Mina önskelistor 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799 - 300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
2024-12-24 09:00 - 14:00  
2024-12-25 stängd
2024-12-26 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-12-14 klockan 06:59. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.

Dekoration ser inte bara bra ut, det fungerar också som en gömställe för din fisk och kan också dölja teknisk utrustning. Många dekorativa föremål som vattenplantor, är också vackra i akvariet. Ett väldesignat akvarium lockar omedelbart allas uppmärksamhet och blir rummets blickpunkt. Förutom akvarieinvånarna är vattenplanterna en viktig bit i hur ditt akvarium upplevs.

Men det är inte allt! Växterna producerar syre, vilket är viktigt för fisken. Dessutom extraherar de överskott av näringsämnen från vattnet, som tränger in genom maten.

Akvarieväxter

För att välja rätt akvatiska växter för ditt akvarium, bör du konsultera en specialist på förhand för att bestämma om plantorna efter eget val kan klara akvarievattnets temperatur och hårdhet. De ska också vara lämpliga för fisken du håller i ditt akvarium. Fråga våra projektrådgivare på ditt HORNBACH varuhus.

  • Konstgjorda vattenväxter: Konstgjorda akvarieväxter finns i ett brett utbud av former och färger. De är tillverkade av resistenta och "underhållsfria" material som silke eller plast.
  • Naturliga akvarieväxter: Dessa är värdefulla hjälpmedel för den ekologiska balansen. De absorberar ämnen som ammoniak, nitrit och fosfat och bidrar därmed till filtreringsprocessen. Dessutom producerar naturliga vattenlevande växter syre och absorberar koldioxid, vilket gynnar hela akvariet och dess fördelaktiga bakterier.

  • Ta bort överskott av växtsubstrat från rötterna och klipp av rötterna ungefär en fjärdedel med en sax.
  • Plantera akvariet växter i grupper istället för individuellt.
  • Se till att du planterar minst 40% av basområdet. Vattenväxter är en livsförsäkring för fisken, för att bibehåller den biologiska balansen i akvariet. Välj dem beroende på växtens höjd, akvariets höjd och planteringsplatsen (t.ex. förgrund eller bakgrund).
  • Placera snabbväxande vattenväxter (t ex hårnixer) i bakgrunden. Tryck ner rötterna i marken och håll dem nere med stenar.
  • Använd akvatiska växter i mitten av akvariet bredvid (t.ex. Amazon svärdsplantan).
  • Placera de små plantorna i förgrunden (t ex lilla spjutblad). De kompletterar den övergripande bilden. Ridplanter gör också en bra front. De är bäst att fästa vid omgivande stenar eller rötter med nylontråd.

Akvariebelysning

Behöver vattenlevande växter gödselmedel?

Ja, för att de absorberar näringsämnen över hela ytan. Vattenväxter behöver därför flytande näring för att absorbera vissa näringsämnen via bladen och annan annan näring för att absorbera näringsämnen via rötterna. Den ultimata kicken ges av ytterligare CO2-ämnen, eftersom kranvatten eller källvatten inte innehåller tillräckligt med koldioxid.

Koldioxidnäring förhindrar också algtillväxt. Den stöder växternas tillväxt, och detta konkurrerar med algernas tillväxt.

Varför är friska växter så viktiga för mitt akvarium?

Om växterna är friska är akvariet friskt och framförallt invånarna. Eftersom fotosyntesen av växterna producerar syre - som alla akvariums invånare behöver. Flora är också viktigt för jorden. Friska växter skapar ett mikroklimat i jorden genom sina rötter. Detta förhindrar bildandet av syrefria ruttna zoner. Och i slutändan har plantans hälsa också en optisk effekt. Växter som har allt som de behöver lyser i starka färger och ser helt enkelt bättre ut.

"Ljus, gödsel och CO₂ hänger ihop!

Gödning separat är inte tillräckligt. Ljus, CO2 och näringsämnen måste samordnas korrekt. Om så inte är fallet, proliferera alger, eftersom de kan använda näringsöverskott mycket bättre än andra akvariumplantor.

Installerar växter i akvariet

  • Fotobakgrunder för akvarier: En fotovägg kan effektivt komplettera ditt akvariums utseende och få stor inverkan på helhetsintrycket. Och de är också praktiska. För bakom bakväggarna kan du dölja fula kablar, trådar, lysrör och liknande.
  • Dekorativa element: Innan du utrustar akvariet med dekorationer så ska det först vara på plats inne, rent och torrt. Fördela först tunga element (t ex stenar och rötter), fyll i grus, sätt sedan in en bild om det behövs. Viktigt: Placera inte stenar nära glaset! Tvätta alla dekorationsartiklar noggrant innan de sätts in i akvariet och använd inte kalkig sand för dekoration i akvariet! Du bör också hålla fingrarna från dekorationsföremål som kan släppa färg.

Akvariedesign

Går du och drömmer om exotiska och mystiska landskap? Till exempel mangrove skogar, djungeln i Borneo eller Everglades i Florida? Sätt där stopp för din vandringslust och ta med dessa fascinerande landskap in i ditt akvarium.

Exotiska miljöer eller aquascaping är en teknik inom akvaristik som handlar om att skapa spännande landskap under vatten.

upp