Just nu bjuder vi på frakten för postpaket från 999 kr. Läs villkor här >>

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
2024-05-01 08:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-04-23 klockan 07:50. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Att tänka på innan du skaffar fågel som husdjur

Att tänka på innan du skaffar fågel som husdjur

Har du tänkt skaffa fågel som husdjur? Det finns flera viktiga saker att tänka på innan du skaffar en fågel. Bland annat vilken fågelsort som passar dig, vilken bur som passar fågeln och hur man tar hand om fåglar på bästa sätt. På denna sidan går vi igenom vad som kan vara bra att tänka på innan du skaffar fågel som husdjur.

Vilken fågel passar mig?

Fåglar är smarta och glada djur. De är även relativt lättskötta, därför väljer många att ha fåglar som husdjur i sina hem. Men trots att fågeln inte kräver lika mycket skötsel och vaksamhet som exempelvis en hund, är det viktigt att du kommer ihåg att ta hand om din fågel. Fåglar behöver uppmärksamhet och omsorg för att må bra. Som med många andra djur, så finns det en hel del vilda fågelarter. Men det finns även fågelarter som är mycket sällskapliga och passar därför utmärkt att ha som husdjur.

6 vanliga fågelarter att ha som husdjur

Fågel husdjur undulat

1. Undulat är en art av papegojor som är livliga, sällskapliga och nyfikna. De gillar inte att vara ensamma och trivs därför i sällskap av människor och andra fåglar. Undulater kan vara mycket pålitliga, och deras nyfikenhet gör dem till ett mycket uppskattat husdjur.

Fågel husdjur ara

2. Ara är en vanlig typ av papegoja som många väljer att ha som husdjur. Gemensamt för många aror är att de är sällskapssjuka djur som behöver stimuleras. Därför är det viktigt att du inte negligerar din ara. Aror tenderar att vara både pratsamma och till viss del även skrikiga.

Fågel husdjur kakadua

3. Kakaduan är en mycket glad och social fågel som älskar uppmärksamhet. Kakaduor är även väldigt smarta och behöver därför hålla sig sysselsatta för att må bra. Är du beredd på att ge din kakadua mycket tid och kärlek, kan du vara säker på att få lika mycket tillbaka.

Fågel husdjur finkar

4. Finken finns i flera olika sorter och passar bra som husdjur. Finkar skiljer sig från papegojor då de inte låter lika mycket, och kräver inte lika mycket uppmärksamhet. Speciellt inte om flera finkar får bo tillsammans, då umgås finkarna hellre med varandra än med människor.

Fågel husdjur grå jako

5. Grå jako är en typ av papegoja som har mycket lätt för att prata. Grå jakor är mycket intelligenta och bör därför hållas sysselsatta och stimulerade. Du kan inte lämna din grå jako ensam för länge. Den behöver mycket uppmärksamhet för att må bra.

Fågel husdjur beostare

6. Beostare är pratglada fåglar som är mycket bra på att imitera och ta efter olika ljud. Irriterande för vissa, ett roligt och underhållande sällskap för andra. Beostare är lätta att sköta om och kan bli mycket tama.

Hur sköter jag om min fågel?

För att din fågel ska må bra och hålla sig aktiv, måste du sköta om den. Fåglar är överlag mycket självständiga och intelligenta, men de behöver fortfarande tas hand om. Förutom att se till att din fågel alltid har färskt vatten och mat, bör du även komma ihåg att hålla fågeln och fågelburen ren.

Mata din fågel

Det finns fågelmat som är anpassad till specifika fågelarter. Se till att välja rätt fågelmat för just din fågel. Fågelmaten består främst av frön från olika växter, frukter, gräs och örter. Försök att variera fågelns näring och mata gärna din fågel med färsk frukt regelbundet. Fyll dagligen på med ny mat i matskålen.

Fågel husdjur

Fågelns hygien

Fåglar är bra på att sköta sin egen hygien. Men ibland kan de behöva lite hjälp på traven. Olika sätt du kan hjälpa din fågel med sin hygien är:

  • Skaffa ett fågelbad. Små fåglar badar gärna om de har tillgång till ett fågelbad. Har du en större fågel kan du försiktigt spruta av den med en blomsterspruta några gånger i veckan.
  • Mineralstenar hjälper fåglarna att själva ta hand om sina näbbar.
  • Fågelklorna kan behöva klippas om de inte vässas ner på grenar som finns i buren. Är du erfaren så kan du klippa klona själv. Är du osäker eller ovan är det bättre att ta med din fågel till en veterinär eller zooaffär, för att se till att klippningen görs rätt och din fågel inte skadas.

Välja rätt sorts fågelbur

För att din fågel ska få ett långt och lyckligt liv, är det viktigt att fågeln har en tillräckligt stor fågelbur. Precis som ute i det vilda, behöver fåglarna gott om plats för att kunna röra på sig. Läs på noga om vilken storlek på fågelbur som just din fågel behöver. En logisk tumregel att förhålla sig till är att ju större fågel du har, desto större bur behöver du skaffa.

Följ jordbruksverkets lathund för fågelburmått:

Fågelns längd Minsta tillåtna yta Minsta tillåtna yta per fågel vid grupphållning Längsta sidan måste minst vara Minsta höjd
Upp till 15cm 0,31m² 0,03m² 70cm 60cm
16 - 20cm 0,31m² 0,04m² 70cm 60cm
21 - 25cm 0,45m² 0,55m² 90cm 60cm
26 - 35cm 0,84m² 0,1m² 120cm 80cm
36 - 45cm 1,44m² 0,6m² 160cm 100cm
46 - 55cm 2,2m² 1,0m² 200cm 120cm
56 - 65cm 3,12m² 1,5m² 240cm 150cm
66 - 75cm 4,2m² 2,0m² 280cm 180cm
Mer än 75cm 6,5m² 3,0m² 360cm 180cm

Källa för fågelburmåtten: Jordbruksverket

Fågelburen behöver även fyllas med inredning och tillbehör. Fågelburen bör innehålla:

Vart ska fågelburen stå?

Förutom att välja en tillräckligt stor fågelbur, behöver du även placera fågelburen på rätt ställe i hemmet. Några saker att tänka på när du ska välja plats för fågelburen är:

  • Många fåglar är väldigt sociala och vill inte vara ensamma. Placera fågelburen i rum där fågeln kan omringas av familjen, exempelvis i vardagsrummet.
  • Fåglar trivs i ljusa miljöer, men bör skyddas mot direkt solljus. Fåglar vill inte stå där det är för kallt eller för varmt.
  • Var varsam om du ska ställa din fågelbur i köket. Det finna många faror som lurar i köket ifall din fågel flyger ut från fågelburen.
  • Fåglar kan uppfatta frekvenser som vi människor inte hör. Se därför till att ställa fågelburen minst tre meter från elektriska apparater.
  • På kvällen kan det vara bra att lägga en lätt luftgenomträngande duk över fågelburen. På så vis störs inte den sovande fågeln av ljud och rörelse i hemmet.

Fågel husdjur

Håll fågelburen ren

Precis som med våra egna hem, är det viktigt att regelbundet rengöra din fågels bur.

  • Beroende på hur många fåglar du har, bör fågelsanden bytas ut ungefär en till tre gånger i veckan.
  • Fågelburens bottenplatta bör tvättas med varmt vatten en gång i veckan.
  • Smutsiga leksaker, gungor, sittpinnar och annan inredning som du har skaffat till fågelburen, rengörs på bästa sätt med en fuktig trasa eller en borste.
  • Matskålen och fågelbadet bör tvättas med varmt vatten.
  • Rengör hela fågelburen ordentligt ungefär en gång i månaden. Och med hela fågelburen inkluderas bottenbrickan, gallret och all inredning.

Fågel husdjur
Fågel husdjur

Kanske är du också intresserad av

upp