Önskelista 0 Varukorg 0

Skapa ett nanoakvarium

Nano akvarium

Nano är inne! Små akvarier är ett blickfång i varje vardagsrum - en mycket intressant, liten undervattensvärld. Men alla som köper ett nano akvarium behöver veta: Nanoakvarier är något för akvarister med erfarenhet!

Lästid: 4 min.

Förberedelser för ditt nanoakvarie

 • Val av plats: Se till att nanoakvariet inte är så exponerat för solen. Placera det inte för nära en radiator. Det ska ha en stabil och horisontell yta att stå på. Det är praktiskt om det finns ett uttag i närheten för akvarietekniken.
 • Växter och förbereda dekoration: Skölj plantorna väl, ta bort plastkrukor, band etc. Skjut tillbaka rötterna i en längd av ca. 2 cm. Använd endast dekorativa material som stenar, rötter etc. som inte släpper ut ämnen som metall eller kalk i vattnet. Dekorativa föremål måste också tvättas noggrant före användning.
 • Rengöring av akvariet: Rengör nanoakvariet noggrant innan du ställer in det på plats. Använd endast varmt vatten och en mjuk ren svamp - inga tvättmedel.

Nano akvarium
Läs mer och köp nanoakvaristik här Till sortimentet

Hur man skapar en liten biotop

 • Installera teknik: Installera filter och belysning i enlighet med bruksanvisningen - vid behov även en doppvärmare.
 • Dekoration: Du kan släppa loss din fantasi medan du dekorerar. Nanoakvaristiken har blivit en trend framför allt eftersom det finns många kreativa människor inom dekoration. Några nano-akvarister har redan skapat verkliga konstverk i dessa små akvarier.
 • Fyll 2/3 av vattnet: Fyll i rumsvarmt vatten (ca 20 ° C). Var försiktig så att vattenstrålen förstör din miljö i akvariet. Håll t.ex en tallrik för vattenstrålen så att det inte sprutar direkt ner i akvariet.
 • Använd växter: Klipp av en bit av rötterna om det behövs. Placera växterna med en pincett eller liknande i bottenmaterialet. Anlägg ca. 3/4 av bottenytan. Det är lämpligt att placera större växter längre bak så att de inte döljer sikten in, utan snarare teknik som du vill dölja.
 • Fyll upp: Fyll nu Nano-akvariet helt, upp till ca. 3 cm under karets kant.
 • Slå på enheterna: Låt filtret köra fortlöpande. Ställ doppvärmaren på ca 20 ° C. Anslut belysningen till en timer och låt den vara tänd 8 till 10 timmar per dygn.
 • Levande djur: Placera inte levande varelser omedelbart i akvariet. Vänta med det ca. 2-3 veckor. "Om nödvändigt, tillsätt bakteriekulturer i vattnet. Kontrollera regelbundet vattenkvaliteten.

Bygg upp ett nanoakvarie

Du kan använda grus eller sand som substrat. Det är viktigt att grus- eller sandkornen har en jämn storlek. En annan kornstorlek kommer att få botten att stelna och vattnet kommer inte längre att kunna strömma igenom. Detta kan leda till syreutarmade områden i gruset som kan börja ruttna över tiden.

Använd endast grus eller sand med rundade kanter, för att förhindra att akvarieinvånare skadas.

Fyll aldrig på med grus eller sand som innehåller kalk! Ett sådant substrat härdar vattnet.

I framkant bör mindre substrat fyllas på medans det kan vara grövre baktill. Detta simulerar optiskt ett djupare akvarium och du kan observera akvarieinvånarna bättre. Som medelvärde rekommenderas att du planerar en bottenhöjd på ca. 5-6 cm, dvs ca. 4 cm fram och 6-7 cm på baksidan. När du bygger höjder måste du förvänta dig mer mark för att kunna bygga upp höjderna.

Vilka djur passar in i ett nanoakvarium?

De idealiska invånarna i nanoakvarier är färgglada räkor, särskilt de fredliga, lättskötta och resistenta dvärgräkarna. De är fascinerande varelser med mestadels extremt attraktiva färgämnen. Att observera dem kan vara både konstigt och fascinerande.

 • Om du endast eller delvis vill ha krabbor i, ta reda på exakt vilken art som kommer överens med varandra. Eftersom det finns flera rovdjur eller arter som kämpar mot varandra.
 • Även sniglar är lämpliga invånare för de små akvarierna. Vissa av dem är också användbara som hårt arbetande vindrutetorkare.
 • Fisk, klassiska akvariefiskar som Platys, Skalare och Antennenfische hör inte till Nano-akvariet. Även små arter behöver mer utrymme att simma på. Dessutom har fisken andra krav och deras högre metabolism kan snabbt leda till överfruktning med små mängder vatten. Ändå finns det några små fiskarter som kan hållas i nanoakvarier med en kapacitet på ca. 30 liter. Exempel på detta: Zwergrasbora, Boraras brigittae, Danio margaritatus eller Schwanzfleckbärbling.

Nano akvarium
Läs mer och köp akvariefisk här Till sortimentet

Vattenvård i nanoakvariet

Vårt kranvatten är den bästa kontrollerade maten för alla, men det lever inte upp till de normer som räkor eller andra ryggradslösa djur eller fisk behöver. Kranvatten kan nämligen innehåller små mängder av tungmetaller som koppar, zink, klor och andra kemikalier. Dessa är inte skadliga för oss människor, men de är för djuren och växterna i akvariet. Emellertid kan föroreningar hållas borta från akvarieinvånare genom vattenbehandlingsmedel, bakteriekulturer och filtrering.

Byt vattnet regelbundet eller genomför en partiell vattenförändring och kontrollera vattenkvaliteten och justera värdena till djurens behov om det behövs. Du kan när som helst få råd från våra kunniga projektrådgivare i HORNBACH-varuhusen.

Matning

Dvärgräkor behöver lite mat. De har en mycket låg ämnesomsättning och väger nästan ingenting. De lever också av mikroorganismer som sätter sig i sönderdelat material. Och så länge de hittar döda växtpartiklar och fina alger i akvariet, behöver de sällan matas.

Här är några grundläggande tips för utfodring i en nano-akvarie:

 • Lägg aldrig för mycket mat i akvariet.
 • Det som inte har ätits upp efter 24 timmar bör sugas upp.
 • Ta för vana att ge invånarna i ditt nanoakvarium 1 till 2 dagars fasta per vecka.
 • Du hittar speciell mat för kräftdjur i våra varuhus, som har en zoo & akvariumavdelning, samt i vår webbshop.

Nano akvarium
Läs mer och köp fiskfoder här Till sortimentet

Läs mer om hur du underhåller och dekorerar ditt akvarium

upp

HORNBACH använder cookies. När du fortsätter surfa på vår sida godkänner du användandet av cookies. Mer information

x