0 Önskelista 0 Varukorg
Hornbach Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2022-08-20 klockan 07:50. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.

Vinylgolvets materialuppbyggnad

Grundmaterialet som är tillverkat av vinyl återfinns inom alla områden i vardagen: i förpackningar, i medicinteknik, i bil- och byggindustrin. Vinyl består av stensalt och petroleum samt naturliga fyllämnen som krita och kalksten. Vinylgolv innehåller inga farliga emulgeringsmedel, inga tunga metaller och inget bly. Mellan vinylgolv och PVC-golv finns det nästan ingen skillnad – begreppen kan användas som synonymer. Nedan beskrivs hur de olika typerna av vinylgolv är uppbyggda.

Vinylbrädor

Limmad vinyl eller självliggande vinyl? Vinylbrädor limmas antingen över hela ytan med ett passande vinyllim eller med en självhäftande baksida. De lösa vinylbrädorna häftar med en gummerad baksida.

Vinylbrädor som limmas på hela ytan består av:

1. Skyddsskikt
2. Slitskikt
3. Design
4. Tryckskikt
5. Glasfiber
6. Medelskikt
7. Glasfiber
8. Baksidans skikt

Vinylbrädornas uppbyggnad

Självliggande vinylbrädor består av:

1. Skyddsskikt
2. Slitskikt
3. Design
4. Tryckskikt
5. Glasfiber
6. Medelskikt
7. Glasfiber
8. Baksidans skikt

Självliggande vinylbrädor

Självhäftande vinylbrädor består av:

1. Slitskikt
2. Design
3. Bärande skikt
4. Lim
5. Skyddsfolie

Självhäftande vinylbrädor

Klickvinyl

Klickvinyl läggs flytande dvs. brädorna fästs inte på underlaget. Brädorna läggs med ett klick-läggningssystem som är typiskt även för laminat, parkett och korkgolv.

Klickvinyl består av:

1. PU behandlad yta av högsta kvalité
2. 0,2mm slitskikt
3. Förstärkt vinylbärskiva
4. Motdrag med antihalk baksida

Klickvinyl

Klickvinyl med bärskiva

Uppbyggnaden på den här brädan är nästan identisk med klick-vinylens men bärskivan är mycket starkare och gör vinylbrädan stadigare. Vissa tillverkare använder dessutom ett korkskikt som underlag i brädan. Även dessa vinylbrädor läggs med ett klick-läggningssystem på golvet.

Klickvinyl med bärskiva består av:

1. Transparent, slittåligt UV-skikt
2. Transparent vinyl slitskikt
3. Tryckt vinyl-dekorskikt
4. Vinyl bärskikt
5. HDF-bärskiva
6. Tillval: korkskikt som dämpande material

Klickvinyl med bärskiva

Vinylgolvets kvalitetsegenskaper

Vinylgolv av hög kvalité innehåller för det mesta ftalatfria emulgeringsmedel. Dessa förekommer även i livsmedelbehållare och leksaker som barn tar i munnen och är därför helt ofarliga. Designen trycks endast med vattenlöslig färg eftersom de är återvinningsbara till 100% och inte avger några gaser. På så sätt försvinner risken för skadliga utsläpp helt och minskar kolmonoxidutstläppet på ett märkbart sätt. Det påverkar inte bara kvalitén på rumsluften utan bidrar även till en ekologisk hållbarhet.

Mer om golv

upp
HORNBACH