Ta ett iskallt grepp om vintern – med våra snö- & halkprodukter!

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-12-06 klockan 08:03. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Att tänka på innan du skaffar gnagare & smådjur som husdjur

Att tänka på innan du skaffar gnagare & smådjur som husdjur

Vill du skaffa en kanin, hamster eller kanske ett marsvin som husdjur? Här går vi igenom nyttig information, så du lättare kan välja vilken gnagare eller smådjur som passar dig och ditt hem. Vi beskriver även hur du tar hand om ditt nya husdjur på bästa sätt.

Är ett marsvin rätt husdjur för mig?

Det finns flera olika raser av marsvin. Marsvin kan vara korthåriga, långhåriga, ha lockig päls eller slät päls. Det finns även hårlösa marsvin! Nedan hittar du information om marsvinets egenskaper, och tips på hur du tar hand om marsvin – allt för att du ska veta om marsvin är rätt djur för dig.

Marsvins egenskaper

 • Marsvin lever i 5-8 år.
 • Marsvin är flockdjur och gillar inte att vara ensamma. Därför måste du skaffa minst två marsvin.
 • Förutom att marsvin vill ha sällskap från andra marsvin, vill de även ha sällskap från deras ägare. Placera buren i anslutning till rum där du vanligtvis befinner dig, som exempelvis i vardagsrummet.
 • Buren behöver vara stor nog för att ditt marsvin ska ha gott om plats att röra på sig. Buren bör vara utrustad med en sovplats samt olika burtillbehör, så marsvinet kan hålla sig stimulerad.
 • Trots att marsvin är sociala djur som gillar att ha sällskap av andra, trivs det vanligtvis inte med att lyftas upp.
 • Marsvin är barnvänliga.

Gnagare smådjur husdjur

Vad äter marsvin?

Den optimala näringen för marsvin bör vara varierad och anpassad till ditt husdjurs specifika behov. är marsvins basfoder, och bör alltid finnas tillgängligt i buren. Det finns även särskilt marsvinsfoder som lämpar sig väl för just marsvin. Torrfodret bör matas som ett komplement till hö, frukt och grönsaker. Eftersom marsvin endast äter växter, är råfiberinnehållet i marsvinsfodret mycket viktigt. Marsvin behöver även mat som är rik på C-vitamin, därav lämpar det sig väl att även mata ditt marsvin med frukt och grönsaker dagligen.

Gnagare smådjur husdjur
Gnagare & smådjur husdjur

Så sköter du om ditt marsvin

Förutom att ge ditt husdjur ett mysigt hem, behöver du dagligen sköta om ditt marsvin.

 • Marsvin med längre päls bör regelbundet borstas med en lämplig borste för gnagare. Du kan även behöva klippa ner pälsen, särskilt pälsen vid marsvinets baksida.
 • Du behöver även klippa klorna regelbundet med en klotång. Om du är erfaren kan du klippa klorna själv. Är du osäker bör du ta låta en yrkesprofessionell klippa klorna.
 • Om ditt marsvin skulle bli smutsig kan du behöva bada den i exempelvis en skål.
 • Rengör buren regelbundet. Minst varannan vecka bör du göra en grovrengöring av buren.
 • Skölj ur matskålen och byt ut till färskt vatten dagligen.

Gnagare & smådjur husdjur

Är en hamster rätt husdjur för mig?

När det kommer till hamstrar så finns det flera olika arter att välja mellan, bland annat dvärghamstrar och guldhamstrar. Olika hamsterarter har olika färger, former och storlekar. Hamstrar är mycket aktiva och har därför en stark lust för att röra på sig, speciellt på natten. Förutom att hamstrar gillar att springa runt på kvällen, gillar de även att äta på kvällen. När hamstrar knäcker foderkorn kan det låta en del. Ska du skaffa en hamster som husdjur bör du därför vara beredd på att livet med en hamster är lugnare på dagen när de behöver vila, och livligare på kvällen.

Hamstrars egenskaper

Hamstrar är mycket omtyckta husdjur. Att ha en hamster som husdjur lämpar sig väl för dig som vill ha ett självständigt husdjur som inte kräver så mycket tid eller uppmärksamhet.

Hamstrar har följande egenskaper:

 • Hamstrar lever i upp till 3 år.
 • Hamstrar är nattugglor. Som tidigare nämnt, bör du vara förbered på mycket buller och ljud på natten.
 • De gillar att leka med sin ägare, men kräver inte ständig uppvaktning.
 • Hamstrar behöver en tillräckligt stor bur för att de ska kunna hålla sig stimulerade. Buren bör vara utrustade med ett springhjul, en rymligt hus att sova i, grenar och andra klättringsalternativ. Du kan även köpa tunnlar som din hamster både gömma sig i, och springa runt i.
 • De flesta hamstrar gillar att bo ensamma, medan vissa trivs med att bo ihop. Läs noga på om just din hamster innan du skaffar flera, för att försäkra dig om att de inte uppstår bråk i buren.

Gnagare smådjur husdjur

Vad äter hamstrar?

Hamstrar äter främst växtbaserad kost. Men de kan även behöva animaliska protein som insekter, lite nötkött och yoghurt. Kosten bör vara varierad och anpassad efter just ditt husdjur. Det finns särskilt hamsterfoder som lämpar sig väl att mata hamstrar med. Några förhållningsregler när det kommer till att mata hamstrar är:

 • De behöver små portioner flera gånger om dagen.
 • Maten bör vara varierad och balanserad.
 • Ge din hamster färskt och färskt vatten varje dag.
 • Överblivna matresten bör slängas regelbundet, och matskålen bör sköljas ur.
 • Hamstrar gillar att nibbla och det finns därför hamsterkrackers som du kan mata dem med.
 • Hamstrar gillar att hamstra mat, därav namnet. Det innebär att hamstrar stoppar kinderna fulla med mat, som de äter vid en senare tillfälle. Tillåt därför din hamster att gömma undan lite mat i buren.

Gnagare smådjur husdjur
Gnagare smådjur husdjur

Så sköter du om din hamster

Till skillnad från exempelvis hundar och katter, kräver hamstrar mycket mindre skötsel. De klarar sig bra själva om de har en tillräckligt stor bur med burtillbehör att sysselsätta sig med. Men de behöver fortfarande skötas om för att må bra. Nedan följer tips på hur du bör sköta om din hamster.

 • Hamstrar med längre päls kan behöva borstas med en speciell borste för gnagare.
 • Klipp klor som blivit för långa. Är du erfaren kan du klippa klorna själv. Är du osäker bör du tillåta någon med mer vana klippa klorna.
 • Avlägsna avföring och urin från buren minst en gång i veckan.
 • Rengör vattenflaskan och matskålen några gånger i veckan.
 • Ta gärna ut din hamster och lek med den regelbundet. Trots att hamstrar är självständiga djur, älskar de att leka med sin ägare.

Gnagare smådjur husdjur

Är en kanin rätt husdjur för mig?

Kaniner är mycket kärleksfulla och omtyckta husdjur. Ute i naturen gillar de att gräva tunnlar, leva i flock och de förökar sig snabbt. Honan kan få flera ungar i varje kull, och flera kullar per år. Så om du inte vill ha en stor kaninfamilj hemma, tänk noga igenom vilka som får bo i buren tillsammans. Innan du bestämmer dig för att skaffa kanin, bör du fundera på om kaninen uppfyller dina förväntningar som husdjur, och om du kan tillgodose kaninens behov och önskemål.

Kaninens egenskaper

 • Kaniner lever i cirka 5-12 år.
 • Kaniner är flockdjur och gillar inte att vara ensamma. Därför är det fördelaktigt att skaffa flera kaniner som får bo tillsammans.
 • Vanligtvis gillar inte kaniner att bli upplyfta, men det finns givetvis undantag. Men vill din kanin inte bli buren måste du respektera det.
 • Kaniner kan bo både inomhus och utomhus.
 • Kaniner gillar att motionera och bör släppas ut dagligen.

Gnagare smådjur husdjur

Vad äter kaniner?

Det är viktigt att kaniner alltid har tillgång till mat. Eftersom kaniner behöver små mängder mat flera gånger om dagen, bör de alltid ha i närheten. Hö är nämligen kaninens basfoder. Hö innehåller mycket mineraler vitaminer och högkvalitativa fetter som är bra för kaniner. På sommaren kan du även mata ditt husdjur med växter, grenar och löv från trädgården. Under vinterhalvåret kan du välja att mata din kanin med sallad, grönsaker och örter. Det finns olika kaninfoder som lämpar sig väl för just kaniner. Välj ett passande kaninfoder utefter din kanins behov. Exempelvis kan du välja foder som passar äldre kaniner, eller foder som passar yngre kaniner.

Gnagare smådjur husdjur
Gnagare smådjur husdjur

Så sköter du om din kanin

Kaniner måste känna sig bekväma. Trots att de är mycket sällskapliga djur, blir de lätt skrämda. Det kan krävas mycket tid och tålamod innan din kanin trivs i din närhet. Nedan listan vi bra saker att tänka på för att din kanin ska trivas.

 • Kaninburen bör vara tillräckligt stor för att din kanin ska kunna hålla sig stimulerad. Buren bör vara utrustad med ett sovhus, matskål och vattenflaska.
 • Om du väljer att ha din kanin boende utomhus behöver du först vänja din kanin vid kyla. Den behöver nämligen forma sin vinterpäls innan den flyttar ut på heltid.
 • Kaniner behöver motion. Oavsett om du låter din kanin bo inomhus eller utomhus, behöver den röra på sig utanför buren.
 • Rengör buren regelbundet och avlägsna avfall. Rengör även matskålen och byt ut till färskt vatten dagligen.
 • Långhåriga kaniner behöver borstas regelbundet, och korthåriga kaniner behöver borstas när de byter päls på våren och hösten.

Gnagare smådjur husdjur

Sammanfattning

Olika gnangare och smådjur kräver olika mycket tid och uppmärksamhet. Har du exempelvis inte mycket tid att lägga på ditt nya husdjur lämpar sig en hamster bättre än en kanin. Bor du i en lägenhet och inte har möjlighet att rasta ditt husdjur utomhus bör du inte skaffa en kanin. Om du har tänkt skaffa endast ett husdjur är varken marsvin eller kaniner rätt val för dig, då de trivs med flera av sin sort. Vill du endast ha ett djur lämpar sig hamstern bäst.

Tänk på att noga läsa på om husdjuret du har tänkt skaffa, dels för att du ska vara förberedd på vad som krävs av dig som ägare, och dels för att djuret ska må så bra som möjligt.

Mer om husdjur

upp