Ta ett iskallt grepp om vintern – med våra halkbekämpningsprodukter!

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-12-03 klockan 07:42. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Akvariedekoration och design

Akvariedekoration och design

Oavsett vilka växter, bakgrundbilder, grus, stenar, skulpturer och träelement du väljer till ditt akvarie - du skapa din egen fascinerande undervattensvärld! Samtidigt finns det otaliga möjligheter som kan hjälpa dig att skapa ditt eget individuella akvarium.

Välj rätt akvarieväxter

Dekoration ser inte bara bra ut, det fungerar också som en gömställe för din fisk och kan också dölja teknisk utrustning. Många dekorativa föremål som vattenplantor, är också vackra i akvariet. Ett väldesignat akvarium lockar omedelbart allas uppmärksamhet och blir rummets blickpunkt. Förutom akvarieinvånarna är vattenplanterna en viktig bit i hur ditt akvarium upplevs.

Men det är inte allt! Växterna producerar syre, vilket är viktigt för fisken. Dessutom extraherar de överskott av näringsämnen från vattnet, som tränger in genom maten.

Akvarieväxter

För att välja rätt akvatiska växter för ditt akvarium, bör du konsultera en specialist på förhand för att bestämma om plantorna efter eget val kan klara akvarievattnets temperatur och hårdhet. De ska också vara lämpliga för fisken du håller i ditt akvarium. Fråga våra projektrådgivare på ditt HORNBACH varuhus.

 • Konstgjorda vattenväxter: Konstgjorda akvarieväxter finns i ett brett utbud av former och färger. De är tillverkade av resistenta och "underhållsfria" material som silke eller plast.
 • Naturliga akvarieväxter: Dessa är värdefulla hjälpmedel för den ekologiska balansen. De absorberar ämnen som ammoniak, nitrit och fosfat och bidrar därmed till filtreringsprocessen. Dessutom producerar naturliga vattenlevande växter syre och absorberar koldioxid, vilket gynnar hela akvariet och dess fördelaktiga bakterier.

Välja rätt växter

Innan du lägger ner fisken eller växterna i akvariet, så ta reda på om din fisk kanske gillar de valda växterna "att äta". Det finns fiskarter som gillar att utrota vattenlevande växter. Om du har till exempel vissa havskattarter, är det bäst att använda mer robusta, dvs hårda plantor.

Installera växter i ditt akvarium

 • Ta bort överskott av växtsubstrat från rötterna och klipp av rötterna ungefär en fjärdedel med en sax.
 • Plantera akvariet växter i grupper istället för individuellt.
 • Se till att du planterar minst 40% av basområdet. Vattenväxter är en livsförsäkring för fisken, för att bibehåller den biologiska balansen i akvariet. Välj dem beroende på växtens höjd, akvariets höjd och planteringsplatsen (t.ex. förgrund eller bakgrund).
 • Placera snabbväxande vattenväxter (t ex hårnixer) i bakgrunden. Tryck ner rötterna i marken och håll dem nere med stenar.
 • Använd akvatiska växter i mitten av akvariet bredvid (t.ex. Amazon svärdsplantan).
 • Placera de små plantorna i förgrunden (t ex lilla spjutblad). De kompletterar den övergripande bilden. Ridplanter gör också en bra front. De är bäst att fästa vid omgivande stenar eller rötter med nylontråd.

Akvariebelysning

Behöver vattenlevande växter gödselmedel?

Ja, för att de absorberar näringsämnen över hela ytan. Vattenväxter behöver därför flytande näring för att absorbera vissa näringsämnen via bladen och annan annan näring för att absorbera näringsämnen via rötterna. Den ultimata kicken ges av ytterligare CO2-ämnen, eftersom kranvatten eller källvatten inte innehåller tillräckligt med koldioxid.

Koldioxidnäring förhindrar också algtillväxt. Den stöder växternas tillväxt, och detta konkurrerar med algernas tillväxt.

Plantor av hög kvalitet främjar bra vattenvärden!

Speciellt snabbväxande växter som kanadensisk eller mörkgrön vattenpest absorberar fosfater och nitrater och därmed förhindrar överdriven algtillväxt.

I allmänhet växer bara vitala, kraftfulla växter snabbt och kan utföra sina vitala funktioner. HORNBACH lägger därför stor vikt vid att vattenplanterna kommer från plantskolor som lägger vikt vid odling av högkvalitativa vattenväxter.

Varför är friska växter så viktiga för mitt akvarium?

Om växterna är friska är akvariet friskt och framförallt invånarna. Eftersom fotosyntesen av växterna producerar syre - som alla akvariums invånare behöver. Flora är också viktigt för jorden. Friska växter skapar ett mikroklimat i jorden genom sina rötter. Detta förhindrar bildandet av syrefria ruttna zoner. Och i slutändan har plantans hälsa också en optisk effekt. Växter som har allt som de behöver lyser i starka färger och ser helt enkelt bättre ut.

"Ljus, gödsel och CO₂ hänger ihop!

Gödning separat är inte tillräckligt. Ljus, CO2 och näringsämnen måste samordnas korrekt. Om så inte är fallet, proliferera alger, eftersom de kan använda näringsöverskott mycket bättre än andra akvariumplantor.

Installerar växter i akvariet

Designa ett vackert akvarium

 • Fotobakgrunder för akvarier: En fotovägg kan effektivt komplettera ditt akvariums utseende och få stor inverkan på helhetsintrycket. Och de är också praktiska. För bakom bakväggarna kan du dölja fula kablar, trådar, lysrör och liknande.
 • Dekorativa element: Innan du utrustar akvariet med dekorationer så ska det först vara på plats inne, rent och torrt. Fördela först tunga element (t ex stenar och rötter), fyll i grus, sätt sedan in en bild om det behövs. Viktigt: Placera inte stenar nära glaset! Tvätta alla dekorationsartiklar noggrant innan de sätts in i akvariet och använd inte kalkig sand för dekoration i akvariet! Du bör också hålla fingrarna från dekorationsföremål som kan släppa färg.

Akvariedesign

Trendigt tema: Exotisk miljö

Går du och drömmer om exotiska och mystiska landskap? Till exempel mangrove skogar, djungeln i Borneo eller Everglades i Florida? Sätt där stopp för din vandringslust och ta med dessa fascinerande landskap in i ditt akvarium.

Exotiska miljöer eller aquascaping är en teknik inom akvaristik som handlar om att skapa spännande landskap under vatten.

 • 
				Akvariemiljö
 • 
				Akvariemiljö
 • 
				Akvariemiljö
 • 
				Akvariemiljö

Vad innebär aquascaping?

Termen aquascaping kommer från det engelska ordet landskapet. Aquascapingens målsätting är att återskapa ett naturlandskap som finns över vatten, fast under vatten. Dessa kan vara skogar, bergskedjor eller klyftor. Även en mosstäckt trädstubbe kan fungera som en modell.

Uppmärksamhet på detaljer är inte det viktigaste. Det handlar om att skapa stämningar genom olika växter och användningen av ljus.

Konstruktionen av ett akvarium är uppdelad i hardscapes och softscapes.

 • Hardscapes är, som namnet antyder, hårda material som grus, sand, stenar och skogar.
 • Softscapes är plantorna.

Hardscape-delarna är nödvändiga för grundkonstruktionen. Konsten ligger i att placera skogar och stenar på ett sådant sätt att en harmonisk bild skapas. Detta är skillnaden mellan aquascaping och klassisk akvaristik. Det är nästan en konstform hur landskap skapas från dessa råmaterial utan att vara perfekt eller konstruerat. Om du vill närma dig denna form av akvaristik först kan du börja i liten skala och sedan förbättra och utöka denna.

För en balanserad design av det naturliga akvariet behövs inte bara stenar, sand och trä utan även växter. De bildar de så kallade Softscapes och därmed den viktiga levande motsvarigheten till det grova.


Läs mer om hur du underhåller och dekorerar ditt akvarium

upp