0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
2024-03-28 06:00 - 20:00  
2024-03-29 09:00 - 18:00  
2024-03-30 09:00 - 18:00  
2024-03-31 09:00 - 18:00  
2024-04-01 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-03-19 klockan 11:10. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Att tänka på innan du skaffar hund som husdjur

Att tänka på innan du skaffar hund som husdjur

Är du sugen på att skaffa en hund som husdjur? Här går vi igenom viktiga saker att tänka på innan du skaffar hund, och om en hund verkligen passar just din livsstil. Här hittar du även tips och råd för hur du tar hand om, och uppfostrar din nya familjemedlem.

Är en hund rätt val för mig?

De flesta av oss har någon gång i livet velat ha en hund. Den första tanke som slår en, är oftast vilken hundras man vill ha. Men faktum är att du först och främst bör ställa dig själv några frågor för att ta reda på om du faktiskt kan ha en hund. Hundar kräver mycket tid och kärlek, och precis som för oss människor, har olika hundar olika behov.

Har jag tid för en hund?

Om du har tid för en hund eller inte är en avgörande faktor som du måste fundera på, innan du skaffar hund. Detta eftersom hundar kräver mycket av din tid. Vissa hundar behöver många och långa promenader. En pigg unghund tenderar att i regel behöva mer motion än en äldre hund. Men alla hundraser är olika, och alla hundar är olika. Det är viktigt att inte förbise din hunds specifika behov.

Förutom att din hund måste få mycket motion, bör den inte lämnas ensam för länge. Kräver din vardagliga sysselsättning att du är borta från ditt hem under många timmar? Om du inte har någon annan som kan ta hand om din hund under tiden du är borta, så kanske det inte lämpar sig att du skaffar hund.

Hund husdjur
Hund husdjur

Kan jag ha en hund i mitt hem?

Om du hyr ditt boende behöver du i förväg ta reda på om hundar är tillåtna i hemmet.

Har jag råd med en hund?

Olika hundraser kostar olika mycket. Men förutom kostnaden för själva hunden, tillkommer fler kostander för hundar. Dessa inkluderar bland annat veterinärbesök, försäkring, hundmat, vaccinationer och hundtillbehör som koppel & halsband, matskålar och eventuella avgifter för hunddagis eller hundträning. Så se över din ekonomi noga och säkerställ att du faktiskt har råd att ta hand om din hund.

Vill jag ha en stor eller liten hund?

Du bör bestämma dig för om du vill ha en stor hund eller en liten hund. Som du säkert vet skiljer sig olika hundraser åt när det kommer till hur stora eller små olika hundar kan bli. Vill du ha en liten hund som du enkelt kan lyfta upp och bära, eller en stor hund som tar mer plats?

Olika karaktärsdrag hos hundar

Vill du ha en uppmärksam vakthund eller en sällskaplig knähund? Vissa hundar är mycket öppna för främlingar och vill gärna hälsa, medan andra hundar är mer reserverade och misstänksamma när de träffar nya ansikten. Kommer du orka med en hund som hoppar runt dig hela dagarna, eller föredrar du en lugnare följeslagare? Ta reda på de olika karaktärsdragen hos olika hundraser och tänk igenom vilken som passar dig bäst.

Hund husdjur
Hund husdjur

Vill jag ha en hundvalp eller en äldre hund?

Det finns både fördelar och nackdelar med att skaffa en ung eller en äldre hund. Med en hundvalp kommer du snabbt att vänja hunden till dig. Dock krävs det mycket tålamod med att exempelvis lära din hund att bli rumsren och följa kommandon.

Med en äldre hund krävs det också tålamod, men på ett annat sätt. En äldre hund har förmodligen redan erfarenheter av människor, men alla erfarenheter är inte alltid så bra. Beroende på situationen behöver en äldre hund mer eller mindre tid på sig för att vänja sig vid dig, vilket kan vara frustrerande för en nybliven hundägare.

Förberedelser innan hunden flyttar in

När det är klart att din hund ska flytta i hos dig, bör du förbereda några saker inför din hunds ankomst. Nedan hittar du nödvändiga hundtillbehör som kan vara bra att ha på plats innan din vovve anländer.

  • Sovplats: Det finns många olika sovplatser som passar för hundar. Kanske vill du allra helst att hunden ska sova i din säng? Tänk dock på att många hundar mår bra av att ha ett eget krypin. Att skaffa en hundkoja, en mysig hundbädd eller en hundbur kan vara bra eftersom det ger hunden utrymme att få vila ostört.

  • Hundmat: Lika viktigt som att skaffa matskål, är det att skaffa hundfoder. Det finns särskild näring som lämpar sig bättre för olika åldrar och olika hundraser. Du kan även skaffa fodertillskott som hjälper till med att hålla din hunds tänder friska – och såklart hundgodis!

  • Leksaker: Hundar behöver stimuleras för att må bra, därför är hundleksaker utmärkt att ge din hund. Speciellt hundvalpar som har en enorm lust för att leka.

  • Koppel, halsband och hundsele: Det finns flera olika typer av koppel och halsband som du kan välja till din hund. Du kan även välja att skaffa en munkorg till din vovve.

  • Försäkring: Du bör också skaffa en hundförsäkring för att slippa bli ruinerad, om din hund skulle skada sig.

Hund husdjur
Hund husdjur

Ta hand om din hund

Som tidigare nämnt behöver hundar få gott om motion och lek. Det säkerställer hundens psykiska och fysiska mående. Det stärker även relationen mellan dig och din hund. Men förutom promenader och lek så finns det andra saker du bör göra för att ta hand om din hund. Exempelvis att uppfostra din hund ordentligt, se till att din hund får tillräckligt med mat och att sköta om din hunds hygien.

Uppfostran

Du kan ta med din hund på hundkurser för att få experthjälp på hur du lär din hund nya saker. Men många saker kan du faktiskt lära din hund själv. Men hur gör man det på bästa sätt? Vi listar några grundläggande uppfostringstips till dig nedan.

Hund husdjur

Var konsekvent. Hundvalpar har ännu inte lärt sig vart gränsen går. De kan därför gärna försöka tänja på gränserna. Ge inte efter, utan vara konsekvent när din hund försöker testa gränser och överskrider dem.

Visa vem som är ledaren. Det är du som är ledaren, och din hund måste lära sig att acceptera det. Visa vem är det är som bestämmer, och även här, var konsekvent.

Kortkommandon. Använd korta och minnesvärda kommandon som "sitt" och "kom". Detta gör det lättare för din hund att komma ihåg och förstå vad du menar.

Planera inlärningspauser. Precis som med människor, är hundens förmåga att absorbera och koncentrera sig på ny information begränsad. Därför är det viktigt att planera in och ta hänsyn till inlärningspauser.

Ha kul. Träning ska vara roligt! Kom ihåg att belöna din vovve och avsluta med lek.

Utfodring

Att din hund får rätt näring är avgörande för att din hund ska ha ett hälsosamt och långt liv. Hälsosam mat för hundar består av en balans av bra näringsämnen som bland annat protein, kolhydrater, fett, vitaminer, mineraler och fibrer. Varje hund har olika energibehov som beror på olika faktorer såsom storlek, ålder, vikt och träningsintensitet. Se till att din hund har en balanserad och blandad mat. Nedan har vi sammanställ några tips till dig som ska mata din vovve.

  • Valpar bör matas tre gånger om dagen och vuxna hundar ungefär 1-2 gånger om dagen. Fasta tider är viktiga för din hund att vänja sig vid.

  • Hundmaten bör vara rumstempererad, alltså ska maten inte komma direkt från kylskåpet.

  • Låt hunden njuta av maten i lugn utan att bli störd. Tvätta matskålarna noggrant efter måltiden.

  • Din hunds vattenskål ska alltid fyllas med färskt vatten.

Hund husdjur
Hund husdjur

Hundens hygien

Förutom att ge ett mysigt och kärleksfullt hem till din hund, bör du regelbundet sköta om din hunds hygien.

Hundens hygien

Förutom att ge ett mysigt och kärleksfullt hem till din hund, bör du regelbundet sköta om din hunds hygien.


  • Att bada eller duscha din hund kan behövas, speciellt om din hund har rullat runt utomhus och blivit smutsig. Det finns speciellt hundschampo som är framtaget för att skonsamt tvätta hundar.

  • Du bör även se till att borsta din hunds päls med hundborste minst en gång i veckan. Har din hund en långhårig päls kan du behöva borsta den dagligen för att undvika en tovig päls. På sommaren är det viktigt att kontrollera hunden efter fästingar, och i så fall ta bort dessa.

  • Det är viktigt att klippa hundens klor när dessa blir för långa. Har du erfarenhet kan du klippa klorna själv. Är du osäker bör du låta en yrkesprofessionell klippa hundens klor.

  • Håll öronen rena. Du kan torka öronen försiktigt med en torr trasa ungefär en gång i veckan. Har din hund långa öron kan du behöva torka oftare.

  • Ett friskt tandkött hos hundar ska vara ljust. Tuggben är bra att använda för att se till att din hund håller tänderna och tandköttet friskt. Du bör även borsta din hunds tänder med hundtandkräm regelbundet.

Hund husdjur
Hundbädd

Kanske är du också intresserad av

upp