariumutrustning.

Denna akvarieart används ofta för avel av en viss fiskart, därför hålls endast en fiskart i ett artakvarium. Det används också när fisken har speciella och individuella krav på akvarieutrustningen.

Biotopakvariet bär detta namn, eftersom fisk, växter och andra invånare hålls här, som kommer från samma naturliga livsmiljö och kan här utvecklas optimalt tillsammans.

Detta akvarium används huvudsakligen av specialister inom akvariestik. Avelsakvarier är vanligtvis inga optiska höjdpunkter och används endast för avelning av vissa fiskarter. Dessa akvarier har vanligtvis speciella och extrema vattenvärden för att främja fiskens avelsframgång.

Nano-akvarier är dvärgarna bland akvarier. De är den minsta arten vivarium där dvärgräkor, dvärgkräftor, sniglar och mycket små fisk hålls. Den typiska volymen är mellan 10 och 60 liter.

Dimensioner och former på akvarier

Akvarium

De som ska köpa sitt första akvarie tycker ofta att det är bäst att börja med ett litet akvarium. Detta låter antagande mest logiskt, men det är fel! Nybörjare bör välja det största möjliga akvariet. Ett stort akvarium är mindre känsligt för problem med tekniken eller vattenvärden, det är helt enkelt mindre mottagligt. Därför bör du som nybörjare aldrig välja ett akvarie med en mindre volym än på 100 liter.

Ju större akvarium, desto lättare är det att underhålla det!

Det finns många olika storlekar, former och material på marknaden. Beroende på akvarie påverkar detta valet och antalet av fiskar eller levande varelser, växter och inredning. Vissa fiskarter behöver en stor vattenyta eftersom de föredrar att simma i olika delar av akvariet. Samtidigt är simningskomforten och därmed fiskens livskvalitet hög om akvariet är tillräckligt djup. Rektangulära akvarier är de mest populära och vanligaste. Dessa är vanligtvis tillverkade av glas.


Olika akvarieformer och storlekar:

Akvariets form

Förutom den mest populära rektangulära akvarietypen så finns det även hörnakvarier, femkantiga och sexkantiga former, vägg- eller kolonnakvarier samt panoramatankar med rundade frontrutor. Dessa former är intressanta och iögonfallande, men inte att rekommendera, eftersom de väsentligt begränsar fiskens rörelsefrihet och erbjuder lite eller inget tillbakadragande. Dessutom erbjuder de en mycket liten vattenyta, dvs förhållandet mellan vattenvolymen och ytan är inte korrekt.

Kompletta akvariumsatser är lämpliga för nybörjare. Där finns allt du behöver: akvariet, belysningen, värmestaven, filter och andra tillbehör. Några kompletta uppsättningar (akvariekombinationer) innehåller också en matchande möbel, som du kan plasera ditt akvarium på.

Akvariets storlek

Akvarier erbjuds t.ex. som 60 cm, 80 cm, 100 cm, 120 cm kar. Måttet anger här akvariets längd i centimeter. Ett vanligt 80 cm akvarium är vanligtvis tillgängligt i måtten 80 cm x 35 cm x 40 cm (bredd x djup x höjd). En trend de senaste åren är mycket små akvarium, så kallade nano-akvarier. Dem kan man köpa redan från 20 cm bredd. De är främst lämpliga för mindre varelser som små räkor, krabbor eller sniglar.


De vanligaste akvariestorlekarna:

Beteckning Mått / storlek (LxDxH) Volym
20 cm 20 x 20 x 25 cm 12 liter
25 cm 25 x 25 x 30 cm 20 liter
60 cm 60 x 30 x 30 cm 54 liter
80 cm 80 x 35 x 40 cm 112 liter
100 cm 100 x 40 x 40 cm 160 liter
120 cm 120 x 40 x 50 cm 240 iiter
150 cm 150 x 50 x 60 cm 450 liter
200 cm 200 x 60 x 60 cm 720 liter

Vattenvolym

Som ett alternativ till centimeter, anges akvariumstorlek också ofta i liter eller volym. Ett 80 centimeters akvarium motsvarar vanligtvis ett akvarium med en kapacitet på 112 liter.

Bruttovariumvolymen beräknas enligt följande:

Tumregel

Multiplicera akvariets bredd, djup och höjd och dela sedan resultatet med 1000. Det faktiska antalet liter (nettovolym) reduceras av akvariet (grus, växter, rötter, stenar etc.).

Längd x djup x höjd / 1000

Det är viktigt att veta akvariets volym för att bestämma vikten, t.ex. för att dosera medicinen korrekt och veta hur många fiskar som kan leva i akvariet tillsammans.

Läs mer och köp ditt akvarium här Till sortimentet

Starta ditt projekt: Installera ett akvarium

Tänk på ditt akvariums placering. Innan du sätter upp ditt nya akvarium är det bra att svara på följande frågor:

 • Vad ska akvariet stå på? (Akvariemöbel, skåp, lådor, ...)
 • Har jag ett eluttag nära akvariet? Det borde finnas tillgängligt nära för pump, belysning, värmare osv.
 • Direkt dagsljus bör undvikas. Placera det inte direkt framför ett fönster. Med konstant ljus främjar du algtillväxten och riskerar att få temperaturväxlingar i vattnet.
 • Var finns det tillräckligt med utrymme så att akvariet inte står ivägen?
 • Har jag ett handfat eller badkar i närheten för vattenbyten och rengöring?
 • Täcker min försäkring om det händer en olycka med mitt akvarium?

Tips!

Ett fullt akvarie väger mer än du tror! Se därför till att akvariet står stabilt och underlaget eller möbeln kan bära akvariet och dess innehåll.

Ytan måste också vara jämn, vibrationsfri och horisontell.

Placera vid behov en polystyrenplatta mellan underlaget och akvariet, vilket kan undvika punktbelastningar och kompensera för ojämnhet.

Vanliga misstag hos nybörjare på akvarium

 • Innan du köper akvariet får de framtida akvaristerna inte tillräckligt med information om sin nya hobby. Det är väldigt bra att läsa på lite och samla kunskap, så man är beredd på vilka krav som ställs på dig. På vår akvarieavdelning i varuhuset kan du få information om hur man ska starta upp ett akvarium på rätt sätt.
 • Du lägger ner fisk i ditt akvarium direkt efter att det har fått atten. Detta är ingen bra början, eftersom många fiskar kommer att dö efter en kort tid av nitritförgiftning. Uppstartstiden för ett akvarium är på ca. 3 veckor. I denna fas bildas de vitala filterbakterierna i ditt akvarium.
  Tips: Påskyndandet av filterbakterierna kan ske av en filterstart.
 • Fiskens krav är inte kända hos nybörjaren. Han har inte informerat sig tillräckligt om de olika fiskarternas levnadsförhållanden och skötsel. En möjlig konsekvens är att fisk som inte passar ihop (t.ex. aggressiv och svag fisk) placeras i samma akvarie.
 • Mycket är inte alltid bra: Många gånger köper nybörjare för många fiskar till sitt akvarie. En tumregel är: ca. 1 cm fisk per 2-3 liter vatten.
 • Att utfodra fisken ofta görs i välmening men har också en baksida. Fodret som inte äts upp ruttnar och vattenkvaliteten blir lidande, detta i sin tur leder till mindre välmående fiskar. "Less is more" gäller i detta fall.
 • Filtret rengörs för grundligt och för ofta.
 • Akvariet rengörs för grundligt, t.ex. från alger.
 • För många kemikalier används för att lösa problem som alger.

Detta bör du tänka på inför ditt inköp av ett akvarium:

Teknik Akvarium, internt filter eller externt filter, värmare, golvvärmekabel, belysning
Tillbehör Speciellt näringsmedium, grus / sand, termometer, fiskmat, timer, säkerhetsnät/lock, grusspatel, sax, pincett, växtstöd, skumplast
Dekoration Rötter, växter, bottenmaterial, perforerad sten, grottor, akvarium-bakgrund och lim
Skötsel/rengöring Akvarieförstärkare, vattenkonditioneringsapparat, algenmedel, naturbaserad vattenrenare, pH-testuppsättning och nitritprov, växtgödselmedel, magnetisk fönsterrenare, golvrenare (mulm bell), vattenbytespaket
Djur Fisk, vattenlevande växter, ryggradslösa djur
Läs mer och köp akvarieteknik här Till sortimentet

Läs mer om hur du underhåller och dekorerar ditt akvarium

upp

HORNBACH använder cookies. När du fortsätter surfa på vår sida godkänner du användandet av cookies. Mer information

x