0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-02-23 klockan 04:08. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Vilket husdjur passar mig?

Vilket husdjur passar mig?

Vill du skaffa ett husdjur? Det finns många olika husdjur att välja bland när det kommer till att hitta en ny familjemedlem. Vilket husdjur passar dig och ditt hem? Nedan har vi samlat tips på hur du kan tänka för att kunna besluta om vilket husdjur som passar dig bäst.

Alla husdjur är olika

Olika husdjur kräver olika mycket av dig som ägare. Vissa husdjur är mycket självständiga, medan andra behöver mer uppvaktning. Vissa husdjur är mycket keliga och lekfulla, men det finns även husdjur som inte gillar att leka eller gosa med sin ägare. Men precis som för oss människor, är alla djur unika och har egna personligheter. För att du lättare ska kunna ta ett beslut om vilket husdjur som passar dig, har vi sammanställt vad som utmärker olika husdjur samt deras olika behov.

Välja husdjur
Välja husdjur

Sällskapliga husdjur

Vill du ha ett husdjur som ger mycket tillbaka? Dessa husdjur är vanligtvis mer tidskrävande och behöver mycket omvård och underhållning för att må bra. Men ger du ditt husdjur mycket kärlek, kommer du få mycket tillbaka. Hundar och katter är generellt sätt mycket sällskapliga husdjur. De trivs av att få mycket tid tillsammans med sin ägare. Trots att katter kan ha ett större behöv av att vara ensamma än hundar, gillar de inte att vara själva under en längre tid.

Även kaniner är mycket sociala djur som ger gott sällskap. Men kom ihåg, sällskapliga djur kan kräva mycket tid av dig som ägare, speciellt hundar. De bör inte lämnas ensamma under en längre tid. Om vill du ha ett sällskapligt husdjur, behöver du ha en livsstil som tillåter det.

Välja husdjur

Självständiga husdjur

Välja husdjur

Har du en livsstil som kräver att du är borta från hemmet under flera timmar? Då kan det vara svårt att ta hand om ett djur som kräver mycket av din närvaro. Passande husdjur till ägare som inte har lika mycket tid över är bland annat:

Dessa djur är vanligtvis mycket självständiga och kräver inte ständig uppvaktning. Beroende på djurart kan du vara iväg och exempelvis arbeta en hel dag utan att ditt husdjur mår dåligt. Dock är det viktigt att komma ihåg att alla djur behöver skötas om, även självständiga djur.

Intelligenta husdjur

Vill du ha ett husdjur som du kan lära ut saker, är en hund eller en fågel bra val. Med mycket tålamod kan du lära hundar att göra olika trick och följa kommandon. Olika fågelsorter kan lära sig att ta efter ord och meningar och därmed bli mycket pratglada. Även vissa katter kan lära sig enklare saker.

Välja husdjur
Välja husdjur

Mindre kostsamma husdjur

Vissa husdjur kostar inte bara mycket att skaffa, utan kan även vara dyra att sköta om. Vill du ha ett husdjur som inte kräver många kostsamma utgifter kan du exempelvis välja:

Givetvis kostar det att köpa exempelvis akvarieteknik och gnagarburar. Men jämfört med andra husdjur som exempelvis hundar, blir utgifterna inte lika många och stora.

Välja husdjur

Husdjur som lever länge

Välja husdjur

Olika husdjur lever olika länge. Dessutom lever olika raser olika länge. Vill du skaffa ett husdjur som endast kommer leva i några år är exempelvis en hamster ett lämpligt val. Andra gnagare lever dock vanligtvis längre. Samma gäller akvariefiskar och olika fågelarter. Läs noga på om just den djurart som du är intresserad av att skaffa som husdjur. Exempelvis kan vissa fågelarter leva i ungefär två år, medan andra kan leva i över 20 år.

Vill du ha ett husdjur som normalt sett lever i många år är hundar och katter lämpliga husdjur. När du ska välja husdjur bör du vara säker på att du kommer ha möjlighet att ta hand om husdjuret under hela dess livslängd.

Husdjur som gillar att leka

Det finns många husdjur som älskar att leka med sin ägare, och att leka med andra djur. Hundar, katter, och olika gnagare som hamstrar, vill vanligtvis leka mycket. Är du en person med mycket energi att ge, är dessa husdjur lämpliga för dig. Är du istället en person som inte har lust att ständigt busa med ditt husdjur, kan fåglar och akvariefiskar vara bättre val för dig.

Välja husdjur
Välja husdjur

Husdjur som bor i bur

Vill du ha ett husdjur som bor i en egen bur eller akvarium, och inte härjar fritt i huset? Då kan du exempelvis välja:

Fördelen med att ha husdjur som bor i bur är att du inte råkar ut för att resten av hemmet stökas ner. Dock gillar många husdjur som bor i bur, att även få vistas utanför buren. Exempelvis gillar fåglar att få flyga runt, och olika gnagare & smådjur vill gärna upptäcka hemmet på egen hand, givetvis under uppsikt av ägaren. Kaniner behöver kanske inte lika mycket uppsikt, men marsvin och hamstrar som är mycket små och snabba kan lätt försvinna bakom gömda vrån och trånga platser. Bor du i ett mindre hem kan ett husdjur som bor i bur vara ett bra alternativ.

Välja husdjur

Keliga husdjur

Välja husdjur

Hundar och katter är vanligtivis mycket keliga husdjur. Många kaniner kan också vara keliga. Andra husdjur som exempelvis hamstrar kan vara svårare att kela med då de ständigt vill springa runt. Fåglar går att klappa, men om du vill ha ett husdjur som du kan sitta och mysa med så passar hundar och katter som keliga husdjur.

Sammanfattning

Olika husdjur har olika behov och egenskaper. Vill du exempelvis ha ett husdjur som är mycket självständigt och inte behöver lika mycket uppvaktning är akvariefiskar eller en hamster ett bättre val än en hund. Om du vill ha ett husdjur som gärna vill kela och leka är hundar och katter bättre lämpade än exempelvis marsvin. Vill du ha ett husdjur som vanligtvis lever länge kan en fågel, hund eller katt vara passande för dig.

Tänk på att noga läsa på om husdjuret du har tänkt skaffa, dels för att du ska vara förberedd på vad som krävs av dig som ägare, och dels för att djuret ska må så bra som möjligt.

Mer om husdjur

upp