0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
2024-03-28 06:00 - 20:00  
2024-03-29 09:00 - 18:00  
2024-03-30 09:00 - 18:00  
2024-03-31 09:00 - 18:00  
2024-04-01 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-03-19 klockan 10:10. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Så skapar du ett nanoakvarium

Så skapar du ett nanoakvarium

Nano är inne! Små akvarier är ett blickfång i varje vardagsrum – en mycket intressant, liten undervattensvärld. Men alla som köper ett nanoakvarium bör tänka på att nanoakvarier är något för akvarister med erfarenhet. Här går vi igenom vad du bör tänka på!

Förbered ditt nanoakvarium

  • Val av plats: Se till att nanoakvariet inte är så exponerat för solen. Placera det inte för nära en radiator. Det ska ha en stabil och horisontell yta att stå på. Det är praktiskt om det finns ett uttag i närheten för akvarietekniken.
  • Förbereda växter och dekoration: Skölj plantorna väl, ta bort plastkrukor, band etc. Använd endast dekorativa material som stenar och rötter som inte släpper ut ämnen som metall eller kalk i vattnet. Dekorativa föremål måste också tvättas noggrant före användning.
  • Rengöring av akvariet: Rengör nanoakvariet innan du ställer in det på plats. Använd endast varmt vatten och en mjuk ren svamp - inga rengöringsmedel.

Nano akvarium

Så skapar du en liten biotop

  • Installera teknik: Installera filter och belysning i enlighet med bruksanvisningen - vid behov även en doppvärmare.
  • Dekoration: Du kan släppa loss din fantasi medan du dekorerar. Nanoakvaristiken har blivit en trend framförallt eftersom det finns många kreativa människor inom dekoration. Några nano-akvarister har redan skapat verkliga konstverk i dessa små akvarier.
  • Fyll 2/3 av vattnet: Fyll akvariet med rumsvarmt vatten (ca 20 ° C). Var försiktig så att vattenstrålen inte förstör din miljö i akvariet. Håll t.ex. en tallrik för vattenstrålen så att det inte sprutar direkt ner i akvariet.
  • Använd växter: Klipp av en bit av rötterna om det behövs. Placera växterna med en pincett eller liknande i bottenmaterialet. Anlägg cirka 3/4 av bottenytan. Det är lämpligt att placera större växter längre bak så att de inte döljer sikten in, utan snarare teknik som du vill dölja.
  • Fyll upp: Fyll nu nanoakvariet helt, upp till cirka 3 cm under karets kant.
  • Slå på enheterna: Låt filtret köra fortlöpande. Ställ doppvärmaren på cirka 20-25 ° C. Anslut belysningen till en timer och låt den vara tänd 8 till 10 timmar per dygn.
  • Levande djur: Placera inte levande varelser omedelbart i akvariet. Vänta med det cirka 2-3 veckor. Om det behövs, tillsätt bakteriekulturer i vattnet. Kontrollera regelbundet vattenkvaliteten.

Bygg upp ett nanoakvarium

Du kan använda grus eller sand som substrat. Det är viktigt att grus- eller sandkornen har en jämn storlek. En annan kornstorlek kommer att få botten att stelna och vattnet kommer inte längre att kunna strömma igenom. Detta kan leda till syreutarmade områden i gruset som kan börja ruttna över tiden.

Använd endast grus eller sand med rundade kanter, för att förhindra att akvarieinvånare skadas.

Fyll aldrig på med grus eller sand som innehåller kalk! Ett sådant substrat härdar vattnet.

I framkant bör mindre substrat fyllas på medan det kan vara grövre baktill. Detta simulerar optiskt ett djupare akvarium och du kan observera akvarieinvånarna bättre. Som medelvärde rekommenderas att du planerar en bottenhöjd på cirka 5-6 cm, dvs cirka 4 cm fram och 6-7 cm på baksidan. När du bygger höjder måste du förvänta dig mer mark för att kunna bygga upp höjderna.

Vilka djur passar in i ett nanoakvarium?

De idealiska invånarna i nanoakvarier är färgglada räkor. Att observera dem kan vara både konstigt och fascinerande. Även sniglar är lämpliga invånare för de små akvarierna. Vissa av dem är också användbara som hårt arbetande vindrutetorkare.

Klassiska akvariefiskar som Platys, Skalare och Guppy hör inte till nanoakvariet. Även små arter behöver mer utrymme att simma på.

Nano akvarium

Vattenvård i nanoakvariet

Vårt kranvatten lever inte upp till de normer som räkor eller andra ryggradslösa djur eller fiskar behöver. Kranvatten kan nämligen innehålla små mängder av tungmetaller som koppar, zink, klor och andra kemikalier. Dessa är inte skadliga för oss människor, men de är för djuren och växterna i akvariet. Emellertid kan föroreningar hållas borta från akvarieinvånare genom vattenbehandlingsmedel, bakteriekulturer och filtrering.

Byt vattnet regelbundet eller genomför en partiell vattenförändring och kontrollera vattenkvaliteten och justera värdena till djurens behov om det behövs. Du kan när som helst få råd från våra kunniga projektrådgivare i HORNBACH-varuhusen.

Matning i ett nanoakvarium

Dvärgräkor behöver lite mat. De har en mycket låg ämnesomsättning och väger nästan ingenting. De lever också av mikroorganismer som sätter sig i sönderdelat material. Och så länge de hittar döda växtpartiklar och fina alger i akvariet, behöver de sällan matas.

Här är några grundläggande tips för utfodring i ett nanoakvarium:

  • Lägg aldrig för mycket mat i akvariet.
  • Ta för vana att ge invånarna i ditt nanoakvarium 1 till 2 dagars fasta per vecka.
  • Du hittar speciell mat för kräftdjur i våra varuhus, som har en zoo & akvariumavdelning, samt i vår webbshop.

Nano akvarium

Mer om akvarium

upp