Ta ett iskallt grepp om vintern – med våra halkbekämpningsprodukter!

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-12-03 klockan 08:11. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Så förbereder du underlaget innan golvläggning

Så förbereder du underlaget innan golvläggning

Underlag är alltid viktigt – oavsett om du lägger laminat, parkett, vinylgolv eller heltäckningsmatta. Det spelar ingen roll om du ska lägga ovanpå golvvärme, kakel eller liknande – vilka underlag du kan lägga golv på, och vad du bör tänka på får du reda på här.

Lägga golv på olika typer av underlag

Innan du börjar lägga ditt nya golv måste du kontrollera om underlaget är förberett på ett passande sätt. Det allra bästa underlaget för alla typer av golv är ett helt slätt underlag. Detta måste vara fast, bärkraftigt, torrt, dammfritt och fritt från sprickor. Endast då kan det nya golvet hålla länge ovanpå det. Nedan kan du lära dig mer om hur du lägger golv på olika typer av underlag.

Lägga golv på golvvärme

Om det är möjligt att lägga ditt laminat- eller parkettgolv ovanpå golvvärme varierar starkt från tillverkare till tillverkare och från golv till golv. Vilka golv som passar perfekt till läggningen på golvvärme är det bäst att du kollar i tillverkarinformationen eller frågar en projektrådgivare om i varuhuset.

Om laminat- eller parkettgolvet är lämpligt för att läggas på golvvärme så ska du inte glömma att planera för en långsam uppvärmning. Ungefär tre dagar efter att golvet lagts kan yttemperaturen på golvet höjas sakta. Hur mycket du maximalt kan värma upp laminat- eller parkettgolvet får du reda på i tillverkarinformationen.

Lägga golv på heltäckningsmatta

Gamla heltäckningsmattor eller filtgolv måste tas bort innan du lägger ditt nya laminat-, parkett- eller korkgolv. På grund av heltäckningsmattans mjukhet kan det nya golvet röra sig extra mycket vid not- och fjäderförbindelsen när man går på golvet. Detta leder till att materialet nöts, vilket ger en höjdskillnad som kan resultera i att fogen öppnas.

Underlag golv

Lägga golv på kakel

Gammalt kakel behöver du inte ta bort innan du lägger laminat- eller parkettgolv. Tänk på att lägga en ångspärr och ett lager underlagsfoam under brädorna.

Lägga golv på betong

Betong utgör ett så kallat slitskikt under golvet. Den läggs på ett bärande underlag. Den kan vara gjord av murbruk, gjuten asfalt eller färdiga byggskivor. Det stora antalet sorters betong kan delas in efter konstruktionen/egenskaperna. Här finns det kompositbetong, betong på mellanskikt, flytande betong eller färdigbetong (så kallad torrmassegolv). Uppdelade enligt råvarorna finns det cement-, anhydrit-, magnesium- och gjutasfaltbetong.

Torrbetong

Torrbetong passar extra bra till byggnationer inomhus. Det krävs inga väntetider som betong annars har. Torrbetonggolv med spackel-murbruk jämnar ut ojämnheter på underlaget och är lätt att bearbeta för en hemmafixare. Torrbetonggolv läggs direkt på en fyllning av poriga, mineraliska korn. Dessa hakar sig fast i varandra och skapar en hög hållfasthet. Spackelmurbruk är mycket lätt, inte brännbart och dämpar ljud bra och är bra mot värmeförlust.

Våtutjämningsmassa

Vid våtutjämningsmassa läggs för det mesta en betongmassa som är jordfuktig dit på underlaget. Beroende på betongmassans uppbyggnad delar man in det i kompositbetong, betong på mellanskikt och flytande betong.

Kompositbetong

Här läggs betongmassan direkt på underlaget. Som fästbrygga används ett cementfästslam och som avgränsning mot väggen används en kant-tätningsmassa. Den lägsta höjden är 25mm.

Betong på mellanskikt

Denna betong är lagd på ett mellanskikt (t. ex. PE-folie). På så sätt förhindrar det fukt från att stiga upp. Mot väggen lägger man kanttätningsremsor. Den lägsta höjden är 45mm.

Flytande betong

Denna betong har ingen förbindelse till byggdelar i närheten. Det läggs på ett dämpande skikt och har en avgränsning från väggen av kant-tätningsremsor. Stegljuds- och värmeisolering är perfekt till detta. Den lägsta höjden är 45mm.

Läggning med uppbyggnadshöjd

Ofta när när man ska renovera och modernisera kan man inte lägga så höga golv. Då passar laminat- och parkettgolv alldeles utmärkt.

Mer om att lägga golv

Så lägger du laminatgolv

Laminat är en golv med många fördelar: det är slittåligt, lättskött, finns i ett stort urval med många olika utseenden till bra pris och är lätt att lägga. Vi visar dig hur du lägger laminat, vilket material och vilka ve ...läs mer

upp